9 vitamine și minerale, a căror lipsă lovește psihicul

9 vitamine și minerale, a căror lipsă lovește psihicul

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Schimbările de dispoziție și tristețea fără motiv sunt uneori simptome ascunse ale unei tulburări mintale. Printre patologiile mentale comune care afectează o persoană modernă se numără depresia, tulburarea bipolară și anxietatea crescută.

Cu toate acestea, declanșatorul nu este întotdeauna o caracteristică congenitală sau o traumă psihologică. Chiar și lipsa anumitor vitamine și minerale poate face ca sistemul nervos și creierul să nu mai poată face față sarcinii, provocând o defecțiune sub formă de schimbări de dispoziție.

Cum afectează alimentația sistemul nervos?

Neuronii sunt responsabili de formarea și transmiterea impulsurilor. Pentru formarea lor, organismul are nevoie de compuși minerali și substanțe nutritive pe care o persoană le primește odată cu alimentele. Cu o deficiență a acestora, viteza semnalului și sensibilitatea scad, astfel apar iritabilitatea și somnolența.

Creierul are nevoie de glucoză și oxigen pentru a funcționa. Însă, pentru a-și asigura activitatea mentală, pentru a menține memoria și autodisciplina, are nevoie de o mulțime de vitamine, aminoacizi și compuși organici. Prin urmare, o alimentație adecvată poate ajuta la tratarea tulburărilor mintale, împreună cu medicamentele.

Vitaminele și mineralele de care are nevoie creierul

1. Acizi grași omega-3

Creierul are nevoie zilnic de acid Omega-3. Acesta stimulează procesele, îmbunătățește funcționarea sistemului circulator și imunitar, protejează terminațiile nervoase de efectele negative ale toxinelor. De asemenea, previne inflamația creierului, care provoacă scăderi de presiune, nervozitate crescută și irascibilitate.

2. Zinc

Zincul este inclus în multe medicamente și complexe de vitamine pentru tratarea depresiei. La diagnosticarea nevrozei și a tulburărilor bipolare la pacienți, se observă o scădere a acestui oligoelement cu 14-20% față de cât este în mod normal.

Zincul se găsește în brânzeturi tari, alge marine, păsări de curte și fructe de mare. Rezervele de zinc pot fi completate cu grâu încolțit la mâncare sau cu o ceașcă de cacao caldă la micul dejun.

3. Vitamina B12

Lipsa acestei vitamine utile slăbește sistemul nervos, reduce eficiența creierului, provocând o exacerbare a bolilor mintale. Oamenii de știință au demonstrat relația dintre nivelurile scăzute de vitamina B12 și depresie la oameni. Vitamina B12 se găsește în pește și produse de origine animală, ficat, ciuperci.

4. Vitamina D

Această vitamină este adesea asociată cu formarea sistemului osos. În realitate, vitamina D afectează starea de spirit, provoacă depresie sezonieră și somnolență. Corpul are nevoie de lumina soarelui pentru a produce micronutrienți. În cantitate mică, Vitamina D poate fi obținută din pește de mare gras, gălbenuș de ou și unt.

5. Acid folic

Derivații de acid folic susțin funcționarea sistemului nervos uman. Deficiența lor poate duce la schimbările de dispoziție sezoniere și la manifestarea simptomelor depresiei clinice. Pentru a preveni iritabilitatea și a crește vitalitatea, consumați mai multă fasole și leguminoase, sparanghel, portocale și alune.

6. Iod

Iodul este un oligoelement valoros care este implicat în multe procese și susține funcționarea glandei tiroide. Odată cu scăderea nivelului său în organism, producția de hormoni tiroidieni scade, iar acest lucru afectează direct starea de spirit și bunăstarea.

Deficitul de iod duce la o deteriorare a funcției creierului, de exemplu copiii memorează mai greu informațiile pe care le au de învățat. Cu o insuficiență hormonală, o persoană devine mai plângăcioasă, somnoroasă și va avea parte de schimbări bruște de dispoziție.

7. Seleniu

Odată cu scăderea seleniului din sânge, activitatea glandei tiroide este perturbată, iar nivelul unor hormoni se modifică. Toxinele și radicalii liberi se acumulează în organism, se dezvoltă depresia și slăbiciunea musculară. Seleniul se găsește cel mai mult în fructe de mare, carne de vită, pui și produse lactate.

8. Proteine

Atunci când sunt descompuse în intestine, proteinele furnizează organismului aminoacizi valoroși care susțin funcția creierului.

La o persoană care ține o dietă strictă, boala mintală se poate agrava. Prin urmare, dacă cineva are tendință de nevroză și tulburare bipolară, medicii recomandă consumul zilnic de carne și produse lactate, brânză de vaci, ouă și ciuperci.

9. Fier

Experții indieni în domeniul psihiatriei au dovedit că deficitul de fier este cauza dezvoltării tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție la copiii mici. O deficiență a acestui oligoelement provoacă anemie și lipsa de oxigen a creierului, afectează gândirea și alte procese. Fierul se găsește în carne și organe, sfeclă și sucul de rodie.

Vitaminele și microelementele enumerate ar trebui să fie prezente în alimentația oricărei persoane. Dacă aveți tendință de depresie sau boli mintale, mâncați corect și monitorizați conținutul de nutrienți din sânge cu ajutorul testelor. Acest lucru vă va ajuta să treceri fără probleme de exacerbările sezoniere și de situațiilor stresante.

Articolele au doar scop informativ și educațional și nu înlocuiesc sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!