8 reguli simple pentru prevenirea accidentului vascular cerebral

8 reguli simple pentru prevenirea accidentului vascular cerebral

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 October 2021 in SanatateSfaturi

Numai în Statele Unite, la fiecare 40 de secunde cineva are un accident vascular cerebral. În Federația Rusă, statisticile sunt și ele impresionante: peste 450 de mii de oameni devin victime ale accidentului vascular în fiecare an.

Ce este un accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral este o problemă gravă (acută) cu circulația sângelui în creier. Motivul poate fi o pocnire a unui vas de sânge – acest tip de accident vascular cerebral se numește hemoragic. Sau un tromb care blochează fluxul sanguin în creier – provocând un accident vascular cerebral, respectiv, ischemic.

În ambele cazuri, accidentul vascular cerebral nu are un final fericit. În primul, sângele acumulat apasă pe țesutul nervos și îl împiedică să funcționeze. În al doilea, celulele creierului nu mai primesc nutriție și oxigen și mor.

În funcție de ce parte a creierului a fost afectată, acele funcții neurologice de care era responsabil sunt afectate. Unele persoane își pot pierde vorbirea. Altele rămân paralizate – parțial sau complet. Unii au probleme cu respirația. Sau pur și simplu moare.

În general, statisticile sunt dezamăgitoare: 31% dintre pacienții cu AVC necesită îngrijiri speciale, 20% nu mai pot merge singuri și doar 8% revin la viața normală după o lungă reabilitare.

Dar cel mai rău dintre toate, accidentul vascular cerebral este greu de prezis. Nu e de mirare că s-a numit accident: această tulburare cerebrală acută se dezvoltă brusc. Adesea fără niciun indiciu: chiar dacă în acel moment persoana râdea, glumea și, în general, arăta ca un om normal, în secunda următoare totul ia o întorsătură dramatică.

Cine este în pericol de AVC

Unii oameni sunt mai vulnerabili la dezvoltarea unui accident vascular cerebral decât alții. Și cel mai adesea aceștia sunt cei care:

 • Suferă de hipertensiune arterială. Aceasta este cea mai frecventă cauză a accidentelor vasculare cerebrale.
 • Are un anumit tip de afecțiune cardiacă (cum ar fi insuficiența cardiacă sau aritmia).
 • Suferă de diabet zaharat. Diabetul afectează vasele de sânge, inclusiv creierul, crescând riscul de hemoragie.
 • Supraponderal.
 • Anumite medicamente. Medicamentele periculoase sunt cele care modifică nivelul de estrogen. De exemplu, pilulele contraceptive.
 • Un stil de viață sedentar.
 • Niveluri ridicate de colesterol din sânge.
 • Fumează.
 • Suferă de apnee în somn.
 • Persoanele peste 55 de ani. Potrivit statisticilor , la fiecare 10 ani după vârsta de 55 de ani, riscul de a suferi un accident vascular cerebral se dublează.
 • Are antecedente familiale de accident vascular cerebral: o rudă apropiată a fost victima unui accident vascular cerebral.
 • Bărbații. La femei, riscul de accident vascular cerebral este mult mai mic.

Dacă ți se pot atribui cel puțin câteva puncte, trebuie să ai grijă de tine. De preferat începând chiar de azi.

Ce trebuie să faceți pentru a preveni accidentul vascular cerebral

Prevenirea accidentului vascular cerebral se reduce în primul rând la corectarea stilului de viață. Iată ce trebuie făcut mai întâi , potrivit experților de la organizația de cercetare autorizată Mayo Clinic Stroke :

1. Ai grijă la greutatea ta

Excesul de greutate aduce cu sine mai mulți factori care cresc riscul de accident vascular cerebral. Greutatea aduce cu ea o creștere a tensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare și posibila dezvoltare a diabetului … Slăbirea chiar și cu 4-5 kilograme vă va îmbunătăți semnificativ șansele de a evita un accident vascular cerebral.

2. Mănâncă mai multe legume și fructe

Cel puțin 4-5 porții (mere, salata de varza, legume la grătar etc.) pe zi. Hrana vegetală scade tensiunea arterială și îmbunătățește elasticitatea vasculară. Iar acest lucru, la rândul său, reprezintă o excelentă prevenire a accidentului vascular cerebral.

3. Renunță la fumat

Și la vizitele persoanelor care fumează în timp ce stați de vorbă. Fumatul pasiv, ca și fumatul activ, are un efect distructiv asupra vaselor de sânge.

4. Fă sport în mod regulat

Activitatea fizică reduce riscul de a dezvolta toate tipurile de accident vascular cerebral. Antrenamentele aerobice sunt deosebit de bune: mersul pe jos, alergare, înot, ciclism, fitness cu o dificultate redusă…

Exercițiile acționează într-un mod complex. Acestea ajută la reducerea greutății, la îmbunătățirea sănătății generale a vaselor de sânge și a inimii și la reducerea stresului. Încercați să vă mențineți antrenamentele zilnice până la cel puțin 30 de minute.

5. Bea mai puțin alcool

Iată un lucru curios: medicii nu îndeamnă la eliminarea completă a alcoolului. Băutura este cu siguranță foarte periculoasă, fie și doar pentru că crește tensiunea arterială. Dar un pahar de vin pe zi poate fi chiar benefic: conform unor rapoarte, consumul moderat de alcool reduce riscul apariției cheagurilor de sânge și poate preveni accidentul vascular cerebral ischemic.

Într-adevăr, o porție sănătoasă, potrivit medicilor, este de cel mult 17 ml de alcool pur sau:

 • 350 ml bere;
 • 147 ml vin;
 • 44 ml de ceva puternic – vodcă, coniac, whisky și așa mai departe.

6. Mănâncă mai puține grăsimi trans

Grăsimile trans reduc lumenul vaselor de sânge. Aceasta înseamnă că formarea unui cheag de sânge va deveni mai probabilă. Deci fără fast-food, produse de patiserie, chipsuri, biscuiți și margarină.

7. Monitorizați-vă tensiunea arterială

Nu lăsați să fie mai mare de 130/80. Dacă se întâmplă astfel de situații, trebuie să consultați un medic pentru analize și tratament.

8. Încearcă să ții din scurt diabetul.

Există semne prin care puteți descoperi această boală într-un stadiu incipient. Nu ignora și nu o trata cu indiferență. Diabetul nu este o glumă!

Din păcate, nu există nicio modalitate de a reduce riscul de accident vascular cerebral la zero. Prin urmare, pe lângă măsurile preventive, este important să știi cum arată un accident vascular cerebral și ce să faci dacă ți s-a întâmplat ție sau cuiva din mediul tău.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!