5 pasi spre adevaratul tu! Toate rezolvarile problemelor sunt la noi, trebuie doar sa credem!

5 pasi spre adevaratul tu! Toate rezolvarile problemelor sunt la noi, trebuie doar sa credem!

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 December 2019 in Dezvoltare Personala

Probabil ai mai auzit asta inainte: bazele unei vieti armonioase si ale unei relatii fericite incep cu dragostea de sine. Nu poti spera sa fii intr-o relatie implinita daca tu nu te iubesti suficient pe tine insuti.

Ce inseamna a te iubi pe tine? Inseamna a considera ca meriti foarte mult de la viata. Ca meriti sa fii fericit, ca meriti sa fii iubit, ca meriti toate frumusetile si bogatiile din lume.

Cel mai adesea duci cu tine poveri de vinovatie, de rusine, de furie, de regrete, de tristeti si doruri nedefinite. Toate acestea te saboteaza in a te iubi pe tine insuti. Nevoia de a iesi din tine insuti, de anulare a singuratatii, de comuniune cu ceva sau cineva, nevoia de a fi acceptat si dorit, nevoia de placere si de comfort pot determina actiuni in conflict cu principiile morale pe care le ai.

Asta pentru ca de cele mai multe ori eul tau moral, format prin relationare cu parintii si prin imprumut de la societate si cultura in care ai crescut, te judeca foarte aspru si da verdictul: vinovat!

Aceste sentimente de neadecvare si de neacceptare pe care tu insuti le generezi te impiedica in a te respecta si iubi pe tine insuti. Greseli facute in relatii, compromisuri precum si decizii gresite luate la un moment dat contribuie de asemeni la scaderea increderii si stimei de sine. Pentru ca nu poate exista iubire de sine fara a fi mandru de tine insuti.

Cum se te iubesti pe tine insuti?

Nu, nu-ti voi cere sa repeti in oglinda “te iubesc”. Functioneaza doar in scenarii proaste cu psihologi care traiesc printre carti si teorii desuete. Dragostea de sine nu poate fi mimata.

1. Dragostea de sine incepe cu a face curatenie in principiile morale pe care le ai. Trebuie sa iti reanalizezi credintele astfel incat sa vezi ce este cu adevarat valoare si ce nu.

2. Alege cu grija oamenii a caror parere conteaza pentru tine. Ignora-i pe restul. Nu vei multumi niciodata pe toata lumea si nici nu ar trebui sa fie acesta scopul tau.

3. Urmatorul pas implica a-ti da credit pentru realizarile pe care le ai cu adevarat pana acum, raportat la conditiile si contextele in care ai crescut si te-ai dezvoltat. Intotdeauna trebuie sa te gandesti de unde ai plecat si ce ai facut cu ce ti s-a oferit. Compara-te doar cu ceea ce poti fi tu cu adevarat, date fiind determinantele destinului tau. Nu te compara niciodata cu altii, ci doar cu potentialul tau.

4. Iarta-ti alegerile proaste, greselile si neputintele. Daca tu nu o faci, cu greu o vor face ceilalti. Promite-ti ca nu le vei repeta si renunta la regrete. Trecutul nu mai poate fi schimbat, faureste-ti in schimb un viitor mai intelept.

5. Incepe acum, chiar acum, sa faci ceea ce de mult stii ca ar trebui sa faci. Cu siguranta ai in minte o lista cu actiuni pe care le tot amani de mult timp. Nu mai amana sa faci ceea ce iti este necesar. Fie cursurile care sa te ajute in cariera, fie sa te apuci in final de sport si sa ai grija de cum arati, fie sa renunti la compromisuri relationale, fie sa gandesti pozitiv si sa iubesti mai mult – in momentul in care faci ceea ce trebuia de mult sa faci, vei incepe sa fii mandru de tine.

Fara a te iubi pe tine insuti si implicit fara a face actiunile care sa conduca la asta, relatiile tale nu vor functiona niciodata cum trebuie. De ce? Pentru ca stima de sine scazuta te va face sa alegi parteneri similari intrucat profund in sinea ta, nu crezi ca meriti sau ca poti avea un partener mai bun.

Relatiile vor fi nu de iubire neaparat, ci de intretinere reciproca a minciunilor despre sine insusi. Iti va place modul transfigurat in care te vede celalalt, versiunea idealizata dar falsa pe care o are despre tine. Trezirea survine intotdeauna insa. Si doare, pentru ca tu de fapt te iubeai pe tine insuti prin celalalt.

Pentru ca partenerul iti va simti si folosi slabiciunile impotriva ta. Vulnerabilitatile tale vor fi folosite la un moment dat impotriva ta. Si te vei simti ranit, tradat si expus. Iti va fi frica sa renunti la relatii nefericite, de teama ca intr-o noua relatie slabiciunile tale vor fi si mai evidente.

Dragostea de sine este o conditie sine qua non pentru o viata frumoasa. A fi in armonie cu tine insuti, a fi mandru de ceea ce esti, a te respecta pe tine insuti te va face sa nu accepti sa fii tratat urat, sa nu fii iubit asa cum meriti sau sa te complaci in relatii nepotrivite.

Aceasta pentru ca iti este bine cu tine insuti, pentru ca singuratatea nu te sperie intrucat in sfarsit vei putea sa petreci destul timp cu o persoana interesanta pe o care o iubesti si o admiri: tu insuti!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!