5 beneficii ale consumului de ginseng pentru articulații, creier și imunitate

5 beneficii ale consumului de ginseng pentru articulații, creier și imunitate

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

În prezent, există multe specii ale acestei plante erbacee. Cu toate acestea, cele mai populare dintre acestea sunt ginseng asiatic (Panax ginseng) și american (Panax quinquefolius). Fiecare dintre ele are o compoziție individuală și oferă beneficii corpul uman în moduri diferite.

Potrivit oamenilor de știință, ginsengul asiatic are un efect revigorant, în timp ce cel american poate fi folosit ca produs de relaxare.

Cele mai importante componente ale acestui produs sunt gintonina și ginsenozidele. Aceste substanțe se completează cu succes și au un efect pozitiv asupra sănătății. Luați în considerare în continuare proprietățile benefice cheie ale ginsengului, confirmate de rezultatele cercetării științifice.

1. Reducerea inflamației

Ginseng este considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii. Studiile anterioare de laborator au arătat că compușii ginsenozidici conținuți în această plantă sunt capabili să reducă inflamația și să prevină efectele negative ale radicalilor liberi asupra celulelor.

Un studiu a arătat că extractul de ginseng roșu asiatic poate reduce inflamația și poate îmbunătăți protecția antioxidantă a celulelor pielii în boli precum eczema. Rezultatul corespunzător pare promițător.

Într-un alt studiu menit să analizeze proprietățile ginsengului, oamenii de știință au oferit 2 grame de extract de plantă la 18 sportivi de trei ori pe zi timp de o săptămână. La sfârșitul experimentului s-a constatat o scădere a numărului de markeri inflamatori, care a persistat timp de 72 de ore după întreruperea suplimentului. Cu toate acestea, din cauza dimensiunii reduse a grupului și a perioadei scurte, rezultatele par foarte discutabile. Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a le confirma.

Al treilea experiment, care a implicat aproximativ 70 de femei aflate în postmenopauză, a arătat că consumul regulat de 3 grame de ginseng asiatic roșu timp de 12 săptămâni poate reduce numărul de markeri inflamatori și crește protecția antioxidantă a celulelor, reducând în același timp stresul oxidativ.

2. Îmbunătățirea funcției creierului

Potrivit cercetătorilor, adăugarea de ginseng în dietă poate avea un efect pozitiv asupra funcției creierului. În plus, este capabil să îmbunătățească memoria, starea de spirit și să elimine tulburările de comportament. Astfel, studiile de laborator la animale au arătat că ginsenozidele și compușii prezenți în ginseng pot proteja creierul de efectele distructive ale radicalilor liberi.

Un studiu care a implicat 30 de persoane a constatat că consumul a 200 de miligrame de ginseng zilnic timp de 4 săptămâni a îmbunătățit starea de spirit și sănătatea mintală. Cu toate acestea, rezultatele au fost nesemnificative, așa că pentru utilizarea ulterioară a produsului în această direcție va necesita un studiu suplimentar.

În timp ce studiau proprietățile ginsengului, oamenii de știință au efectuat un experiment în care au testat efectul ginsengului asupra creierului. După 10 minute în care subiecții cercetării au consumat 200 de miligrame de ginseng, oamenii de știință au descoperit îmbunătățirea funcției creierului, reducerea oboselii și normalizarea zahărului din sânge. Ei au remarcat, de asemenea, că dozele de 200 de miligrame au fost mai eficiente decât 400 de miligrame.

Potrivit cercetătorilor, efectul a fost cauzat de absorbția îmbunătățită a zahărului. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au reușit să determine din ce motive dozele mai mici sunt mai eficiente.

Un alt studiu a constatat că consumul regulat a 400 de miligrame de ginseng crește nivelul de concentrare și îmbunătățește abilitățile analitice ale creierului. În plus, produsul are un efect pozitiv asupra comportamentului persoanelor cu boala Alzheimer.

3. Întărirea sistemului imunitar

Unele studii care examinează efectele ginseng-ului asupra sistemului imunitar au arătat că produsul poate avea un efect pozitiv asupra sănătății și bunăstării pacienților cu ca n cer, persoanelor supuse chimioterapiei și persoanelor care au suferit recent intervenții chirurgicale. Astfel, într-un experiment, consumul a 5400 de miligrame de supliment după o intervenție chirurgicală pentru a elimina o tumoare ca n ce roasă din stomac a îmbunătățit sistemul imunitar și a redus riscul de recidivă.

