Arsenie Boca: 23 de sfaturi si invaturi minunate pentru toate sufletele

Arsenie Boca: 23 de sfaturi si invaturi minunate pentru toate sufletele

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 September 2018 in De Suflet

Invataturi si sfaturi minunate, aducatoare de liniste si vindecare, de la Arsenie Boca, cel mai mare duhovnic roman al secolului XX:

Parintele Arsenie Boca este una dintre cele mai indragite si cunoscute personalitati spirituale de pe taramul romanesc. Invataturile lui Arsenie Bocasunt autentice si merita facute cunoscute caci ne indruma sufletul si viata pe cararea vindecarii si a iubirii. Iata cateva dintre cele mai frumoase invataturi si lectii de viata pe care le putem desprinde din vorbele si cuvintele marelui teolog ortodox:

Arsenie Boca: 23 de sfaturi si invaturi minunate

1. Incepe-ti dimineata cu o rugaciune

“Cand te scoli dimineata din somn, gandeste-te ca Dumnezeu iti da ziua pe care n-ai fi putut sa ti-o dai singur, si pune deoparte prima ora sau macar un sfert de ora din ziua ce ti s-a dat si adu-o drept jertfa lui Dumnezeu intr-o rugaciune de multumire si de cerere buna. Cu cat vei face mai cu osardie acest lucru cu atat mai mult iti vei sfinti ziua, cu atat mai puternic te vei ingradi in fata ispitelor pe care le intampini in decursul zilei.”

“Cine se roaga lui Dumnezeu de dimineata, cu o cuvenita luare aminte, e mai fericit si mai linistit tot restul zilei aceleia. Mintea se ocupa toata ziua cu ceea ce o preocupa de dimineata, ca o piatra de moara, care macina in restul zilei grau sau neghina.”

2. Pune-ti ordine in ganduri pentru a avea ordine in viata

“De la carma mintii atarna totul. Daca nu ai ordine in minte nu poti avea ordine in viata.”

3. Suntem diferiti si este imposibil sa gandim la fel. Sa ne acceptam diversitatea.

“Lucrul cel mai imposibil din lume ar fi o unificare a mintilor. Fiecare e unic in lume; de-ar invia toti oamenii de la Adam pana la sfarsitul lumii, n-ai sa gasesti doi oameni identici. Aceasta e genetic adevarat.”

4. Daca ti-a fost dat un dar atat de pretios precum Viata, ai datoria sa o traiesti cum merita.

“Fara indoiala, la ziua Judecatii nu vom fi intrebati ce-am citit, ci ce-am facut; nici daca vom vorbi cu dibacie, ci daca am trait cum se cuvine.

5. Nu te duce la somn tinand suparare

„Sa nu lasi nici pe fratele tau sa se culce intristat impotriva ta, nici tu sa nu te culci scarbit impotriva lui, ci mergi si te impaca cu fratele tau”.

6. Nu discrimina atunci cand iubesti, iubeste-i pe toti in egala masura

„Daca pe unii ii urasti, pe altii nici nu-i iubesti, nici nu-i urasti, pe altii iarasi ii iubesti dar potrivit, si in sfarsit pe altii ii iubesti foarte tare, din aceasta neegalitate se cunoaste ca esti departe de dragostea desavarsita care cere sa iubesti pe tot omul la fel deopotriva”.

7. Sa nu pierdem contactul cu copilul din noi sau cu propriii copii. Ei sunt cel mai aproape de Dumnezeu

“Daca mamele ar primi copiii in numele Domnului, ce stravezii ar fi ei in chipul lui Iisus! Abia atunci si-ar putea da seama mamele pe cine au primit prin copii. Copiii ajung in bratele lui Dumnezeu fiindca sunt cei mai aproape de El. Modul lor de a fi e cel mai iubit de Dumnezeu. inteleptii il inteleg pe Dumnezeu ca pe o necesitate in explicarea lumii. Copiii il au ca pe un Tata de pe celalalt taram. (…) Dumnezeu si copiii au inrudirea pe care noi, cei mari, o pierdem. Sfintii sunt niste mari copii. Si ce departe ne tinem de ei!”

8. Fa-i fericiti pe altii si vei trai fericirea

“A fi fericit inseamna a-l face fericit pe celalalt.”

