“Nu căuta o companie proastă, nu trăi cu oameni cărora nu le pasă. Găseşte-ţi prieteni ce iubesc adevărul.” – Buddha ne vorbeste despre prietenie: Patru tipuri de prieteni din viata ta

“Nu căuta o companie proastă, nu trăi cu oameni cărora nu le pasă. Găseşte-ţi prieteni ce iubesc adevărul.” – Buddha ne vorbeste despre prietenie: Patru tipuri de prieteni din viata ta

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 November 2019 in LifeStyle

Tinere, fii constient de existenta acestor patru prieteni buni: prietenul care te ajuta, prietenul care indura alaturi de tine vremuri bune si rele, mentorul si prietenul plin de compasiune.

Prietenul care te ajuta poate fi identificat in functie de urmatoarele trei caracteristici: te protejeaza in momentele de vulnerabilitate, reprezinta un refugiu in momentele in care iti este frica si in anumite situatii ofera dublu fata de ceea ce i se cere.

Prietenul care indura alaturi de tine si momentele bune si momentele dificile poate fi recunoscut dupa urmatoarele patru aspecte: acesta iti impartaseste secretele, iti pazeste cu devotament secretele, nu te abandoneaza in vremuri dificile si este in stare sa moara pentru tine.

Mentorul poate fi identificat dupa urmatoarele trasaturi de caracter: acesta te ajuta sa constientizezi greselile inainte de a trece prin experienta acestora, iti indreapta pasii catre fapte bune, iti spune ceea ce ar trebui sa stii si iti arata calea catre mantuire.

Prietenul plin de compasiune poate fi identificat dupa urmatoarele caracteristici: acesta nu este bucuros pentru situatia dificila in care te afli, este foarte fericit pentru bunastarea ta, ii opreste pe ceilalti atunci cand te vorbesc de rau si in acelasi timp ii incurajeaza pe acestia sa-ti laude calitatile pozitive.

Cateva corbe intelepte de la Buddha:

“Cine dăruieşte va avea un real câştig. Cine se supune va fi liber, va înceta să fie sclavul pasiunilor. Omul drept se debarasează de rău şi, prin dezrădăcinarea poftei trupeşti, a amărăciunii şi iluziei, atingem cu adevărat Nirvana.”

“Omul prost concepe ideea de “sine.” Cel înţelept nu vede nici un fundament pentru a clădi ideea de sine. În acest fel, cel din urmă are o concepţie corectă a lumii şi conchide cu îndreptăţire că toţi compuşii creaţi de durere vor fi destrămaţi din nou. Adevărul, însă, va rămâne.”

“Unitatea se poate manifestă numai prin dualitate. Însăşi unitatea şi ideea de unitate sunt deja două.”

“Virtuţile, asemeni muzelor, sunt întotdeauna văzute în grupuri. Un principiu bun nu a fost niciodată singuratic în orice om.”

“Cel care păşeşte pe nobila cale înnoptită cu o hotărâre neclintită de nimic atinge cu siguranţă Nirvana.”

“Fie ca pielea mea, muşchii şi oasele mele să se usuce cu totul, împreună cu toată carnea şi tot sângele trupului meu! Acest lucru este binevenit! Dar nu mă voi mişca din acest loc până când nu ating înţelepciunea supremă, finală.”

“Nu te întovărăşi cu cei proşti. Mai degrabă decât să trăiască alături de oameni egoişti, vanitoşi, certăreţi şi obsedaţi, cineva ar trebui să păşească de unul singur pe drumul vieţii.”

“Cei care sunt eliberaţi de resentimente îşi află cu siguranţă pacea.”

“Lucrează pentru propria ta mântuire. Nu fi dependent de alţii.”

“A te încleşta de mânie este că şi cum ai prinde în mână un cărbune fierbinte pentru a-l arunca în cineva; tu eşti cel care ajunge să se ardă.”

“O femeie de lume este dornică să-şi arate formele şi contururile indiferent dacă merge, stă în picioare, este aşezată sau doarme. Chiar şi atunci când este reprezentată într-o pictură, ea doreşte să captiveze cu farmecul frumuseţii sale şi, în acest fel, să îi îndepărteze pe bărbaţi de la tăria inimii lor.”

“Toate faptele greşite sunt provocate din pricina minţii. Dacă mintea este transformată, mai pot rămâne fapte greşite?”

“În clipa când suntem copleşiţi de manie încetăm deja să ne străduim să mai aflăm adevărul şi începem să ne străduim pentru noi înşine.”

“Fără sănătate, viaţa nu este viaţă; este numai o stare de langoare şi suferinţă, o imagine a a morţii.”

“Când cineva simte că îi displace răul, când se simte senin, găseşte plăcere în a asculta învăţăturile bune; când cineva are aceste simţăminte şi le apreciază, este eliberat de teamă.”

“Eu nu sunt primul Buddha care vine pe pământ, şi nici cel din urmă. La timpul potrivit, se va înălţa un alt Buddha în lume, Unul Sfânt, Unul suprem iluminat, înzestrat cu înţelepciune în purtare, auspicios, cunoscând universul, un lider incomparabil al oamenilor, un maestru al îngerilor şi muritorilor.”

“Printre acele fiinţe trăind în ignoranţa, închise şi îngrădite, cum erau, într-un ou, eu am spart cel dintâi coajă de ou a ignoranţei şi, unic în univers, am obţinut cea mai înaltă, mai cuprinzătoare stare de Buddha.”

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!