Un alt studiu a constatat că, consumul de extract de ginseng roșu a îmbunătățit sistemul imunitar la persoanele cu ca n cer de stomac care au suferit chimioterapie. Mai mult, suplimentul a redus, de asemenea, probabilitatea reapariției bolii cu 35% și a crescut supraviețuirea după tratament cu 38%.

4. Reduceți oboseala și creșteți producția de energie

Numeroase studii confirmă că ginsengul poate reduce oboseala și poate îmbunătăți producția de energie. Cercetătorii asociază efectul corespunzător cu polizaharidele și oligopeptidele, care reduc nivelul de stres oxidativ, ajută la combaterea oboselii și oferă o cantitate mare de energie.

Într-un studiu de patru săptămâni, cercetătorii au dat participanților care sufereau de oboseală cronică 2 grame de ginseng. Suplimentul a redus nivelul de oboseală fizică și stresul oxidativ.

Într-un alt studiu, care a implicat oameni care au depășit ca n cerul și s-au simțit slabi, participanților li s-au administrat 2 grame de ginseng american. După 8 săptămâni, nivelul lor de oboseală a scăzut semnificativ.

O altă analiză a arătat că acest produs nu numai că reduce oboseala, ci și crește activitatea fizică. Prin urmare, este adesea folosit în băuturile energizante și suplimentele sportive.

5. Scăderea zahărului din sânge

Ginsengul poate fi folosit pentru a normaliza nivelul zahărului din sânge atât pentru persoanele cu diabet zaharat, cât și pentru persoanele complet sănătoase. Acest efect se datorează capacității suplimentului de a îmbunătăți activitatea celulelor pancreatice, care asigură producția de insulină și cresc absorbția zahărului de către celulele și țesuturile corpului. În plus, extractele de ginseng oferă protecție antioxidantă și reduc efectele negative ale radicalilor liberi.

Analiza unuia dintre experimente a arătat că 6 grame de ginseng asiatic acționează asupra organismului persoanelor cu diabet de tip 2 identic cu medicamentele tradiționale. Consumul acestui supliment timp de 12 săptămâni a oferit o reducere a zahărului din sânge cu 11 la sută, o scădere a insulinei înainte de prima masă cu 38 la sută și o creștere a sensibilității la insulină cu 33 la sută.

Ușor de adăugat în dietă

Ginseng-ul este folosit crud sau pre-fiert în apă. În unele cazuri, acest produs este folosit și la prepararea ceaiului. Ginseng-ul este adesea folosit ca unul dintre ingrediente în supe și preparate din carne.

Cu toate acestea, cea mai bună formă de nutrienți sunt tabletele, capsulele și uleiul.

Cantitatea necesară de consum al acestui supliment depinde de scopul utilizării acestuia. Dar, în majoritatea cazurilor, medicii recomandă utilizarea a 1 până la 2 grame de rădăcină crudă sau a 200 până la 400 de miligrame de extract.

Când cumpărați suplimente, este important să acordați atenție conținutului de ginsenozide, numărul acestora ar trebui să fie între 2 și 3%. Doar de la un astfel de produs veți simți cu adevărat toate beneficiile utilizării ginsengului.

Siguranța consumului și potențiale efecte secundare

Potrivit cercetărilor, ginsengul nu prezintă un pericol pentru organismul uman și nu provoacă efecte secundare semnificative. În ciuda acestui fapt, trebuie consumat cu precauție extremă, în special pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, deoarece combinarea suplimentelor cu medicamente poate duce la scăderea excesivă a zahărului din sânge.

În plus, ginsengul este capabil să reducă eficient anticoagulantele. În acest sens, înainte de a cumpăra rădăcină de ginseng și de a o folosi în alimentația dumneavoastră, asigurați-vă că consultați un medic.

Din păcate, există puține studii despre siguranța ginsengului. Prin urmare, medicii recomandă evitarea consumului pentru femeile însărcinate, femeile care alăptează și copii mici.

Este de remarcat faptul că utilizarea prelungită a suplimentului în timp reduce eficacitatea acestuia. În acest sens, pentru un beneficiu maxim, ginsengul trebuie nu trebuie consumat mai mult de 3 săptămâni la rând, făcându-se periodic pauze de 7 zile.

Concluzie

Ginseng este un supliment alimentar de origine vegetală, care este folosit în medicina populară pentru a trata o serie de tulburări și boli. În cele mai multe cazuri, experții se concentrează pe proprietățile sale antioxidante și pe acțiunea antiinflamatoare. Cu toate acestea, îmbunătățește și funcția creierului, reduce glicemia, întărește sistemul imunitar și elimină simptomele disfuncției bărbaților.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!