9. Dumnezeu este pretutindeni, trebuie doar sa iti gasesti tu drumul catre El

“Pana la Dumnezeu, nu este nici jos, nici sus, nici aproape, nici departe, pentru ca Dumnezeu este pretutindeni si de aceea El e mai aproape de tine decat sufletul si trupul tau, numai sa tii si sa afli aceasta apropiere prin credinta si rugaciune.”

10. Exista o karma a faptelor

“Legea nestramutata a dreptatii lui Dumnezeu aduce peste capul tau ce ai adus si tu peste capul aproapelui tau. Ce ai facut ti se va face; ce ai zis ti se va zice; ce incarci pe altul ai sa duci si tu.”

11. Raiul si Iadul sunt pe pamant

“Sa nu va ganditi niciodata ca dupa moarte veti mosteni imparatia pe care n-ati trait-o inca de pe pamant.”

12. Nu te razbuna chiar daca ti s-a facut rau.

“Eu nu ma razbun; are cine.”

13. Fa-ti prieteni adevarati, ei sunt cea de-a doua jumatate a noastra

“Sa cerem prieteni adevarati, care constituie cea de-a doua jumatate a noastra. Ei ne completeaza atunci cand sunt sinceri, credinciosi, iar nu lingusitori, exploatatori ai pasiunilor noastre.”

14. Nu venim intamplator pe lume, facem parte dintr-un plan mult mai maret…

“Inainte de a exista ca persoane pamantesti, existam ca gand, ca intentie a lui Dumnezeu.”

15. Oricat de greu ne este sa acceptam, uneori invatam si din durere

“Cunostinta cea din patanie sau invataturile din durere – singura cale care poate invata ceva pe oameni.”

16. Atentie la ceea ce esti si ce simti in timpul sarcinii, acestea pot influenta genetic viitorul copil

“Precum au fost purtarile si toate simtamintele mamei in vremea celor noua luni, asa va fi si mostenirea copilului ce se va naste, pe toata viata sa.”

17. Atunci cand este iubire, treci mai usor peste toate lipsurile

“Nimic nu poate inlocui lipsa iubirii, dar iubirea inlocuieste toate neajunsurile.”

18. Fii bun si fa bine

“Fara milostenie insasi rugaciunea e fara rod. Cu ce nadejde te vei ruga lui Dumnezeu, cand tu insuti nu asculti rugaciunile oamenilor ce sunt asemenea tie? Cum vei cere impreuna cu credinciosii din Biserica: “Da Doamne!” – cand tu insuti nu dai saracilor, desi poti sa dai?

Cu ce gura vei spune: “Auzi-ma, Doamne!” cand tu insuti nu-l auzi pe cel sarac sau mai adevarat pe Hristos, Care striga spre tine prin sarac?

19. Dragostea adevarata invinge moartea si transcende toate limitele

“Iubirea nu are marginile omului, nici spatiul, nici timpul. Nu piere niciodata, e puternica, incat strabate dincolo de mormant si ajunge pe cel iubit. Strapunge iadul, care nu-i poate sta impreuna si strabate cerul”.

20. Accepta defectele si slabiciunile celorlalti. Si altii le accepta pe ale tale.

„Da-ti osteneala sa suferi cu rabdare lipsurile si slabiciunile altora, oricare ar fi ele, pentru ca si tu ai multe din acestea pe care trebuie sa le sufere altii”.

21. Suntem aici ca sa ne ajutam si sa ne indrumam unii pe altii

„Nimeni nu-i atat de intelept sa se poata indruma singur, dar se cade sa ne suferim, sa ne mangaiem si sa ne ajutam, sa ne invatam si sa ne indrumam unii pe altii. Ceea ce te face atat de suparacios nu-i zelul pentru aproapele, ci o iubire de sine, nazuroasa, artagoasa, posomorata. Pietatea cea adevarata e blajina si rabdatoare, fiindca ea te arata cine esti…”

22. Nu este suficient sa nu barfesti, ia atitudine si impotriva barfei

„Inchide-i gura celui ce barfeste la urechile tale, ca sa nu savarsesti pacat indoit impreuna cu acela: pe tine obisnuindu-te cu patima pierzatoare iar pe acela neoprindu-l de a flecari impotriva aproapelui”.

23. Nu lasa sa ti se stinga lumina din suflet

“Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse.”

Facebook arata articolele doar persoanelor care sunt interesate. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!