Beneficiile consumului de smochine uscate pentru sănătate, mai ales în sezonul bolilor virale

Beneficiile consumului de smochine uscate pentru sănătate, mai ales în sezonul bolilor virale

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Beneficiile smochinelor uscate au interesat omenirea încă din cele mai vechi timpuri. Fructele de smochine au proprietăți vindecătoare. Din păcate, fructele proaspete nu rezistă mult, așa că magazinul le vinde adesea sub formă de fructe uscate. Puteți usca smochinele și acasă, principalul lucru este să o faceți corect.

Cum arată smochinele uscate?

Atunci când alegeți smochine uscate trebuie să știți care sunt fructele de calitate:

 • Fructele uscate trebuie să fie bej deschis, fără strălucire, fără pete întunecate. Smochinele uscate nu trebuie să fie negre în interior.
 • Smochinele uscate au o formă turtită, de aceeași dimensiune.
 • Fructele trebuie să fie moi la atingere.

Trebuie remarcat faptul că smochinele uscate miros foarte puternic a iod. Această aromă specifică smochinelor este aproape imperceptibilă în forma proaspătă datorită cantității mari de suc.

Care sunt vitaminele din smochinele uscate

Smochinele uscate conțin o mulțime de vitamine diferite care au un efect pozitiv asupra sistemului imunitar uman. Fructele uscate au beneficii și în încetinirea procesului de îmbătrânire.

Pe lângă vitamine, smochinele sunt bogate în minerale, datorită cărora puteți normaliza metabolismul, întăriți scheletul:

 • fier
 • potasiu;
 • zinc
 • selenium;
 • cupru
 • fosfor;
 • sodiu,
 • magneziu
 • calciu.

Compoziția smochinelor uscate conține:

 • fitosteroli;
 • acid gliceric;
 • pectine și fibre brute;
 • acizi grași;
 • Proteine ​​și grăsimi;
 • zahăr și carbohidrați.

Proprietățile benefice ale smochinelor uscate

Smochinele uscate au un efect benefic asupra digestiei, sistemului nervos și muscular. Este bine să consumați produsul în sezonul bolilor virale, tusei și bronșitei. Boabele de smochin sunt capabile să reducă temperatura, deoarece au proprietăți antipiretice.

În ce probleme medicii recomandă smochinele uscate:

Răceli. Smochinele se fierb în lapte, se bea lapte cald și se mănâncă smochinele fierte în caz de tuse și pentru a reduce temperatura.

Constipație și gastrită. Prezența unei cantități mari de fibre are un efect benefic asupra intestinelor. Consumul de smochine uscate ajută la eliminarea fecalelor în timp scurt, deoarece are efect laxativ. În plus, câteva fructe consumate vor ajuta la ameliorarea rapidă a durerilor de stomac în cazul gastritei.

În caz de muncă mentala mare. Oligoelementele și vitaminele restabilesc capacitatea organismului de a lucra, reduc riscul de stres și depresie.

Efecte asupra ficatului și rinichilor. Datorită enzimelor care fac parte din smochinele uscate, substanțele toxice sunt eliminate din organism în mod natural. Beneficiile pentru sănătate ale smochinelor uscate sunt date și de conținutul mare de minerale, astfel încât organismul își revine rapid după intoxicații alimentare sau cu pastile.

Sistemul cardiovascular. Smochinele conțin potasiu, necesar pentru inimă.

Consumul de smochine uscate vă ajută să vă vindecați rapid rănile, deoarece fructele sunt bogate în pectină.

Consumul de smochine uscate ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Prezența fitinei reduce coagularea sângelui, ceea ce este foarte important pentru mulți oameni.

Smochinele uscate au fost consumate de multă vreme pentru senzația de mahmureală, deoarece, potrivit unor specialiști, are calitatea unui afrodisiac.

Atenție! Smochinele uscate NU sunt un medicament. Dar consumul smochinelor uscate în același timp cu medicamentele are un efect benefic asupra organismului.

Care sunt beneficiile smochinelor uscate pentru femei

Fructele smochinului sunt deosebit de benefice pentru femei. Smochinele uscate conțin o cantitate mare de acid folic. De aceea, medicii ginecologi recomandă consumul de smochine atunci când o femeie intenționează să rămână însărcinată. Acidul folic păstrează placenta.

Smochinele uscate sunt foarte benefice în timpul menstruației, deoarece ameliorează durerea. În plus, se recomandă utilizarea smochinelor femeilor care lucrează într-un mediu stresant, pentru a activa creierul și a ridica starea de spirit.

Mineralele conținute în smochine, ajută la protejarea părului, a pielii și a unghiilor de influențele externe negative, astfel încât smochinele sunt folosite în crearea multor produse cosmetice.

Care sunt beneficiile smochinelor uscate în timpul sarcinii

După cum sa menționat mai devreme, smochinele uscate conțin acid folic necesar pentru dezvoltarea corectă a copilului, astfel încât boabele sunt pur și simplu necesare în dietă.

Este deosebit de important includerea smochinelor în alimentație în al 2-lea și al 3-lea trimestru. Consumul de smochine facilitează contracțiile, nașterea este rapidă și ușoară, chiar și pentru acele femei care aduc pe lume primul copil.

Care sunt beneficiile smochinelor uscate pentru bărbați

Fructele smochinului în formă uscată sunt foarte benefice și bărbaților. Consumul lor are un efect pozitiv asupra libidoului, ajută la tratarea prostatitei și a altor boli ale sistemului reproducător masculin.

În plus, smochine uscate:

 • îmbunătățește sănătatea reproductivă a bărbaților;
 • îmbunătățește circulația sângelui;
 • reduce nivelul de colesterol rău;
 • ajută la arderea grăsimilor din abdomen.

Care sunt beneficiile smochinelor uscate pentru copii

Pediatrii au o atitudine deosebită față de smochine, deoarece conține o cantitate imensă de vitamine, oligoelemente, care au un efect benefic asupra organismului, ajutând la creștere.

Pentru copii sub un an este suficient 1 fruct uscat dat porții mici de 2-3 ori. Problema la aceștia o reprezintă carbohidrații rapizi, care pot dăuna sănătății bebelușului.

Copiilor sub 9 luni mai bine le oferiți smochine proaspete, dar mai întâi cereți părerea medicului.

Smochine uscate pot fi date și copiilor:

Ajută copiii în caz de constipație. Pentru a face acest lucru, fructul trebuie zdrobit și dat bebelușilor ca laxativ.

Având la dispoziție smochine uscate, se pot pregăti deserturi gustoase, înlocuind cu ele zahărul și bomboanele dăunătoare pentru dinții copiilor.

Dacă aceștia au probleme cu pofta de mâncare, atunci preparați decocturi ca tonic. De asemenea, ajută la tratarea tusei și răcelilor.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!