“Amintiţi-vă să vă opriţi şi să mirosiţi trandafirii” o poveste minunata care iti va intra la suflet

Publicitate

Cu toţii am auzit expresia: „Amintiţi-vă să vă opriţi şi să mirosiţi trandafirii“. Dar, cât de des ne facem timp în vieţile noastre agitate să observăm lumea din jurul nostru?

Cu puţin timp în urmă, am fost martorul unui eveniment care mi-a arătat că a fi prins într-o lume aşa de mică înseamnă să treci cu vederea marea panoramă a lumii înconjurătoare. Mă îndreptam către o întâlnire de afaceri şi, ca de obicei, îmi alcătuiam discursul în minte. Am ajuns la o intersecţie foarte aglomerată unde semaforul tocmai se făcuse roşu. „Ei bine“, mi-am spus, „Pot să trec repede şi de următorul dacă trec de ăsta primul“. Mintea şi maşina mea erau pe pilot automat, gata să se avânte, când brusc transa în care picasem s-a împrăştiat la vederea unei imagini de neuitat.

Un cuplu tânăr, amândoi orbi, traversau intersecţia aceea aglomerată, ţinându-se unul de altul, printre maşini care claxonau din toate părţile. Bărbatul ţinea de mână un băieţel, în timp ce femeia ţinea strâns la piept un sugar. Fiecare avea un băţ alb, cu care pipăiau în faţa lor, încercând să treacă de obstacole. La început m-au emoţionat. Ei treceau peste unul dintre cele mai oribile handicapuri – credeam eu – a fi nevăzător. „Ce îngrozitor să fii orb!“, mă gândeam.

Repede gândurile mele au fost întrerupte de oroarea de a vedea cum cuplul, în loc să o ia pe zebră, a luat-o pe diagonală, chiar înspre mijlocul intersecţiei Fără să-şi dea seama de pericolul în care se aflau, ei se îndreptau chiar spre punctul unde se întâlnesc maşinile.

Mi-era teamă pentru că nu ştiam dacă ceilalţi şoferi îşi dau seama ce se întâmplă. în timp ce priveam de pe prima linie de unde urma să iau startul curând, am văzut pe-trecându-se un miracol. în acele momente toate maşinile din toate direcţiile s-au oprit. N-am auzit nici o roată scârţâind sau vreun claxon nerăbdător. Nimeni n-a strigat: „Daţi-vă la o parte!“. Totul îngheţase, iar timpul părea să se fi oprit pentru ca această familie să poată traversa. Uimit, m-am uitat la maşinile din jurul meu să verific dacă şi ele vedeau acelaşi lucru.

Am observat că atenţia tuturor era atrasă de tânărul cuplu. Brusc şoferul din dreapta mea a reacţionat. Scoţându-şi capul pe fereastră, a început să strige, „La dreapta. Luaţi-o la dreapta!“. Alţii l-au urmat imediat, urlând în cor „La dreapta!“. Nescăpând nici un moment, cuplul făcu traseul conform instrucţiunilor primite.

Publicitate

Având încredere în bastoanele lor albe şi în strigătele cetăţenilor îngrijoraţi, au reuşit să ajungă pe partea cealaltă a străzii. Când au urcat pe trotuar un lucru m-a impresionat din nou mult: se ţineau tot de braţ. Pe de altă parte eram uimit de expresiile liniştite de pe chipurile lor şi m-am gândit că habar n-aveau ce se întâmplăîn jurul lor. Totuşi, imediat am simţit un oftat general de uşurare al celor care opriseră la intersecţie.

Cred că noi toţi fuseserăm emoţionaţi de ce se întâmplase. Iată cum, pentru câteva momente nişte fiinţe umane au uitat de egoism şi au ieşit puţin din carcasa rece pentru a ajuta nişte oameni la nevoie.

De multe ori am reflectat la ce văzusem şi am învăţat foarte multe din acele momente. Primul lucru ar fi: „încetineşte şi miroase trandafirii“ (Ceva ce rareori făcusem până atunci.) Făceţi-vă timp să aruncaţi o privire în jurul vostru şi să vedeţi cu adevărat ce se întâmplă în faţa voastră chiar acum. Faceţi asta şi veţi realiza că doar acest moment contează, şi mai important de-atât, acest mo¬ment vă face să vedeţi ce contează cu adevărat în viaţă.

