Boala ficatului poate apărea destul de brusc. Adesea nu există simptome la început, deci este foarte ușor să se înrăutățească fără să îți dai seama. Prin urmare, am decis astăzi să prezentăm simptomele la care trebuie să fim atenți.
1 – Schimbarea culorii pielii spre galben palid și a albului ochiului
Icterul este îngălbenirea pielii sau a ochilor. Culoarea galbenă se datorează nivelurilor ridicate de bilirubină și indică foarte precis probleme hepatice.
2 – Durerea în zona abdominală și edem
Acumularea de lichid în stomac datorită bolilor hepatice se numește ascită. Acesta este unul dintre primele simptome ale insuficienței hepatice și ale bolii hepatice avansate. Acest lucru face ca stomacul să se umfle și să arate mare. Uneori poate părea chiar că îți este greu să respiri.
3 – Umflarea picioarelor și gleznelor
Edemul reprezintă acumularea de lichide în țesuturile corpului. Lichidul începe să curgă din vasele de sânge mici și să se acumuleaze în zonele înconjurătoare. Dacă aveți hepatită cronică, este posibil să observați umflarea feței, picioarelor, gleznelor și tălpilor. La unii oameni, pielea devine întinsă, strălucitoare sau crăpată acolo unde s-a acumulat lichid. Dacă aveți umflături ușoare, aceastea pot fi eliminate, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un diuretic pentru a vă ajuta corpul să elimine lichidele.
4 – Durere în tot corpul
Hepatita C activează sistemul imunitar pentru a ataca o infecție virală. Pe măsură ce sistemul imunitar este activat, acest lucru cauzează dureri articulare și musculare, care la rândul lor vă cresc șansele de inflamație articulară, provocând mai multă durere.
5 – Urină închisă la culoare
Dacă aveți hepatită, urina dvs. poate deveni galben închis, aproape portocalie . Acest lucru se datorează faptului că bilirubina este excretată prin rinichi. Cantități mari de bilirubină pot provoca inflamația ficatului și uneori blocarea căilor biliare.
6 – Scaun de durere
Un alt semn care indică afecțiuni hepatice sunt scaunele de culoare deschisă – argilă. Bila normală este maro datorită sărurilor biliare, dar atunci când ficatul este infectat, producția de bilă este blocată. Din aceasta, pielea devine galbenă, iar scaunul devine palid ca argila.
7 – Oboseală continuă
Când corpul luptă împotriva unei infecții hepatice, este posibil să vă simțiți obosit. În plus, dacă ficatul nu funcționează corect, vei simți și oboseală și letargie.
8 – Greață
Hepatita face ca lichidul să se acumuleze în stomac, făcându-vă să simțiți o senzație de greață. Canalele biliare sunt uneori blocate, ceea ce poate provoca greață și pierderea poftei de mâncare.
9 – Temperatură subfebrilă
Dacă aveți hepatită, este posibil să vă simțiți ca atunci când aveți gripă, cu greață, oboseală, slăbiciune și pierderea poftei de mâncare. O infecție vă poate determina febră scăzută (în jurul valorii de 37,2*C), deoarece sistemul imunitar este activat pentru a combate infecția.
10 – Te învinețești foarte ușor
Dacă aveți hepatită C avansată, vă veți învineți cu ușurință și sângerați dacă vă tăiați. Acest lucru se datorează parțial producției lente de trombocite, care ajută sângele să se coaguleze corespunzător. În cazuri extreme, sângerarea din nas, gingii și sânge în urină apare fără motiv.
11 – Diaree
Hepatita B și A provoacă uneori greață, dureri abdominale și diaree. Aceste simptome se pot dezvolta lent în timp, ducând în cele din urmă la icter și alte simptome.
12 – Lipsa poftei de mâncare
Studiile au arătat că pierderea poftei de mâncare este unul dintre principalele simptome ale bolilor hepatice cronice.
13 – Senzația de somnolență și oboseală cronică
Medicii definesc starea de rău ca sentimentul că ceva din corp merge prost. Dacă aveți boli de ficat, este posibil să nu vă simțiți prea bine, dar vă este greu să spuneți în mod specific ce vă deranjează. Este posibil să vă simțiți foarte obosit sau somnoros.
14 – Mirosul din gură
Un alt semn care indică afecțiuni hepatice este respirația urât mirositoare. Aceasta arată că ficatul dvs. nu vă filtrează substanțele chimice și substanțele toxice din sânge. Sulful se acumulează în sânge și se deplasează către plămâni. Astfel, degajați un miros neplăcut puternic atunci când respirați aerul.
15 – Mâncărime
Dacă aveți ciroză, este posibil să aveți mâncărime din cauza toxinelor care se acumulează în corp, deoarece ficatul nu funcționează la capacitate maximă. Astfel, toxinele se acumulează în fluxul sanguin, provocând icter și mâncărime. Mâncărimea poate interfera cu somnul noaptea. Este posibil să simțiți mâncărime la picioare și mâini.
Unii oameni cred chiar că organele lor interne mănâncă. Medicii raportează că uneori mâncărimea este atât de severă încât pacienții încep să vorbească despre sinucidere. Din fericire, există medicamente speciale pentru rezolvarea acestei probleme.
ÎN CONCLUZIE: CONSULTAȚI-VĂ MEDICUL IMEDIAT DACĂ AVEȚI SEMNE DE BOLI ALE FICATULUI.
Pentru prevenire, mâncați alimente sănătoase, faceți mișcare și mențineți o greutate bună pentru a evita ficatul gras . Și, desigur, limitați consumul de alcool. Toate acestea contribuie la menținerea sănătății ficatului.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.