6 beneficii ale vinetelor pentru sănătate

6 beneficii ale vinetelor pentru sănătate

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 June 2023 in Remedii NaturisteSanatate

Vinetele sunt alimente bogate în substanțe nutritive, conțin fibre, vitamine și minerale. Acestea au beneficii pentru întregul corp, inclusiv pentru inimă.

Vinetele fac parte din familia solanaceelor și sunt utilizate în multe preparate culinare din întreaga lume. Deși sunt considerate legume de majoritatea oamenilor, din punct de vedere tehnic ele sunt fructe, deoarece cresc dintr-o plantă înfloritoare și conțin semințe.

Există o varietate mare de soiuri de vinete, care diferă în funcție de mărime și culoare. Chiar dacă cele mai comune vinete au coaja închisă la culoare, ele pot avea și alte culori.

Pe lângă textura unică și gustul delicat, vinetele au numeroase beneficii pentru sănătate:

1. Bogate în nutrienți

Vinetele sunt bogate în substanțe nutritive. Asta înseamnă că ele conțin o cantitate mare de vitamine, minerale și fibre, în raport cu numărul redus de calorii.

O cană (82 de grame) de vinete crude conține următoarele substanțe nutritive:

  •  Calorii: 20
  •  Carbohidrați: 5 grame
  •  Fibre: 3 grame
  •  Proteine: 1 gram
  •  Mangan: 10% din doza zilnică recomandată
  •  Acid folic: 5% din doza zilnică recomandată
  •  Potasiu: 5% din doza zilnică recomandată
  •  Vitamina K: 4% din doza zilnică recomandată
  •  Vitamina C: 3% din doza zilnică recomandată

Vinetele conțin și o cantitate mică de alte substanțe nutritive, cum ar fi niacina, magneziul și cuprul.

2. Au un conținut ridicat de antioxidanți

Pe lângă cantitatea mare de vitamine și minerale, vinetele se mândresc cu un conținut ridicat de antioxidanți.

Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea organismului de daunele provocate de substanțele nocive. Studiile au arătat că aceștia pot contribui la prevenirea multor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă.

Vinetele sunt în special bogate într-un pigment cu proprietăți antioxidante, responsabil pentru culoarea lor strălucitoare. În special, antocianina, numită și nasunină, prezentă în vinete, a fost confirmată ca fiind eficientă în protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi.

3. Pot reduce riscul apariției bolilor de inimă

Datorită conținutului lor de antioxidanți, unele studii arată că vinetele pot ajuta la reducerea riscului bolilor de inimă.

Într-un studiu, iepurilor cu niveluri ridicate de colesterol li s-a dat zilnic 10 ml de suc de vânătă timp de două săptămâni. La sfârșitul studiului, s-a observat o scădere a colesterolului rău și a trigliceridelor care, în concentrații mari în sânge, pot crește riscul de boli de inimă.

Alte studii au arătat că vinetele pot avea un efect protector asupra inimii. Într-un studiu efectuat pe animale, acestea au fost hrănite cu vinete crude sau coapte timp de 30 de zile. Ambele tipuri de preparare au îmbunătățit funcționarea inimii și au redus riscul infarctului miocardic.

Deși rezultatele sunt promițătoare, este important de menționat că studiile actuale sunt limitate la cercetări pe animale și în eprubete. Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua modul în care vinetele pot influența sănătatea inimii umane.

4. Pot contribui la controlul nivelului de zahăr din sânge

Adăugarea vinetei în regimul alimentar poate ajuta la menținerea echilibrului nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că vinetele conțin fibre, care trec prin sistemul digestiv într-o formă neschimbată.

Fibrele pot reduce nivelul de zahăr din sânge prin încetinirea procesului de digestie. Absorbția lentă menține nivelul de zahăr din sânge la o valoare stabilă și previne fluctuațiile și crizele.

Cercetătorii au studiat extracte de vinete bogate în polifenoli. Ei au constatat că acestea pot reduce nivelul anumitor enzime care influențează absorbția zahărului, ceea ce duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Astfel, vinetele pot fi consumate de persoanele care suferă de diabet, deoarece aceștia au nevoie de o dietă bogată în fibre, cu cereale integrale și legume.

5. Pot ajuta la pierderea în greutate

Vinetele conțin multe fibre și puține calorii, ceea ce le face un supliment excelent în orice regim de pierdere în greutate. Fibrele trec încet prin tractul digestiv și pot contribui la reducerea aportului caloric. În plus, vinetele sunt adesea folosite în rețete ca înlocuitor pentru carne.

6. Sunt ușor de adăugat în regimul alimentar

Vinetele sunt incredibil de versatile și pot fi ușor incluse în regimul alimentar, deoarece le puteți consuma în multe moduri. Le puteți face tocăniță, le puteți coace, prăji, pune pe grătar sau în tigaie, stropindu-le cu ulei de măsline și adăugând condimente.

De asemenea, le puteți folosi ca înlocuitor de carne în lasagna, în paste sau multe alte preparate. Acest lucru permite reducerea consumului de carbohidrați și calorii, în timp ce crește conținutul de fibre și substanțe nutritive în preparate.

Astfel, vinetele sunt un aliment bogat în fibre, cu conținut scăzut de calorii, bogat în substanțe nutritive și cu multe beneficii potențiale pentru sănătate.

De la reducerea riscului de boli de inimă, la controlul nivelului de zahăr din sânge și pierderea în greutate, vinetele reprezintă o alternativă simplă și gustoasă la meniul tău. De asemenea, sunt incredibil de versatile și se potrivesc bine cu multe feluri de mâncare.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!