4 reguli simple pentru o relatie frumoasa si fericita!

Publicitate

„Pretuieste toate clipele fericite: ele sunt o perna buna pentru varsta inaintata.” ~ Christopher Morley

Adevarul este ca nu exista un mare secret in ceea ce priveste relatiile fericite, la baza lor stau urmatoarele patru reguli simple:

  • 1. Se bazeaza pe asteptari realiste
  • 2. Presupun implicare si efort zilnic
  • 3. Necesita comunicare eficienta
  • 4. Presupun dezvoltarea capacitatii de a transforma negativul in pozitiv

1. Asteptarile realiste: – Lucrurile pe care le-am trait, dar si experientele celor din jur, m-au determinat sa cred ca in realitate, relatiile nu se desfasoara chiar ca in filmele de dragoste. In viata reala este nevoie de efort, timp si dedicare. Relatiile fericite nu iau nastere doar pentru ca doi oameni se iubesc foarte mult, ele ajung la un anume nivel de profunzime, pentru ca, pe langa iubirea ce si-o poarta, cei doi parteneri se respecta si sunt dispusi sa investeasca timp, zi dupa zi. Am invatat ca pot fi si zile lipsite de pasiune si romantism, si ca cea mai eficienta modalitate de a depasi obstacolele care intervin in cadrul unui cuplu este comunicarea.

2. Implicare si efort zilnic – Daca vrei ca relatia ta sa fie functionala, nu este suficient sa stai si sa astepti ca lucruile sa mearga ca pe roate tot timpul. Este necesar sa te intrebi:

Ce pot face astazi pentru a-i infrumuseta ziua persoanei de langa mine?

Gandeste-te la lucruri specifice si neinsemnate, lauda-ti partenerul, preia o sarcina pe care nu o face cu placere. Daca depui efort in fiecare zi pentru relatia ta, rezultatele vor fi spectaculoase. Incearca sa-i satisfaci celui de langa tine cat mai multe nevoi, in felul acesta il vei stimula si pe el sa iti satisfaca nevoile. Iar atunci cand fiecare dintre voi primeste ceea ce doreste in cadrul relatiei, conexiunea devine mai puternica.

Publicitate

3. Comunicarea eficienta. – Am trait multa vreme cu impresia ca unii oameni pur si simplu intuiesc care sunt nevoile partenerului lor. Sa recunoastem, cu totii asteptam ca persoana de langa noi sa ne citeasca gandurile. De cele mai multe ori nu se intampla asta si devenim frustrati, iar echilibrul relatiei incepe sa se clatine. Dupa o perioada indelungata de timp, am realizat ca oamenii nu citesc ganduri, ca este necesar sa invatam sa comunicam eficient si, in loc sa il criticam pe cel de langa noi, este productiv sa invatam sa exprimam cu claritate care sunt asteptarile noastre.

Este benefic de asemenea sa invatam sa ascultam. Intreaba-ti partenerul ce lucruri sunt importante pentru el si asculta cu adevarat ceea ce spune. Vrea sa il incurajezi, vrea sa il asculti, vrea sa il imbratisezi? Cu totii ne dorim sa stim ca exista cineva care ne apreciaza, care ne asculta si care ne intelege. Iar comunicarea reprezinta cea mai buna modalitate prin care putem face o relatie functionala.

4. Transformarea negativului in pozitiv. – Un lucru este cert: oricat de mult ne-am dori, lucrurile nu sunt intotdeauna roz si nu putem trai doar sentimente pozitive. Deseori circumstantele ne provoaca trairi negative. Uneori ele sunt cauzate de lipsa comunicarii, alteori au legatura cu munca ori cu aspectul financiar.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Relatii

Pilda parintelui Ilie Cleopa despre manie: “Este mai rea decat Diavolul! Sa te fereasca Dumnezeu de ea”

Publicitate

Ilie Cleopa este considerat unul din cei mai mari duhovnici ai Romaniei. Parintele este recunoscut pentru pildele si sfaturile pe care le oferea pelerinilor si crediniciosilor. Una dintre temele pe care parintele Cleopa le-a interpretat a fost cea a treptelor maniei, preluata din scrierile Sfantului Ioan Scararul.

