In viata, trei persoane trebuiesc iertate indiferent de ce au gresit. Dar nu uita sa te ierti pe tine!

Publicitate

Te-ai gandit cat de mult te poate elibera iertarea? Există în viaţa voastră trei oameni pe care trebuie să-i ier­taţi, pentru a vă elibera de sentimentele negative de vinovăţie, inferioritate, insuficienţă, faptul că nu sunteţi vrednici, de re­sentimente si mânie. Când veţi ierta si uita de aceste trei persoane, veţi avea un sentiment de eliberare si bucurie, iar viaţa va începe să se deschidă pentru voi, într-un mod minunat.

1.Pe primul loc, persoane pe care trebuie să le iertaţi sunt părinţii voştri.

Indiferent dacă ei mai trăiesc sau nu, trebuie să vă hotărâţi, chiar astăzi, să-i iertaţi pentru fiecare lucru pe care l-au făcut şi care v-a rănit. Trebuie să-i iertaţi pentru fiecare ne­dreptate si pentru fiecare gest urât sau act de cruzime pe care aţi simţit că le-au făcut faţă de voi. Trebuie să vă ridicaţi deasu­pra tuturor suferinţelor din copilărie si să vă eliberaţi de ele, acceptând faptul că părinţii au făcut tot ce au putut ei mai bine cu ceea ce aveau.

Aproape toţi suntem încă supăraţi sau trişti pentru ceva ce unul dintre părinţii noştri, sau ambii, au făcut în copilăria noastră. Multe persoane în jur de 40-50 de ani au încă o stare de disconfort emoţional, pentru că nu şi-au iertat părinţii. O viaţă plină de resentimente este un preţ cumplit de plătit pen­tru ceva care, oricum, nu mai poate fi reparat. În multe cazuri, părinţii noştri nici nu conştientizează ce anume au făcut pentru ca noi să fim încă supăraţi. De obicei, nu-şi amintesc absolut nimic. Dacă le spunem de ce suntem încă supăraţi, ei vor fi adesea surprinşi, deoarece nici măcar nu-şi mai amintesc de evenimentul respectiv.

Numai atunci când vă iertaţi complet părinţii, deveniţi pe deplin şi în totalitate adulţi. Până atunci, în interiorul vostru sun­teţi încă un copil, încă depindeţi emoţional de ei. Numai atun­ci când eliberaţi experienţele nefericite, trăite în copilărie si adolescenţă, puteţi avea o relaţie matură cu părinţii voştri. Pentru majoritatea oamenilor, cei mai buni ani din viaţă alături de părinţi încep în ziua în care îi iartă şi lasă în urmă toate expe­rienţele negative acumulate în perioada cât au stat în casa lor.

2. A doua persoană pe care trebuie să o iertaţi poate fi ori­cine altcineva.

Trebuie să iertaţi necondiţionat fiecare persoană din viaţa voastră, care v-a rănit vreodată, într-un fel sau altul. Tre­buie să iertaţi – fără excepţie – fiecare lucru rău, fără sens, ne­gândit sau crud pe care cineva vi l-a spus sau l-a făcut. Refuzul de a ierta chiar şi o singură persoană poate fi, în sine, suficient pentru a submina, sau chiar distruge, fericirea voastră viitoare. Nu trebuie să vă placă acea persoană. Trebuie doar s-o ier­taţi.

Publicitate

Iertarea este un act perfect egoist: nu are nimic de-a face cu celălalt, are de-a face doar cu pacea voastră interioară, cu fe­ricirea voastră, cu propriul vostru succes şi propriul vostru viitor. Poate cel mai stupid lucru cu putinţă este să fiţi încă supăraţi şi plini de resentimente faţă de o persoană căreia nu-i pasă deloc de voi. După cum a zis cineva: „N-am purtat ranchiună nicio­dată; în timp ce tu porţi ranchiuna, duşmanii tăi dansează”.

Oricare ar fi situaţia, e sigur că v-aţi băgat singuri în ea. Indiferent dacă a fost o afacere, o investiţie, o slujbă sau o re­laţie, voi aţi ales şi aţi luat deciziile care au făcut-o posibilă încă de la început şi e mai mult ca sigur că n-ar fi putut avea loc fără participarea voastră activă. Aţi fi putut-o opri. Aţi fost responsa­bili. Aţi fost liberi să alegeţi şi, din nefericire, aţi ales în mod greşit. Acum, lăsaţi-o să plece.

Chiar dacă nu aţi avut nimic de făcut în privinţa ei, chiar dacă aţi fost o terţă persoană total nevinovată, sunteţi, totuşi, responsabili pentru modul în care reacţionaţi. Sunteţi responsa­bili pentru voi si sentimentele voastre. Sunteţi liberi să decideţi ce faceţi începând cu acest moment – iar cea mai bună tactică dintre toate este să iertaţi.

3. A treia persoană pe care trebuie să o iertaţi este voi înşivă.

Trebuie să vă iertaţi pentru fiecare lucru prostesc sau grav pe care l-aţi spus sau făcut vreodată. Amintiţi-vă că nu sunteţi perfecţi. Faceţi greşeli. Faceţi şi spuneţi o mulţime de lucruri prosteşti, în timpul în care creşteţi şi vă maturizaţi. Dacă ar fi să mai faceţi odată acele lucruri, le-aţi face altfel, însă remuşcările şi regretele pentru greşelile din trecut nu servesc la nimic. Ele sunt semnul unui caracter slab. Remuşcarea este deseori folosită ca o scuză pentru a nu merge înainte. Toţi oamenii înţelepţi au făcut greşeli stupide, prosteşti. Aşa au devenit ei înţelepţi şi maturi. Acum trebuie să vă iertaţi pentru tot.

Iertarea este cheia dezvoltării mentale şi spirituale. Când începeţi să o practicaţi, deveniţi o persoană iertătoare, dovediţi trăsăturile de caracter ale celor mai mari personalităţi care au fost vreodată pe Pământ. Astfel, vă alăturaţi îngerilor.

Actul iertării începe cu procesul îndepărtării tuturor rezi­durilor acumulate de vinovăţie, furie şi resentimente, care hră­nesc sentimentele negative din subconştient. Practicarea regu­lată a iertării de bunăvoie a tuturor, pentru absolut orice gre­şeală, vă face mai calmi, mai buni, mai plini de compasiune şi mai optimişti.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Am invatat ca daca cineva spune ceva urat despre mine trebuie sa invat sa trec peste. Nu trebuie sa ma afecteze aceste cuvinte.

Publicitate

“Ei spun întotdeauna că timpul schimbă lucururile, dar de fapt tu eşti cel care trebuie să le schimbe” – Andy Warhol

Viata trece prea repede. De aceea trebuie sa traim fiecare clipa ca si cum ar fi ultima.

6 ani – Am invatat ca nu poti ascunde o bucata de broccoli intr-un pahar cu lapte.

7 ani – Am invatat ca imi place cand invatatoarea noastra plange cand cantam Noapte Sfanta.

9 ani – Am invatat ca atunci cand merg la bunici si fac cu mana oamenilor de pe drum, ei se opresc din ce fac, imi zambesc si imi fac inapoi cu mana.

12 ani – Am invatat ca mama ma pune sa fac curat in camera fix in momentul in care sunt cea mai obosita.

13 ani – Am invatat ca daca vrei sa inveselesti o persoana, mai intai trebuie sa fii tu vesel.

15 ani – Am invatat ca, desi imi este dificil sa recunosc, ma bucur ca parintii mei sunt stricti cu mine.

24 de ani – Am invatat un prieten tacut te ajuta sa treci mai repede peste o problema decat un prieten care iti da tot felul de sfaturi.

25 de ani – Am invatat ca una dintre cele mai frumoase momente ale vietii mele este cand ii pieptan parul copilului meu.

29 de ani – Am invatat ca oriunde merg, nu scap de oameni rai.

39 de ani – Am invatat ca daca cineva spune ceva urat despre mine trebuie sa invat sa trec peste. Nu trebuie sa ma afecteze aceste cuvinte.

41 de ani – Am invatat ca poti face ziua unei persoane mai frumoase cu un simplu mesaj.

44 de ani – Am invatat ca cu cat o persoana se simte mai vinovata, cu atat simte mai mult nevoia sa arunce vina pe altcineva.

Publicitate

45 de ani – Am invatat ca bunicii si copiii sunt aliati.

46 de ani – Am invatat ca muzica este terapie pentru suflet.

50 de ani – Am invatat ca iti poti da seama de cum este un om in functie de cum reactioneaza cand este o zi ploioasa, cand isi pierde bagajele si cand nu mai gaseste brad de Craciun.

53 de ani – Am invatat ca, indiferent, de relatia pe care o ai cu parintii tai…. iti este un teribil dor de ei in momentul in care nu mai sunt.

58 de ani – Am invatat ca a trai nu este acelasi lucru cu a trai cu adevarat.

61 de ani – Am invatat ca daca vrei sa faci ceva cu adevarat pentru copiii tai, asigura-te ca te vad tot timpul cu zambetul pe buze.

62 de ani – Am invatat ca, uneori, viata iti ofera o a doua sansa.

64 de ani – Am invatat ca trebuie sa te bucuri de fiecare clipa.

65 de ani – Am invatat ca daca urmaresti fericirea, o vei intalni. Niciodata fericirea nu te va cauta, tu trebuie sa o cauti pe ea.

66 de ani – Am invatat ca de fiecare data cand iau o decizie cu rabdare, acea decizie este cea corecta.

72 de ani – Am invatat ca toata lumea poate invata o rugaciune.

73 de ani – Am invatat ca merita sa crezi in miracole. Si, ca sa va spun adevarul, am vazut cateva la viata mea.

82 de ani – Am invatat ca chiar si atunci cand am dureri, nu trebuie sa fiu trista.

85 de ani – Am invatat ca in fiecare zi trebuie sa spui Te iubesc.

92 de ani: Am invatat ca inca mai am multe de invatat.

Publicitate
Alte Articole
Lecții de viață