A doua lecţie pe care am învăţat-o, este că ţelurile pe care ni le fixăm pot fi atinse prin credinţa în noi, încredere în ceilalţi, în ciuda obstacolelor ce par imposibil de trecut. Scopul cuplului orb era să ajungă întregi de cealaltă parte a drumului. Obstacolele lor au fost opt rânduri de maşini care se pregăteau să vină înspre ei. Totuşi, fără panică sau îndoială, ei au mers înainte până şi-au atins ţinta. Şi noi putem merge înainte către ţelurile noastre, dând la o parte obstacolele care ne stau în cale. Trebuie doar să avem încredere în intuiţia noastră şi să acceptăm sfaturile celor mai înţelepţi.

In ultimul rând, am învăţat să apreciez cu adevărat darul meu de a vedea în interior, un dar pe care nu l-am preţuit multă vreme. Vă puteţi imagina cât de diferită ar fi lumea fără vedere? Imaginaţi-vă, pentru o clipă, că sunteţi în mijlocul unei intersecţii şi nu vedeţi nimic. Cât de des uităm darurile simple pe care ni le-a făcut viaţa!

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Spiritualitate

Arsenie Boca: 23 de sfaturi si invaturi minunate pentru toate sufletele

Publicitate

Invataturi si sfaturi minunate, aducatoare de liniste si vindecare, de la Arsenie Boca, cel mai mare duhovnic roman al secolului XX:

Parintele Arsenie Boca este una dintre cele mai indragite si cunoscute personalitati spirituale de pe taramul romanesc. Invataturile lui Arsenie Bocasunt autentice si merita facute cunoscute caci ne indruma sufletul si viata pe cararea vindecarii si a iubirii. Iata cateva dintre cele mai frumoase invataturi si lectii de viata pe care le putem desprinde din vorbele si cuvintele marelui teolog ortodox:

Arsenie Boca: 23 de sfaturi si invaturi minunate

1. Incepe-ti dimineata cu o rugaciune

“Cand te scoli dimineata din somn, gandeste-te ca Dumnezeu iti da ziua pe care n-ai fi putut sa ti-o dai singur, si pune deoparte prima ora sau macar un sfert de ora din ziua ce ti s-a dat si adu-o drept jertfa lui Dumnezeu intr-o rugaciune de multumire si de cerere buna. Cu cat vei face mai cu osardie acest lucru cu atat mai mult iti vei sfinti ziua, cu atat mai puternic te vei ingradi in fata ispitelor pe care le intampini in decursul zilei.”

“Cine se roaga lui Dumnezeu de dimineata, cu o cuvenita luare aminte, e mai fericit si mai linistit tot restul zilei aceleia. Mintea se ocupa toata ziua cu ceea ce o preocupa de dimineata, ca o piatra de moara, care macina in restul zilei grau sau neghina.”

2. Pune-ti ordine in ganduri pentru a avea ordine in viata

“De la carma mintii atarna totul. Daca nu ai ordine in minte nu poti avea ordine in viata.”

3. Suntem diferiti si este imposibil sa gandim la fel. Sa ne acceptam diversitatea.

“Lucrul cel mai imposibil din lume ar fi o unificare a mintilor. Fiecare e unic in lume; de-ar invia toti oamenii de la Adam pana la sfarsitul lumii, n-ai sa gasesti doi oameni identici. Aceasta e genetic adevarat.”

4. Daca ti-a fost dat un dar atat de pretios precum Viata, ai datoria sa o traiesti cum merita.

“Fara indoiala, la ziua Judecatii nu vom fi intrebati ce-am citit, ci ce-am facut; nici daca vom vorbi cu dibacie, ci daca am trait cum se cuvine.

5. Nu te duce la somn tinand suparare

„Sa nu lasi nici pe fratele tau sa se culce intristat impotriva ta, nici tu sa nu te culci scarbit impotriva lui, ci mergi si te impaca cu fratele tau”.

6. Nu discrimina atunci cand iubesti, iubeste-i pe toti in egala masura

„Daca pe unii ii urasti, pe altii nici nu-i iubesti, nici nu-i urasti, pe altii iarasi ii iubesti dar potrivit, si in sfarsit pe altii ii iubesti foarte tare, din aceasta neegalitate se cunoaste ca esti departe de dragostea desavarsita care cere sa iubesti pe tot omul la fel deopotriva”.

7. Sa nu pierdem contactul cu copilul din noi sau cu propriii copii. Ei sunt cel mai aproape de Dumnezeu

“Daca mamele ar primi copiii in numele Domnului, ce stravezii ar fi ei in chipul lui Iisus! Abia atunci si-ar putea da seama mamele pe cine au primit prin copii. Copiii ajung in bratele lui Dumnezeu fiindca sunt cei mai aproape de El. Modul lor de a fi e cel mai iubit de Dumnezeu. inteleptii il inteleg pe Dumnezeu ca pe o necesitate in explicarea lumii. Copiii il au ca pe un Tata de pe celalalt taram. (…) Dumnezeu si copiii au inrudirea pe care noi, cei mari, o pierdem. Sfintii sunt niste mari copii. Si ce departe ne tinem de ei!”