„Mania se imparte in trei feluri; este mania numita pe greceste holos, care inseamna «repede», cand omul se manie repede si tot repede ii trece. Asta nu-i manie periculoasa. Este ceea ce spune Duhul Sfant in Psaltire: Maniati-va si nu gresiti“, spune Ilie Cleopa. Duhovnicul spune ca holos este o manie fireasca, chiar dumnezeiasca, deoarece este sadita in sufletul omului, scrie Adevarul.

„A gresit o data, a cerut iertare, se impaca. Inima omului este impartita in trei parti: partea manioasa, partea rationala si partea poftitoare.

Aceasta manie este dumnezeiasca, caci din fire este sadita in sufletul omului, sa se manie asupra pacatului“.

A doua treapta a maniei este numita de Cleopa catos, sau pizma, in limba romana. „Acesta-i un sarpe rau. Acesta cand a muscat inima noastra, nu numai ca ne maniem, dar tinem manie cate o saptamana, doua, pe cel care ne-a facut rau. Aceasta-i grea“, spune parintele Cleopa despre al doilea grad al maniei omenesti. Pentru a intelege mai bine ce inseamna acest fel de manie, duhovnicul de la Sihastria ofera cateva exemple, dar si solutia de a depasi aceasta stare.

„Cand omul tine manie si gandeste: «Lasa ca-i rastorn eu planul la acela; lasa ca am sa-i zic eu; lasa ca am sa i-o fac eu», si cand vei vedea acestea in mintea ta, sa stii ca ai trecut in treapta a doua a maniei. Te-a muscat mai mare balaur de inima. Si sa te duci sa ceri iertare, sa te impaci cu fratele, zicand: «Iarta-ma, sotule; iarta-ma, sotie!», ca daca nu trece aceasta manie, nu putem zice Tatal nostru“, a explicat parintele.

De altfel, Ilie Cleopa spune ca in nici un fel de manie nu putem spune rugaciunea Tatal nostru si ca e bine sa nu treaca ziua fara sa ne treaca astfel de suparari: „Apostolul spune: Soarele sa nu apuna intru mania voastra, iar cel ce a trecut in al doilea grad de manie, nu numai soarele il apuca cu mania, il apuca si doua, trei zile, si o saptamana si o luna“.

Publicitate

Mania mai rea decat dracul

A treia treapta a maniei, cea mai grea, spune duhovnicul de la Sihastria, este denumita zacos, adica zavistia. Intr-o traducere facuta de parintele Cleopa, zacos inseamna ca mania zace mult in sufletul omului.

„Asta-i mai rea decat dracul. Este un drac mai rau decat toti dracii, zavistia. Sa ne fereasca Dumnezeu de asemenea manie! Dar de ce se cheama zacos? Fiindca zace mult in inima omului. Omul cand a ajuns in treapta a treia a maniei, nu tine manie numai doua-trei zile sau o saptamana, ci ani de zile“, atrage atentia Cleopa. Duhovnicul spune ca au fost oameni bolnavi de zavistie, care nici la moartea lor nu au avut puterea sa-si ierte fratele. „Uite, cutare a murit, si pe patul de moarte i-a cerut iertare fata sau nepoata si n-a vrut s-o ierte. Sa fereasca Dumnezeu! Acesta-i balaurul zacos sau zavistia, si de acesta arata dumnezeiescul Ioan Gura de Aur ca-i mai rau decat satana, in Cuvant la Saul si la David“ .

Ilie Cleopa explica faptul ca atunci cand omul se tulbura de zavistie, fierea varsa venin in jurul inimii, partea cuvantatoare a sufletului fiind in inima.

„Atunci se intuneca ratiunea si creierul si partea sentimentala a sufletului omului si degeaba ii spui ca aici este alb, ca el vede negru. Nu mai vede bine, fiindca i s-a intunecat mintea si inima de zavistie“.

Cleopa insista ca aceasta a treia forma de manie este mai rea decat toate. „Numai diavolul este zavistnic si are zavistie de la inceputul lumii asupra oamenilor si asupra lui Dumnezeu, dar a omului, spune Sfantul Ioan Gura de Aur, este mai rea decat dracii. Sa ne fereasca Dumnezeu, ca zavistia este un drac care persista in inima omului si daca omul nu se marturiseste si nu se roaga lui Dumnezeu sa-l izgoneasca, sunt multi care nici pe patul mortii nu vor sa ierte pe cel ce le-a gresit. Sa ne pazeasca Dumnezeu de tot felul de manie, dar mai ales de mania zacos“, incheie expunerea temei parintele de la Sihastria.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Pilde