Zece sfaturi care te ajuta sa economisesti bani! 1. Amana cumparaturile pe a doua zi

A fost odata o doamna in varsta care se vaicarea cat era ziua de lunga. Fiica cea mare era casatorita cu un comerciant de umbrele, iar fiica cea mica era casatorita cu un producator de taietei. In zilele insorite se plangea: “O, nu! Vremea este atat de frumoasa si de insorita. Nimeni nu-i va cumpara umbrelele fiicei mele. Ce sa va intampla in cazul in care magazinul va trebui sa fie inchis?”. Aceste griji o intristau la culme. Pur si simplu nu se putea abtine din plans. Cand ploua, ea plangea pentru cealalta fiica a sa, pentru cea mica. “O, nu! Fiica mea este casatorita cu un vanzator de taietei. Taieteii nu pot fi uscati fara soare. Acum nu va mai avea ce vinde. Ce e de facut?”, se plangea ea. Atfel, batrana doamna a trait framantata de durere aproape fiecare zi a vietii sale. Fie soare sau ploaie, ea era intristata pentru una in fiicele sale. Vecinii ei nu au reusit sa o consoleze si o numeau in gluma “plangacioasa”. Intr-o zi, ea a intalnit un calugar. Calugarul s-a aratat foarte curios sa afle motivul pentru care era suparata tot timpul. Dupa ce i-a explicat problema calugarului, acesta a zambit si i-a spus cu amabilitate, “Doamna! Nu trebuie sa va faceti griji. Va voi arata calea spre fericire si nu va mai trebui sa plangeti.” Entuziasmata, aceasta i-a cerut imediat calugarului sa-i arate ce trebuie sa faca. Calugarul i-a raspuns: “Este foarte simplu. Trebuie doar sa va schimbati perspectiva. In zilele insorite renuntati la a mai crede ca fiica cea mare nu reuseste sa vanda umbrele, ci bucurati-va pentru faptul ca fiica cea mica reuseste sa usuce taieteii. Cu un asemenea soare bun, va reusi sa pregateasca o multime de taietei si afacerea va inflori. Cand ploua, ganditi-va la magazinul de umbrele al fiicei dumneavoastra. Cand ploua, toata lumea are nevoie de umbrele. Ea va vinde o multime de umbrele si magazinul ei va prospera.” Batrana a vazut lumina. A urmat instructiunile calugarului si dupa un timp, a renuntat sa mai planga; in schimb, ea zambea zi de zi acum. De acea zi a fost cunoscuta sub numele de “doamna zambitoare”. Sursa: e-dimineata.ro

