Cafeaua și sănătatea: 5 lucruri despre beneficiile pentru sănătate ale acestei băuturi parfumate

Cafeaua și sănătatea: 5 lucruri despre beneficiile pentru sănătate ale acestei băuturi parfumate

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

În cele din urmă, mitul despre pericolele cafelei a fost demascat: consumul de cafea nu este doar plăcut, ci și sănătos! Studiu după studiu arată că puteți obține mult mai mult din băutura dvs. preferată de dimineață decât se crede în mod obișnuit.

Adică nu numai că vă revigorează și încarcă pozitiv, ci și întărește sănătatea. După cum sa dovedit, cafeaua este plină de substanțe care ajută la protejarea organismului de multe afecțiuni obișnuite și periculoase.

De ce este benefică cafeaua?

Cofeina este primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la această băutură. De fapt, cofeina nu este cel mai important ingredient din cafea. Conține aproximativ o mie de substanțe biologic active. Cele mai importante dintre ele sunt antioxidanții, acizii clorogenici, cafeestolul, acidul chinic, vitamina B2, magneziul etc.

Toate aceste componente joacă un rol crucial în procesele antioxidante, adică în protecția celulelor împotriva efectelor negative ale oxigenului reactiv și a compușilor azotați. În plus, există dovezi că cafeaua activează gene pentru întinerirea celulelor.

Nu e de mirare că, cafeaua este atât de populară în țările europene cu cea mai mare speranță de viață – Italia (82,5 ani) și Franța (82 ani).

Deci, iată care sunt 5 lucruri despre beneficiile cafelei.

1. Cafeaua prelungește viața și reduce mortalitatea

În urma experimentelor, s-a constatat că persoanele care consumă 3-4 căni de cafea pe zi au șanse cu 10% mai mici de a muri din principalele cauze – boli cardiovasculare, oncologice, infecțioase etc.

Consumul de 1-2 căni de cafea pe zi poate ajuta la prevenirea insuficienței cardiace dacă inima este slabă și are dificultăți în pomparea sângelui.

2. Cafeaua vă va face ADN-ul mai puternic

S-a demonstrat că, consumul de cafea reduce rupturile în firele de ADN care apar în mod natural, dar care pot duce la dezvoltarea tumorilor dacă nu sunt reparate de celulele corpului.

3. Cafeaua previne formarea pietrelor la bilă

Cafeaua stimulează producția de bilă. Acest lucru permite alimentelor să treacă mai repede prin intestine și să reducă probabilitatea apariției tumorilor gastrointestinale. În plus, cafeaua este capabilă să prevină formarea pietrei. Datorită faptului că trecerea bilei prin conducte este accelerată, pietrele nu au timp să se formeze.

4. Cafeaua protejează ficatul

Atât cafeaua obișnuită, cât și cafeaua decafeinizată au un efect protector asupra ficatului. Studiile au arătat că, consumatorii de cafea au niveluri mai ridicate de enzime hepatice decât persoanele care nu consumă cafea. Aceasta înseamnă în primul rând reduce semnificativ riscul de boli ale ficatului, inclusiv ciroza și degenerescența grasă.

5. Cafeaua are un efect pozitiv asupra metabolismului

S-a demonstrat că, consumul de cafea reduce semnificativ riscul apariției diabetului de tip 2. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de magneziu din cafea. În plus, consumul de cafea reduce riscul de a dezvolta gută și urolitiază.

Iată câteva lucruri și mai interesante despre cafea:

Consumul de 1-4 căni de cafea pe zi reduce riscul de boli cardiovasculare, în special infarctul miocardic cu 19% și accidentul vascular cerebral cu 30%.

Numeroase studii au arătat că, chiar și depășirea normei de consum al cafelei, adică dacă bei 10 căni de cafea pe zi este mai bine decât să nu bei deloc cafea.

O altă proprietate uimitoare a cafelei este capacitatea sa de a inhiba dezvoltarea bolii Parkinson. Studiile au arătat că, consumul a până la 5 căni de cafea pe zi au redus riscul bolii Parkinson cu 24%. Aceasta este o scuză excelentă pentru a începe să beți cafea după vârsta de 50 de ani, chiar dacă nu ați băut niciodată. Începeți cu porții mici – și nu exagerați. Și nu uitați că vorbim de cafea măcinată, nu de cafea instant!

Se crede că, cafeaua poate provoca o creștere a tensiunii arteriale. Într-adevăr, unele persoane sensibile la cofeină pot experimenta o creștere pe termen scurt a tensiunii arteriale pentru câteva minute după ce au băut o ceașcă. Dar, de fapt, nu sunt mulți astfel de oameni. Studiile au arătat că, cafeaua nu are practic niciun efect asupra tensiunii arteriale, adică nu există abateri semnificative statistic.

Cu toate acestea, uneori există o intoleranță individuală la această băutură. Prin urmare, dacă simțiți un disconfort în timp ce beți cafea, consultați un specialist.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că beneficiile cafelei depind și de ceea ce adăugați în ea. Este mai bine să refuzați smântâna și zahărul în favoarea laptelui sau a scorțișoarei.

Concluzii: după cum putem vedea, cafeaua are mai multe proprietăți pozitive decât cele negative. Acest lucru se aplică speranței de viață generale, mortalității prin boli cardiovasculare, oncologiei, prevenirii bolii Parkinson etc.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!