12 lucruri care se întâmplă în organism când mănânci ouă

12 lucruri care se întâmplă în organism când mănânci ouă

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 March 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Ouăle sunt pur și simplu cel mai simplu, mai ieftin și mai variat mod de a crește aportul de proteine. Pe lângă creșterea ușoară a aportului de proteine ​​- fiecare ou printre cele 85 de calorii conține 7 grame de proteine – ouăle vă întăresc și sănătatea. Sunt pline de aminoacizi, antioxidanți și fier.

Când cumpărați ouă, citiți cu atenție etichetele. Cumpărați ouă organice atunci când este posibil. Nu conțin antibiotice, vaccinuri și hormoni. În ceea ce privește ce culoare să alegeți, nu contează. Diferența de culoare depinde de tipul de pui – ambele au aceeași valoare nutrițională, spune Molly Morgan, nutriționist din New York.

Iată 12 beneficii remarcabile pe care oul puternic le poate conferi corpului uman

1. Vă veți reduce riscul de ateroscleroză

Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) au devenit cunoscute sub numele de colesterol „rău”, deoarece particulele LDL își transportă moleculele de grăsime în pereții arteriali și provoacă ateroscleroză – înfundând efectiv arterele. Pe de altă parte, particulele de lipoproteinele ​​de înaltă densitate (HDL) îndepărtează moleculele de grăsime de pe pereții arteriali.

2. Îți vei întări sistemul imunitar

Pentru a te proteja de infecții, viruși și boli periculoase, adaugă zilnic un ou sau două la dieta ta. Un ou mare conține aproape un sfert (22%) din cantitatea zilnică recomandată de seleniu, un nutrient care ajută la menținerea sistemului imunitar și reglează hormonii tiroidieni. Copiii ar trebui să mănânce în principal ouă. Dacă copiii și tinerii nu primesc suficient seleniu, ei pot dezvolta boala Keshan și varianta acesteia, boala Keshan-Beck, două boli care pot afecta inima, oasele și articulațiile.

3. Îți vei îmbunătăți profilul colesterolului

Există trei idei despre colesterol pe care le știe practic toată lumea:

  • 1) Colesterolul ridicat este dăunător;
  • 2) Există tipuri de colesterol utile și dăunătoare;
  • 3) Ouăle conțin mult colesterol.

Medicii sunt de obicei cei mai preocupați de raportul dintre colesterolul „bun” (HDL) și colesterolul rău (LDL). Un ou mare conține 212 mg de colesterol, dar acest lucru nu înseamnă că ouăle cresc tipul „dăunător” de colesterol din sânge. Organismul produce în mod constant colesterol de unul singur, iar un număr mare de date arată că ouăle pot îmbunătăți de fapt profilul colesterolului. Cum? Ouăle par să crească (benefic) colesterolul HDL din organism prin creșterea dimensiunii particulelor LDL.

4. Vei avea mai multă energie

Un singur ou conține aproximativ 15% din doza zilnică recomandată de vitamina B2, numită și riboflavină. Este doar una dintre cele opt vitamine B care toate ajută organismul să transforme alimentele în combustibil, care la rândul său este utilizat pentru a produce energie. Ouăle sunt doar unul dintre multele alimente care îți mențin corpul în formă!

5. Pielea și părul dvs. vor deveni mai sănătoase

Vitaminele complexe sunt, de asemenea, necesare pentru o piele sănătoasă, păr, ochi și ficat. (În plus față de vitamina B2, ouăle sunt bogate în vitamina B5 și vitamina B12 – unică ). De asemenea, contribuie la asigurarea funcționării corecte a sistemului nervos.

6. Te vei simți mai plin și vei mânca mai puțin

Ouăle sunt o sursă atât de bună de proteine ​​de calitate, încât toate celelalte surse de proteine ​​sunt măsurate în funcție de ele. (Ouăle obțin scorul perfect de 100). Multe studii au arătat efectul alimentelor bogate în proteine ​​asupra poftei de mâncare. Pur și simplu, fac ca aprovizionarea cu proteine ​​să fie plăcută. S-ar putea să nu fie o surpriză pentru tine că ouăle se situează cel mai sus pe o scară numită Indicele de sațietate, o măsură a modului în care alimentele bine hrănite contribuie la senzația de sațietate.

7. Vei scăpa de grăsime

În principal datorită capacității lor de a satura, ouăle sunt asociate cu îndepărtarea grăsimii din organism. Un studiu în acest sens a găsit câteva rezultate uimitoare: într-o perioadă de opt săptămâni, oamenii au mâncat fie ouă, fie covrigi care conțin aceeași cantitate de calorii. Grupul care a consumat ouă a pierdut cu 65% mai multă greutate, cu 16% mai multă grăsime corporală și a înregistrat o scădere cu 61% mai mare a indicelui de masă corporală (IMC) și a obținut o reducere cu 34% mai mare a circumferinței taliei!

8. Îți vei proteja mintea

Ouăle sunt hrană pentru minte. Acest lucru se datorează în mare măsură unui nutrient de bază numit colină. Este o componentă a membranei celulare și este necesară pentru sinteza neurotransmițătorului acetilcolină. Studiile arată că deficitul de colină este asociat cu boli neurologice și cu funcția cognitivă redusă.

9. Îți vei salva viața

Unul dintre lucrurile impresionante mai puțin cunoscute pe care le poate face corpul: poate produce cei 11 aminoacizi esențiali necesari pentru a susține viața. Problema este că există 20 de aminoacizi esențiali de care are nevoie corpul tău. Ghici unde poți găsi celelalte 9? Exact, în ouă. Lipsa acestor 9 aminoacizi poate duce la pierderea masei musculare, scăderea răspunsului imun, slăbiciune, oboseală și modificări ale structurii pielii și a părului.

10. Vei experimenta mai puțin stres și anxietate

Dacă aveți deficiență de cei 9 aminoacizi de mai sus conținuți în ouă, acesta vă poate afecta sănătatea mintală. Un studiu publicat în 2004 în Proceedings of the National Academy of Sciences a descris modul în care suplimentarea dietei populației cu lizină a redus semnificativ nivelurile de anxietate și stres, posibil prin modularea serotoninei în sistemul nervos.

11. Îți vei proteja ochii

Doi antioxidanți conținuți în ouă – luteina și zeaxantina – au un efect protector puternic asupra ochilor – sunt conținute doar în gălbenuș. Acești antioxidanți reduc semnificativ riscul degenerescenței maculare și al cataractei, care se numără printre principalele cauze ale tulburărilor de vedere și orbire la vârstnici. Într-un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, participanții care au mâncat 1,3 gălbenușuri de ouă pe zi timp de patru săptămâni și jumătate și-au crescut nivelurile sanguine de zeaxantină cu 114-142% și luteină cu 28-50%!

12. Vei îmbunătăți sănătatea oaselor și a dinților

Ouăle sunt una dintre puținele surse naturale de vitamina D, care este importantă pentru sănătatea și rezistența oaselor și a dinților. Face acest lucru în principal, ajutând la absorbția calciului. (Apropo, calciul este important și pentru o inimă sănătoasă, colon și metabolism).


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!