8. Fa-i fericiti pe altii si vei trai fericirea

“A fi fericit inseamna a-l face fericit pe celalalt.”

9. Dumnezeu este pretutindeni, trebuie doar sa iti gasesti tu drumul catre El

“Pana la Dumnezeu, nu este nici jos, nici sus, nici aproape, nici departe, pentru ca Dumnezeu este pretutindeni si de aceea El e mai aproape de tine decat sufletul si trupul tau, numai sa tii si sa afli aceasta apropiere prin credinta si rugaciune.”

Publicitate

10. Exista o karma a faptelor

“Legea nestramutata a dreptatii lui Dumnezeu aduce peste capul tau ce ai adus si tu peste capul aproapelui tau. Ce ai facut ti se va face; ce ai zis ti se va zice; ce incarci pe altul ai sa duci si tu.”

11. Raiul si Iadul sunt pe pamant

“Sa nu va ganditi niciodata ca dupa moarte veti mosteni imparatia pe care n-ati trait-o inca de pe pamant.”

12. Nu te razbuna chiar daca ti s-a facut rau.

“Eu nu ma razbun; are cine.”

13. Fa-ti prieteni adevarati, ei sunt cea de-a doua jumatate a noastra

“Sa cerem prieteni adevarati, care constituie cea de-a doua jumatate a noastra. Ei ne completeaza atunci cand sunt sinceri, credinciosi, iar nu lingusitori, exploatatori ai pasiunilor noastre.”

14. Nu venim intamplator pe lume, facem parte dintr-un plan mult mai maret…

“Inainte de a exista ca persoane pamantesti, existam ca gand, ca intentie a lui Dumnezeu.”

15. Oricat de greu ne este sa acceptam, uneori invatam si din durere

“Cunostinta cea din patanie sau invataturile din durere – singura cale care poate invata ceva pe oameni.”

16. Atentie la ceea ce esti si ce simti in timpul sarcinii, acestea pot influenta genetic viitorul copil

“Precum au fost purtarile si toate simtamintele mamei in vremea celor noua luni, asa va fi si mostenirea copilului ce se va naste, pe toata viata sa.”

17. Atunci cand este iubire, treci mai usor peste toate lipsurile

“Nimic nu poate inlocui lipsa iubirii, dar iubirea inlocuieste toate neajunsurile.”

18. Fii bun si fa bine

“Fara milostenie insasi rugaciunea e fara rod. Cu ce nadejde te vei ruga lui Dumnezeu, cand tu insuti nu asculti rugaciunile oamenilor ce sunt asemenea tie? Cum vei cere impreuna cu credinciosii din Biserica: “Da Doamne!” – cand tu insuti nu dai saracilor, desi poti sa dai?

Cu ce gura vei spune: “Auzi-ma, Doamne!” cand tu insuti nu-l auzi pe cel sarac sau mai adevarat pe Hristos, Care striga spre tine prin sarac?

19. Dragostea adevarata invinge moartea si transcende toate limitele

“Iubirea nu are marginile omului, nici spatiul, nici timpul. Nu piere niciodata, e puternica, incat strabate dincolo de mormant si ajunge pe cel iubit. Strapunge iadul, care nu-i poate sta impreuna si strabate cerul”.

20. Accepta defectele si slabiciunile celorlalti. Si altii le accepta pe ale tale.

„Da-ti osteneala sa suferi cu rabdare lipsurile si slabiciunile altora, oricare ar fi ele, pentru ca si tu ai multe din acestea pe care trebuie sa le sufere altii”.

21. Suntem aici ca sa ne ajutam si sa ne indrumam unii pe altii

„Nimeni nu-i atat de intelept sa se poata indruma singur, dar se cade sa ne suferim, sa ne mangaiem si sa ne ajutam, sa ne invatam si sa ne indrumam unii pe altii. Ceea ce te face atat de suparacios nu-i zelul pentru aproapele, ci o iubire de sine, nazuroasa, artagoasa, posomorata. Pietatea cea adevarata e blajina si rabdatoare, fiindca ea te arata cine esti…”

22. Nu este suficient sa nu barfesti, ia atitudine si impotriva barfei

„Inchide-i gura celui ce barfeste la urechile tale, ca sa nu savarsesti pacat indoit impreuna cu acela: pe tine obisnuindu-te cu patima pierzatoare iar pe acela neoprindu-l de a flecari impotriva aproapelui”.

23. Nu lasa sa ti se stinga lumina din suflet

“Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse.”

Facebook arata articolele doar persoanelor care sunt interesate. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet