Psihologii ne explica de ce ne simtim pierduti in unele momente ale vietii

Psihologii ne explica de ce ne simtim pierduti in unele momente ale vietii

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 December 2019 in Dezvoltare Personala

“Daca te simti pierdut, dezamagit, sovaitor sau slab, intoarce-te la tine, la cine esti, aici si acum si cand vei ajunge acolo, te vei descoperi, asemeni unei flori de lotus in plina floare, chiar si intr-un iaz plin de noroi, frumoasa si puternica.” – Masaru Emoto

De ce atat de multi oameni se simt pierduti in viata, fara sa stie cine sunt ei, unde merg ei, si daca exista vreun scop sau semnificatie in viata lor? V-ati pus vreodata oricare dintre aceste intrebari?

Iata 10 motive pentru care oamenii se simt pierduti in viata:

SI-AU PIERDUT LEGATURA CU PROPRIA INIMA SI SUFLET

Unul dintre multele motive din cauza carora oamenii se simt pierduti este acela ca ei s-au deconectat de la propriile lor inimi si suflete. Acestia ofera prea multa atentie mintii lor rationale si la ceea ce au ceilalti de zis. De aceea nu-si mai aud vocea inimii si nici nu se pot conecta la intelepciunea sufletelor lor.

“Doar atunci cand punem pe mut sunetele de zi cu zi putem auzi, in sfarsit, soaptele de adevar pe care viata ni le ofera, ca atare, batand la usile inimilor noastre.” – K.T. Jong

ISI TRAIESC VIATA BAZANDU-SE PE CEEA CE ALTI OAMENI CRED CA ESTE BINE

Un alt motiv pentru care oamenii se simt pierduti este faptul ca ei isi traiesc viata bazandu-se pe ceea ce altcineva crede ca este bine pentru ei, pe ceea ce alte persoane gandesc ca este adevarat. Isi traiesc viata avand la baza gandurile, convingerile si ideile ce le-au fost implementate la o varsta frageda de catre parinti, membri de familie, profesori, prieteni, societate si fiecare persoana cu care ei au interactionat. Deoarece nu au avut timp pentru a pune la indoiala autenticitatea acestor convingeri si nu au avut nimic de a face cu cine sunt ei insisi, au continuat sa construiasca, sa traiasca si sa dea forma vietii lor bazandu-se pe ceea ce alti oameni cred ca este corect.

“ Nu crede in ceva doar pentru ca l-ai auzit. Nu crede in ceva doar pentru ca este spus si zvonit de multi. Nu crede in ceva doar pentru ca il gasesti scris in cartile tale religioase. Nu crede in ceva numai in autoritatea profesorilor si batranilor. Nu crede in traditii pentru ca ele au fost aplicate pentru multe generatii. Dar dupa observatie si analiza, atunci cand veti gasi ca acel ceva este adevarat cu un motiv si este propice binelui si benefic tuturor,atunci accepta-l si ridica-te la inaltimea acestuia.”-Buddha

PRETUIESC OPINIILE ALTORA MAI MULT DECAT PE CELE PROPRII

Chiar daca au un consilier foarte intelept in ei insisi – inima si sufletul lor, nu par sa aiba incredere in propriile forte. Ei cauta in mod constant sfaturi de la altii si opiniile celor din jur intotdeauna par a fi mai valoroase si mai importante decat ale lor.

“Timpul tau e limitat, deci nu il pierde traind viata altcuiva. Nu fi prins de dogma-care traieste cu rezultatele gandirii altor oameni. Nu lasa zgomotul produs de opiniile celorlalti sa iti inece propria voce interioara. Si cel mai important, ai curajul sa-ti urmezi inima si intuitia. Ele, cumva, deja stiu ceea ce vrei cu adevarat sa devii. Orice altceva este secundar.”-Steve Jobs

SUNT CONDUSI DE FRICA

Inimile lor sunt inchise si frica pare sa guverneze fiecare particica din viata lor. Teama pare sa fie prezenta in mintile lor, in inimile lor, in casele lor, in munca pe care o fac, in deciziile pe care le iau, in relatiile pe care le au si in tot ceea ce ei fac. Traiesc intr-o permanenta stare de frica si din moment ce iubirea nu este binevenita, se simt pierduti, dezorientati, deconectati si foarte nefericiti.

“Acolo sunt doua forte motivatoare de baza: frica si iubirea.Cand noi suntem speriati, ne tragem inapoi de la viata. Cand suntem indragostiti suntem deschisi la tot ce viata are de oferit cu pasiune, emotie si acceptare. Noi trebuie sa invatam sa ne iubim pe noi insine intai, in toata slava si imperfectiunile noastre. Daca nu putem sa ne iubim pe noi insine nu putem sa ne deschidem in totalitate abilitatii de a iubi pe altii sau potentialului nostru de a crea. Evolutia si toate sperantele pentru o lume mai buna se odihnesc in curajul si viziunea sincera a oamenilor ce imbratiseaza viata.”-John Lennon

AU UN SENTIMENT DEFORMAT DESPRE SINE

Oamenii care se simt pierduti tind sa aiba un sentiment deformat despre sine. Nu isi mai vad frumusetea, lumina si perfectiunea si nu mai pot accepta acest adevar ca ceea ce ei sunt este de ajuns! Viziunea lor asupra realitatii pare sa fie intunecata si distorsionata. Si tot ceea ce par a “vedea” este cat de mici, nevrednici si nesemnificativi sunt ei si cum nimic din ceea ce fac este destul de bun.

“ Rezolva sa fii tu insuti; si sa stii ca cel ce se gaseste pe el, isi pierde mizeria lui.” –Matthew Arnold

SE INCONJOARA DE OAMENI CARE II TRAG IN JOS

Sa petreci prea mult timp cu multimea gresita este un alt motiv de ce atat de multi oameni se simt pierduti. Cand te inconjori de amici ce te trag in jos, oameni care invinuiesc, critica, barfesc si se plang despre orice si oricine in mod constant otravindu-ti mintea, inima si viata cu temerile lor, indoielile si negativitatea lor, vei deraia in cele din urma de la calea vietii tale si asta te va face sa te simti pierdut.

“Oamenii tind sa fie generosi cand isi impart absurditatea, teama si ignoranta. Si in timp ce par destul de dornici sa te hraneasca cu negativitatea lor, te rog, aminteste-ti ca, uneori, dieta necesata pentru a fi pozitivi este una spirituala si emotionala. Fii precaut cu ceea ce iti hranesti mintea si sufletul. Alimenteaza-te cu pozitivitate si lasa acest combustibil sa te propulseze in actiuni pozitive.”-Steve Maraboli

CRED FIECARE GAND TOXIC CE LE TRECE PRIN MINTE

Eckhart Tolle a spus asta atat de frumos : “ Mintea este un superb instrument daca este utilizat corect. Folosita gresit, totusi, ea devine foarte distructiva. Mai precis, nu este mult pana la a folosi mintea in mod gresit – de obicei nu o folosesti deloc. Ea te foloseste pe tine. Toate lucrurile care conteaza cu adevarat – frumusete, iubire, creativitate, distractie, pace interioara – provin din interiorul mintii…”. Cand te increzi in fiecare gand toxic care alearga prin mintea ta si cand insisti sa-ti construiesti sentimentul de sine si intreaga viata bazandu-te pe aceste ganduri, nu te poti ajuta dar te simti pierdut.

CRED CA RATIONAMENTUL ESTE MAI IMPORTANT DECAT IMAGINATIA

Oamenii care sufera de o lipsa de imaginatie se simt obligati sa rationalizeze tot ceea ce li se intampla. Incercarea constanta de a da explicatii logice lor insisi si celorlalti la intrebari de genul: de ce nu pot sa-si vada mai departe de viata, de ce nu sunt asa de fericiti cum si-ar dori sa fie si de ce prezentul si viitorul in care traiesc va fi nimic altceva decat o replica a trecutului, este un alt motiv pentru care oamenii se simt pierduti in viata.

“Oricine care traieste la limita posibilitatilor sufera de o lipsa de imaginatie”-Oscar Wilde

SUNT BLOCATI IN TRECUT

Ei sunt foarte atasati de trecutul lor si de orice s-a intamplat in el. Si ei nu par sa vada o cale de a se elibera de el, nu ca n-ar vrea.

“Oamenii se despart cu greu de durerea lor. Din teama de necunoscut ei prefera suferinta, care este familiara.”-Thich Nhat Hanh

INCEARCA SA CONTROLEZE TOTUL

Acestia nu par sa poata intelege ca viata are un flux natural care lucreaza mereu cu ei, si asa aleg sa se impotriveasca prin incercarea de a controla totul si pe oricine. Ca rezultat, ei devin fara echilibru, se deconecteaza de la propria inima si suflet si incep sa se simta din ce in ce mai pierduti cu fiecare zi care trece.

“Tu, care nici macar nu te poti controla singur, ar trebui sa aspiri cu greu pentru a controla universul”-ACIM

Toti ne pierdem din timp in timp si chiar daca nu iti place mereu asta, tu trebuie sa intelegi ca totul este o parte din aceasta aventura numita viata. E totul o parte din calatoria ta. Daca te implicit total in fiecare experienta si in fiecare interactiune pe care viata o trimite in calea ta, indiferent daca este buna sau rea, vei avea foarte mult de castigat. Si cand iti vine timpul sa te intorci “acasa”, niciodata nu te vei intoarce cu mana goala ci cu multe lectii valoroase, mari descoperiri si cu multa intelepciune.

Deci intotdeauna aminteste-ti: “Este bine sa te simti pierdut… deoarece asta iti demonstreaza ca ai un sentiment schimbator asupra cuvantului “acasa”. Tu stii ca exista un loc in care te regasesti. Si poate locatia ta actuala nu este in acel loc dar, Aleluia, aceea agitatie, sentimentul nelinistit al pierzaniei doar te-a adus mai aproape de el”.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!