10 capcane care ne împiedică să trăim fericiți

10 capcane care ne împiedică să trăim fericiți

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 December 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

De cele mai multe ori ne gândim la părerea celorlalți despre noi și ne străduim să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor lor. De aceea, ajungem să facem ceea ce credem că e corect pentru societate, ceea ce trebuie să facem, dar nu ceea ce ne dorim cu adevărat să facem. Toate acestea ne împiedică să ne iubim pe noi înșine și să ne bucurăm de viață.

Perfecțiunea este cel mai mare dușman. Visând la perfecțiune, vom avea mereu impresia că nu suntem destul de deștepți, destul de frumoși, că nu suntem demni de un salariu mare sau de o persoană de care ne place.

Un psiholog celebru a pregătit o serie de sfaturi care îi va ajuta pe oameni să privească viața într-un nou mod și să scape de stereotipurile care îi împiedică să trăiască fericiți.

1. Nu mai alerga după perfecțiune

Perfecțiunea este o iluzie, aceasta nu există cu adevărat. Nu trebuie să ajungem la perfecțiune, ci trebuie doar să facem lucrurile cât de bine putem, să ne dăm tot interesul și toată silința.

2. Învață din greșeli

Trebuie să te gândești că în viață nu pierzi niciodată: uneori câștigi, alteori înveți. După ce am înțeles asta, am învățat să văd greșelile ca pe oportunități de creștere. Această mentalitate mă face mai înțelept în fiecare zi și mă face din ce în ce mai bun la orice fac.

3. Ascultă de nevoile corpului

Am învățat să-mi ascult corpul. Atunci când îmi este somn, dorm, nu mă mai simt vinovat că uneori trebuie să mă odihnesc. Atunci când mă simt epuizat, las totul deoparte și mă relaxez, mă uit la filme, ascult muzică relaxantă, citesc sau mă plimb. Nu trebuie să îmi extenuez corpul pentru nimic, sănătatea este cea mai importantă.

4. Nu te mai critica singur

Dacă ești prea dur cu tine însuți și te învinovățești de fiecare dată când nu reușești să faci un lucru, atunci nu vei putea niciodată să fii fericit și mulțumit de tine, vei trăi mereu cu stima de sine la pământ. Acesta este motivul pentru care trebuie să crezi în tine, trebuie să crezi că ești capabil să faci orice îți propui.

5. Asumă-ți responsabilitatea 

Lipsa banilor sau eșecul în viața personală este responsabilitatea mea. Când dau vina pe altcineva pentru ceea ce se  întâmplă în viața mea, nu fac altceva decât să ma mint singur. Trebuie să îmi asum responsabilitatea pentru viața mea, pentru ceea ce fac. Modul în care trăiesc acum este rezultatul propriilor mele alegeri.

6. Nu trage concluzii despre oameni

Niciodată nu trebuie să tragi concluzii despre oameni fără să știi întreaga poveste. Poate că unii oameni se comportă într-un anumit fel pentru că suferă, pentru că au avut o zi proastă, pentru că tocmai au primit o veste groaznică, asta nu îi face oameni răi în interior.

7. Nu te compara cu alții

Nu te compara niciodată cu alte peroane. Aveți situații diferite, trecuturi diferite și ați făcut alegeri diferite în viață. În loc să te întristezi că cineva are mai mult decât tine, ai putea să-l iei ca pe un exemplu și să muncești mai mult. Pe lângă asta, chiar dacă vrei mai mult, nu uita să fii recunoscător pentru ceea ce ai deja. Cu cât ești mai recunoscător universului pentru ceea ce ai acum, cu atât vei obține mai mult.

8. Bucură-te de fiecare moment al vieții

Am învățat să găsesc fericirea în lucrurile mărunte și să mă bucur de moment. De exemplu, nu trebuie să aștepți weekendul pentru a te distra, nu trebuie să aștepți ziua ta pentru a sărbători.

Poți face tot ceea ce vrei, când vrei, nu trebuie să aștepți un moment special. Fiecare zi este un cadou, trebuie să profităm de el, fiecare moment din viață este important, trebuie să ne bucurăm de el.

9. Nu-ți mai face griji pentru viitor

Sunt lucruri în viață pe care nu le poți controla. Nu trebuie să îți faci griji în permanență pentru ceea ce se va întâmpla în viitor, doar mergi cu valul și vezi ce îți aduce viața. Dacă te gândești mereu la viitor, nu vei mai putea să te bucuri de prezent.

10. În viață trebuie să faci ceea ce îți place ție

Nu trebuie să îți pese de părerea nimănui și nu trebuie să te ridici la înălțimea așteptărilor nimănui. Este viața ta și trebuie să faci ceea ce îți place, ceea ce te face fericit. Dacă părinții te trimit la facultatea de medicină, iar tu vrei să te faci actor, muncește pentru visul tău. Viața ta o trăiești tu. Nu părinții tăi, nu profesorii tăi, nu prietenii tăi, ci tu.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!