Atunci când te mușcă un câine: 7 lucruri care trebuie făcute imediat, mai ales în cazul celor fără stăpân

Atunci când te mușcă un câine: 7 lucruri care trebuie făcute imediat, mai ales în cazul celor fără stăpân

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 December 2020 in LifeStyleSanatateSfaturiViata

Recent, cazurile de mușcături de câini au devenit mai frecvente. Într-o astfel de situație, nu se poate ezita. Este necesar să acordați primul ajutor victimei cât mai curând posibil. Dar mulți nu știu cum să trateze o astfel de rană. Astăzi vă vom povesti în detaliu despre acest lucru.

De ce mușcătura unui câine este periculoasă

Acest lucru se poate întâmpla atunci când vă jucați cu câinele sau când sunteți atacat de un câine necunoscut în timp ce mergeți. În orice caz, trebuie să luați o serie de măsuri imediat pentru a reduce riscul de infecție a rănilor. Aveți nevoie de asistență medicală urgentă!

Dinții din față ai câinelui sfâșie pielea și țesuturile moi în timpul mușcăturii. Se formează o rană deschisă. Infecția rănilor este foarte periculoasă.

Cum să faci față unei mușcături de câine

Acesta este sfatul unui medic de ambulanță, medic la o clinică renumită din SUA, Stephen Sayles.

Medicul subliniază că cel mai mare pericol este infecția. Prin urmare, ar trebui să sunați imediat la o ambulanță sau să mergeți singur la camera de urgență a spitalului, deoarece aveți nevoie de o injecție intravenoasă cu antibiotic, care se administrează nu mai târziu de 8 ore după mușcătura câinelui.

Întârzierea crește foarte mult riscul de infecție a rănilor. Acest lucru este deosebit de periculos dacă persoana afectată are diabet sau un sistem imunitar slăbit. Dacă este posibil, asigurați-vă că faceți tratamentul inițial al plăgii.

Primul ajutor pentru mușcăturile de câine

Spălați rana. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea salivei câinelui. Folosiți săpun și apă caldă. Spălați rana timp de cel puțin 5-10 minute.

Opriți sângerarea cu peroxid de hidrogen.

Dacă aveți unguent antibacterian, aplicați-l pe rană.

Acoperiți rana cu un bandaj steril fără să o strângeți.

Păstrați rana închisă cu un pansament steril și consultați un medic.

Schimbați pansamentul de mai multe ori pe zi după ce medicul dumneavoastră v-a văzut.

Observați rana pentru semne de infecție, cum ar fi roșeață, umflături, durere crescândă și febră mare sau febră.

Ce ar trebui să facă un medic

În primul rând, medicul ar trebui să vă întrebe în detaliu despre ce s-a întâmplat. De asemenea, va curăța din nou rana, aplicând un unguent antibacterian și prescrie antibiotice, cum ar fi Augmentin, dacă există un risc de infecție.

La rândul vostru, trebuie să-i spuneți medicului dumneavoastră când v-ați administrat ultima dată vaccinul împotriva tetanosului. Trebuie făcut o dată la 10 ani. Dr. Sayles atrage, de asemenea, atenția asupra faptului că, dacă au trecut mai mult de 5 ani de la vaccinare sau dacă rana a fost foarte murdară, vaccinarea trebuie repetată.

În funcție de natura plăgii, medicul dumneavoastră vă poate recomanda cusătura plăgii. Dar, de obicei, rănile provocate de mușcăturile de câine sunt lăsate deschise, cu excepția cazului în care sunt pe față.

Mușcăturile de câine sunt mai susceptibile de a se infecta

În aproximativ 50% din mușcăturile câinilor, o infecție este introdusă în rană, inclusiv stafilococ, streptococ, pasteurella, capnocitofag.

Câinii nevaccinați și vagabonzi pot purta rabie. Prin urmare, medicul va dori să afle mai multe despre câinele care te-a mușcat.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!