15 citate din Buddha care îți vor schimba viața

Învățăturile budiste fac referire la traiul în pace, la eliberarea de ură, gelozie, obsesie și orgoliu. Pentru a te ajuta să-ți faci o idee generală despre ce înseamnă budismul, am selectat pentru tine 15 citate aparținând lui Buddha, care este destul de probabil să-ți schimbe percepția asupra vieții. Iată-le: “Fii milos față de toți oamenii, fie ei bogați sau săraci. Fiecare are suferința lui. Unii suferă mai mult, alții mai puțin.” “Răul este necesar pentru ca binele să poată triumfa.” “În ceruri, nu există diferență între Est și Vest. Diferențele le creează oamenii, apoi se autoconving de faptul că acestea sunt adevărate.” “Într-o controversă, în momentul în care începem să simțim mânie, încetăm să luptăm pentru adevăr.” “Nimeni nu ne poate salva dintr-o situație decât noi înșine. Nimeni nu poate și nimeni nu o va face pentru noi. Noi suntem cei care trebuie să mergem pe drumul care ni se așterne în față.” “Secretul sănătății fizice și psihice este să nu plângem pentru trecut și nici să nu ne îngrijorăm pentru viitor, ci să trăim clipa prezentă cu înțelepciune și sinceritate.” “Degeaba citiți cuvinte sfinte, degeaba le rostiți. Ele nu servesc la nimic dacă nu acționați în consecință.” “Trei lucruri nu vor putea fi niciodată ascunse: soarele, luna si adevărul.” “Să fim tot timpul recunoscători: poate n-am învățat prea multe lucruri azi, dar cel puțin am învățat câteva. Dacă n-am învățat nici măcar atât, măcar nu suntem bolnavi. Și dacă totuși suntem bolnavi, cel puțin suntem în viață. Să fim recunoscători pentru aceste lucruri.” “Faceți tot ce ține de voi pentru a vă mântui. Nu vă bazați pe alții.” “Noi suntem modelați de gândurile noastre: devenim ceea ce gândim. Când mintea este curată, bucuria îi urmează precum umbra care nu ne părăsește niciodată.” “Nu vă uitați niciodată la ce ați făcut. Uitați-vă doar la ce v-a rămas de făcut.” “Niciodată ura nu va lua sfârșit prin ură. Ura va lua sfârșit prin iubire.” “Un singur cuvânt care aduce liniște și pace este mai bun decât o mie de cuvinte goale.” “Pentru a înțelege totul trebuie să ierți totul.” Aceasta este lista de citate din Buddha pe care am vrut să ți-o aducem în atenție. Care citat ți-a plăcut cel mai mult sau consideri că te reprezintă?
Publicitate

Este posibil să vină şi unele momente în care va trebui să-ţi restrângi cheltuielile şi să economisesti pentru a-ţi putea plăti din datorii sau pur şi simplu pentru a pune nişte bani deoparte pentru o vacanţă sau un proiect personal.

În general, e bine să ai disponibil un fond de urgenţă pentru situaţii neprevăzute, în cazul în care trebuie să înlocuieşti rapid un obiect stricat sau să-ţi cumperi ceva de care ai neapărată nevoie şi care nu era prevăzut în planul tău de cheltuieli.

Şi mai ales, nu uita că banii pe care reuşeşti să-i economisesti ar trebui să ajungă la bancă, în puşculiţă sau în seif – şi nicidecum să fie „topiţi” pe lucruri aiurea. Altfel va trebui să începi din nou să economisesti de la zero…

Iată mai jos 10 metode extrem de simple care te vor ajuta să economisesti bani şi să-ţi realizezi obiectivele:

1. Vinde din lucrurile pe care nu le mai foloseşti

Cel mai rapid mod să aduni şi să economisesti nişte bani e să vinzi din obiectele de care nu te-ai mai atins de multă vreme şi pe care nu le mai foloseşti. Cu toţii avem aşa ceva prin casă – lucruri faţă de care avem un oarecare ataşament emoţional dar pe care n-am mai apucat de mult să le folosim.

Fie că sunt cadouri primite (de multe ori nu chiar pe gustul tău) sau obiecte pe care le-ai cumpărat cu ideea că le vei folosi cândva şi devine tot mai evident că asta n-o să se întâmple prea curând, sigur s-au adunat câteva lucruri de care te-ai putea despărţi uşor. Nu mai aştepta clipa când „poate că o să ai totuşi nevoie de ele…” ci transformă-le acum în bani şi vinde-le pe internet.

Cum poţi face concret asta:

– fă-ţi un cont pe site-urile cu anunţuri, de tipul olx.ro sau okazii.ro şi postează-ţi acolo anunţurile, însoţite de poze (aşa ai şanse mai mari să le vinzi);

– scoate obiectele la licitaţie pe Facebook (găseşti din plin grupuri destinate exclusiv vânzărilor, în care poţi să te înscrii şi tu – odată ce ai făcut asta, fie fixezi un preţ de vânzare, fie stabileşti un prag minim şi aştepţi să vezi cât sunt dispuşi să-ţi ofere doritorii);

– încearcă-ţi norocul pe site-urile din afară, gen Craigslist.org, eBay sau Amazon.com (listează individual obiectele mai valoroase şi ai puţină răbdare; există posibilitatea să faci mai mulţi bani decât pe site-urile româneşti);

– indiferent ce metodă alegi, asigură-te că ştii care e valoarea reală a obiectelor, ca să le poţi da la un preţ corect.

2. Fă-ţi timp să găteşti acasă în loc să mănânci în oraş

O modalitate foarte simplă să economisesti bani este să începi să găteşti mai mult acasă. În loc să iei masa la restaurant, să comanzi pizza sau să dai o raită pe la fast-food înainte să ajungi acasă, cumpără-ţi ingrediente proaspete şi apucă-te de testat reţete.

Rezistă tentaţiei să-ţi iei cafea din oraş, covrigi, biscuiţi, snacks-uri şi alte minuni „de ronţăit”, şi rezumă-te doar la ce poţi prepara acasă. Nu spune nimeni să treci la un regim alimentar sever, ci doar că n-are rost să-i plăteşti pe alţii să-ţi pregătească şi să-ţi livreze mâncarea, când o poţi face foarte bine şi singur. Dacă ai într-adevăr nevoie să economisesti bani rapid, n-ar trebui să mai cheltuieşti pe mâncare şi băuturi în oraş, ci să te limitezi la ce poţi pregăti acasă.

3. Ia-ţi prânzul la pachet

Dacă ai un program de lucru obişnuit, probabil că n-ai cum să fii acasă la ora prânzului. Ceea ce nu e neapărat o tragedie, pentru că oricum ar fi trebuit să dai bani pe benzină sau pe transport ca să ajungi pentru o oră la tine în bucătărie, aşa că e mai ieftin să rămâi la birou şi să iei prânzul acolo.

Însă asta nu înseamnă să suni entuziast la catering sau să iei cu asalt automatul de sendvişuri, ci să-ţi pregăteşti un pacheţel de acasă. Fie că-ţi faci nişte sendvişuri, aduci cu tine o caserolă cu salată sau încălzeşti ceva rapid la microunde, faptul că nu mai dai zilnic bani pe masa de prânz te va ajuta să economisesti mai mult decât crezi.

Publicitate

4. Lucrează ore suplimentare

Nimic mai simplu să câştigi nişte bani în plus decât să lucrezi peste program sau să faci ore suplimentare în week-end. E o metodă rapidă să-ţi îmbunătăţeşti finanţele şi are beneficii şi pe termen lung, pentru că poţi ajunge să-ţi măreşti considerabil salariul. Dacă ai posibilitatea, cere-i şefului să-ţi dea nişte proiecte în plus sau mai ia-ţi o jumătate de normă pe lângă programul tău obişnuit de lucru.

5. Ia-ţi un al doilea job

Cu cât câştigi mai mult, cu atât ai ocazia să economisesti mai mulţi bani. E adevărat că poate fi foarte solicitant să ai două job-uri full time, însă nu te opreşte nimeni să-ţi cauţi ceva part time sau un gen de proiect pentru orele în care stai acasă.

Este o opţiune viabilă mai ales în cazul în care nu-ţi poţi lua ore suplimentare la serviciu. În funcţie de suma de bani pe care ţi-ai propus să o economisesti, poate fi ceva temporar, sau pe termen mai lung. Totul e să laşi banii să se adune în cont şi nu să „dai pe pere ce iei pe mere”…

6. Caută un coleg de apartament

Să-ţi împarţi casa cu cineva e un aranjament mai de durată, dar are multe avantaje din punct de vedere financiar. Pe lângă faptul că vei plăti mai puţin pe chirie, economisesti şi la cheltuielile de întreţinere şi pentru utilităţi. Iar dacă reuşeşti să găseşti pe cineva cu care chiar te înţelegi bine, n-o să simţi că îţi este invadată intimitatea, mai ales dacă respectaţi amândoi regulile de convieţuire civilizată.

7. Plăteşte mai puţin la compania de cablu TV

Am să presupun că oricum nu te uiţi prea mult la televizor (nu de alta, dar nici n-ai timp de când ai început să-ţi găteşti singur, ai două job-uri şi nu te mai saturi de socializat cu colegul de apartament), aşa că probabil plăteşti pentru multe programe pe care nu le urmăreşti.

Ai posibilitatea să renegociezi pachetul de opţiuni cu compania de cablu, sau (şi mai simplu) să renunţi cu totul la abonament şi să economisesti şi mai mult. Mai ales că oricum citeşti presa online la birou şi te uiţi la emisiunile şi filmele tale favorite pe internet.

8. Găseşte un preţ mai bun pentru asigurări

Cheltuielile cu asigurările sunt probabil printre cele mai mari pe care le ai, indiferent dacă plăteşti lunar, trimestrial sau la finele anului.

Cercetează bine piaţa şi asigură-te că obţii ratele cele mai bune, în condiţiile în care rămâi totuşi la o companie respectabilă. Interesează-te cât plăteşti exact pentru toate asigurările pe care le ai şi dacă nu poţi să economisesti alegând una din companiile de asigurări concurente.

9. Redu rata de dobândă

În felul acesta plăteşti mai puţin, deci economisesti mai mult. Sigur, e destul de complicat să-ţi scazi dobânda la creditul ipotecar sau la cel de leasing pentru maşină (mai ales fără o refinanţare), însă îţi poţi micşora dobânda pentru cardul de cumpărături. Sună la bancă şi află care sunt opţiunile pe care le ai la îndemână.

10. Renunţă la abonamentele care nu-ţi mai trebuie

Aruncă un ochi atent pe extrasul de cont bancar şi urmăreşte ce plăţi faci lunar, trimestrial sau anual. E foarte posibil să descoperi că nu foloseşti destule din serviciile pentru care te-ai obişnuit să plăteşti.

Fie că vorbim de abonamente la sală, la nişte cursuri la care nu te-ai mai prezentat din prima zi sau la publicaţii şi cataloage pe care nu le mai citeşti, n-are rost să le păstrezi dacă nu ai cu adevărat nevoie de ele. Trimite companiei respective un e-mail de notificare şi cere să fii dezabonat şi în felul acesta mai economisesti nişte bani.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala
Sfaturi
Sunt o femeie puternică. De ce spun asta? Pentru că deși am făcut greșeli, chiar cred că o să mai fac. Chiar mai rău, cred că o parte din ele vor fi cele ce le-am mai făcut deja. Îmi respect trecutul, viața, greșelile, durerile, slăbiciunile și plăcerile. Respect femeia care sunt, datorită ție fetiță dragă a trecutului. Am avut nevoie de fiecare pas. Cum ar fi fost să nu greșesc vreodată? Mi-ar fi groază să îmi imaginez. Să fi făcut doar ceea ce este”corect”, fără să mă savurez. Cum aș fi știut ce este cel mai bine pentru mine? Cum m-aș fi cunoscut, dacă aș fi trăit doar după regulile și pricipiile impuse de societate? Îmi respect deciziile presărate în lacrimi, uneori. Adesea am ascultat sfatul altora și am descoperit că fac greșelile lor sau că trăiesc reușitele lor, care nu însemnau același lucru și pentru mine. Am îndrăznit chiar să simt că de multe ori pe mine ma fac fericită, diferite lucruri decât mi s-a spus că ar trebui. Mulțumesc fetiței care am fost din trecut, că m-a făcut ceea ce sunt astăzi prin propriile ei decizii, și m-a învățat că drumul fiecăruia este unic. La fel ca și ”binele” pentru fiecare. Uneori răul este întunericul venit, doar pentru a-ți arăta unde este lumina. Voi mai face greșeli, bineînțeles. Probabil că le-aș face și dacă aș fi și mai conștientă când aleg. Știința acuză consumul zahărului, numindu-l ”otrava albă”. Eu sunt de părere că un desert care nu este suficient de dulce nu mai este un desert reușit. Eu cred că o viață fără greșeli dulci, va fi mai lungă, dar cu mai puțină intensitate sau gust. Sunt sigură că toată lumea mă poate contrazice… și pentru că sunt femeie aș mai avea un exemplu pe care nu îl pot da aici. Însă prefer sigur, o viață mai scurtă și intensă decât una sigură, lungă și monotonă. George Bernard Shaw spune că:”O viață în care faci greșeli nu este mai onorabilă, ci mai folositoare decât una în care nu faci nimic.” Sigur că voi mai avea bătăi de cap, dar știu că voi fi bine. Nu cred că voi găsi toate rezolvările și nici lucrurile nu vor decurge mereu exact cum voi dori, dar îmi asum asta. Învăț mereu faptul că viața ne dă mereu ceva de învățat, este fascinant. Deci sunt o femeie puternică pentru că am curaj să încerc, să greșesc, să doară, și nu renunț la a iubi. Poate pentru că nu plâng? Nu, nu este asta, pentru că plâng. Plâng ca un copil, ca o mamă, cu un om sărman sau uneori am plâns ca un demon furios. Îmi vorbesc trăirile, sau plâng sentimentele. Atunci când plâng, mi le asum, recunosc și trăiesc. Sunt sinceră cu mine. Ce mă face puternică? Faptul că în ciuda tuturor lucrurilor dezavantajoase, nu arunc sentimentele din inimă. Asta înseamnă să fii puternică, draga mea. Oricine se poate revolta, și cine nu o face? Cine nu îți aruncă un sac de argumente contra sentimentelor, fără să apuce să gândească macar? Oricine poate să nu simtă, este o decizie doar, care cu puțin antrenament te va duce unde vrei. Știi că nu te vei bucura, dar nici nu vei fii trist. Însă eu aleg să le simt pe amândouă atâta vreme cât încă sunt în dualitate. Avem așteptări de la noi, oameni, relații… așteptările, te rănesc. Tindem să analizăm totul cu mintea și inima noastră, dar din fericire le au pe ale lor. Îți dai seama cum ar fi să existe doi de tu în lumea asta? Catastrofal, îți spun eu. Deci da, sunt o femeie puternică pentru că plâng. Nu din cauza lacrimilor mele, atât de prețioase că devin diamante când se preling. Ci pentru că știu că sursa acestor lacrimi, sunt diamantele grele și tari din inima mea, care fac viața strălucitoare, colorată în atâtea culori, și valoroasă. Îmi celebrez frumusețea, exact așa cum este. Cu stilul și amănuntele specifice ei, care o alcătuiesc, și de multe ori, le-am numit, greșit, defecte. Îmi celebrez frumusețea, nu doar în martie, ci oricând zâmbesc sincer, când respir emoție, natură, culori, pasiune, capricii, sau îmi sorb din priviri chipul cu care nu aș speria, de multe ori, decât oglinda. Sunt o femeie puternică pentru că mă iubesc cu defectele mele care mă fac atât de unică, de eu. Aspectul, lucrurile, hainele, oamenii, întâmplările, emoțiile, și orice este în jurul meu, sunt o poză care arată ce sunt eu de fapt. Toate aceste lucruri sunt o hartă imprimată de ceea ce sunt eu. Suntem înzestrate diferit de bărbați și după o zi ciufulită în care nu ne-am dorit decât să stăm și să zacem în casă, fără prea multă vlagă; următoarea zi vom zâmbi. Pentru că putem. Pentru că putem ca femei să facem mult mai multe. Alege să te simți frumoasă, deșteaptă, copilăroasă, prostuță, senzuală, distrată, emoțională, tristă, dură sau cum vrei tu. Poți alege toate acestea sau nici una, dar savurează-ți decizia și simte-te mereu, exact așa cum vrei să te simți. Pentru că ești femeie… deci ești puternică. Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!