Viata omului e ca un ocean; acum linistit, albastru, plin de frumusete si-n clipa urmaroare se poate sa fie in zbucium, in furtuna. Noi plutim pe valurile vietii, iar asta inseamna ca uneori suntem sus, sus de tot, alteori ne aflam pe partea de jos a valului.

Viata omului e ca un ocean; acum linistit, albastru, plin de frumusete si-n clipa urmaroare se poate sa fie in zbucium, in furtuna. Noi plutim pe valurile vietii, iar asta inseamna ca uneori suntem sus, sus de tot, alteori ne aflam pe partea de jos a valului.

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 May 2020 in Dezvoltare Personala

Uneori ni se implinesc dorintele, visele, uneori covoare de plus pare ca ni se astern in cale, iar alteori innotam cu disperare, ne intristam si suferim pentru ca ceea ce ne dorim pare sa ne scape printre degete.

Copiii ar trebui invatati despre natura adevarata a vietii, ar trebui sa stie ca-i castig, dar si pierdere in viata si-n fata ambelor ipostaze omul se gaseste provocat. Sufletul se poate umple de agresivitate si de manie, de ura si de trufie in orice ipostaza de viata. A reactiona la viata, a sti sa pierzi si a sti sa castigi, a accepta victoria si infrangerea cu smerenie, cu acceptare si cu dorinta de a abandona controlul omenesc asupra situatiilor vietii ne poate salva sufletul si, in unele cazuri, viata.

Daca un tanar care-si ucide iubita din dragoste, apoi se sinucide, ar sti sa piarda, daca ar accepta, poate ca nu mai e mai iubit, poate alte intorsaturi ale sortii, si s-ar deschide cu smerenie catre ceea ce Vointa divina i-a pregatit pentru viitor, viata sa si viata femeii iubite ar continua, poate, pana la adanci batraneti. A accepta aparitia momentelor traumatizante din vietile noastre, acele mici intamplari, in interiorul carora ceea ce se intampla e altceva decat ce ne dorim, a vedea un sens divin in tot ce se schimba, fie inima persoanei iubite, fie dorintele si alegerile ei, ne poate salva sufletul si uneori viata. Noi putem pierde orice si, intr-o viata de om, trebuie sa ne pregatim si pentru pierdere.

Intr-o viata de om, a castiga dragostea cuiva poate fi mai provocator decat a pierde, caci se poate sa devenim gelosi, agresivi, rai si furiosi de teama sa nu pierdem ceea ce am castigat. Trufia, lacomia, gelozia, mandria si multe alte atitudini bolnavicioase ne pot calca in picioare, pur si simplu, aratandu-ne ca ne-am abandonat sufletul si omenia in fata castigului. De fapt, de aici, din castig se naste agresivitatea enorma a pierderii, incapacitatea de a pierde se iveste dintr-un castig anterior, pe care incercam sa-l retinem cu ajutorul agresivitatii.

Iubirea, smerenia, rugaciunea, acceptarea situatiei traumatizante ne pot ajuta sa intelegem natura vietii noastre si puterea ei de a schimba intr-o clipa ceea ce noi credem a fi etern. Numai Dumnezeu este etern; restul, orice ar fi, orice am avea, e nesigur, se poate clatina oricand, e perisabil, e schimbator. Puterea de a accepta schimbarea, fara sa ne inraim, fara sa uram, fara sa agresam, e o stare fireasca a vietii, o stare ce ne impune sa intelegem ca puterile noastre au niste limite, iar controlul omenesc e un vis uneori. Existenta-i un fenomen misterios, e o tulburatoare mergere a fiintei printre forme care se schimba ca visele noptii.

Sunt lucruri care depind de noi si lucruri care ne amintesc ca nu avem putere. Important este sa intelegem cand putem interveni si cand nu, sa acceptam acele momente in care nu depinde de noi ceea ce se intampla si, precum Isus la crucificare, sa acceptam ca nu avem de spus decat o rugaciune;”Doamne, faca-se voia ta”! Cum ar putea ucide cineva din smerenie, cum ar putea agresa cineva dintr-o stare de acceptare a Vointei Divine, in peirdere sau in castig? Iar daca acestea n-ar exista, o multime de oameni ar fi scapati de durerea neasemuita a pierderii copiilor lor sau altor oameni iubiti!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Ultimul video postat pe pagină:
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide