Bunica mi-a spus de ce toată lumea obișnuia să mănânce untură – și aproape niciodată nu se îmbolnăvea

Bunica mi-a spus de ce toată lumea obișnuia să mănânce untură – și aproape niciodată nu se îmbolnăvea

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Untura este rezultatul grăsimii topite de porc. Untura stă la baza multor mâncăruri tradiționale românești, ucrainiene, poloneze, germane și multe altele. În untură puteți prăji carne, legume, ochiuri, semifabricate. De asemenea, datorită gustului său neutru, puteți pune untura chiar și în prăjituri.

În zilele noastre, puteți cumpăra oricând untură de la supermarket, dar cunoscătorii susțin că untura cumpărată nici măcar nu se compară cu untura de casă.

Din păcate, nutriționiștii și vegetarienii sunt total împotriva unturii. Ei spun că au destule motive pentru a se îndoi de beneficiile unturii și pentru a recomanda oamenilor să nu o consume.

Cu toate acestea, mulți oameni au nevoie de ea pentru a-și menține sănătatea și pentru a-și restabili puterea după o muncă fizică și mentală grea. Nu e de mirare că, pe vremuri, toată lumea mânca untură și aproape niciodată nu se îmbolnăvea!

Care sunt beneficiile unturii?

Untura conține multe substanțe utile precum:

Vitamina B4, sau colina, îmbunătățește metabolismul, previne apariția sclerozei, îmbunătățește funcția inimii, favorizează regenerarea ficatului în caz de hepatită sau consum excesiv de alcool.

Vitamina E întărește pereții capilarelor și vaselor de sânge, previne formarea cheagurilor de sânge, îmbunătățește coagularea sângelui și promovează regenerarea țesuturilor.

Vitamina D participă la îmbunătățirea metabolismului, reglează absorbția de calciu și fosfor de către organism, încetinește creșterea celulelor canceroase și activează creșterea și formarea țesutului osos.

Seleniul protejează țesuturile ochiului de radicalii liberi și participă la procesul de creștere a celulelor.

Zincul îmbunătățește furnizarea de oxigen a retinei, ajută la îmbunătățirea structurii nervului optic.

Untura conține și colesterol, atât util, cât și dăunător. Primul este necesar pentru sinteza diverșilor hormoni, face parte din membranele celulare și participă, de asemenea, la producția de serotonină. Dacă aveți adesea o dispoziție depresivă, asigurați-vă că mâncați 20 g de untură dimineața.

Potrivit oamenilor de știință, untura și alte produse bogate în acizi grași sunt recomandate:

  • după un efort fizic puternic;
  • după o epuizare generală a corpului;
  • în timpul iernii;
  • pentru îndepărtarea pietrelor din ficat sau vezică urinară (după consultarea prealabilă a medicului).

Ce se mai poate face cu untura?

Pe lângă faptul că untura este folosită pentru mâncare, aceasta poate fi folosită și ca produs medicinal și chiar cosmetic.

Pe vremuri, untura era aplicată pe articulațiile dureroase, era folosită pentru a trata eczemele umede, răcelile și alte boli.

1. În caz de chelie, zonele fără păr ale pielii pot fi unse cu untură și apoi spălate cu apă caldă. Procedura trebuie repetată de mai multe ori pentru a avea efect.

2. În caz de dureri la nivelul articulațiilor, acestea se ung noaptea cu untură, se acoperă cu hârtie de copt, se înfășoară bine și se lasă până dimineață. Dacă se adaugă miere în untură, efectul terapeutic va fi și mai puternic.

În cosmetologie , untura este folosită pentru curățarea feței, eliminarea proceselor inflamatorii și întărirea părului.

1. Vitamina D încetinește procesul de îmbătrânire a pielii, hidratează pielea și o face mai catifelată la atingere, tratând astfel uscăciunea.

2. Vitamina B4 îmbunătățește regenerarea celulară și oferă elasticitate pielii.

3. Vitamina E netezește pielea.

4. Seleniul previne apariția acneei.

Pentru a trata pielea deteriorată, frecați untură în zonele afectate timp de 7-10 minute. Apoi ștergeți untura rămasă cu un prosop de hârtie. Pentru a îmbunătăți efectul, puteți aplica la sfârșit o cremă hidratantă.

Informațiile au doar scop informativ și educațional și nu înlocuiesc sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări pe care le aveți despre sănătatea dumneavoastră.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!