Viata ne ofera alegeri. Poti jongla cu ele in ambele maini si sa intri in joc sau poti sta deoparte… Cele mai importante alegeri pe care le putem face pentru noi insine

Viata ne ofera alegeri. Poti jongla cu ele in ambele maini si sa intri in joc sau poti sta deoparte… Cele mai importante alegeri pe care le putem face pentru noi insine

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 May 2018 in Dezvoltare Personala

Alegem in fiecare zi, clipa de clipa, ceea ce gandim, modul in care reactionam, modul in care ne purtam cu cei din jurul nostru, indiferent cine sunt acestia.

Majoritatea oamenilor isi sacrifica personalitatea si, de cele mai multe ori chiar viata, actionand din inertia tiparelor cu care fiecare a fost obisnuit din timpul copilariei: sa aleaga prin reactie, nu prin reflectie si actiune interioara initiala – iar mai tarziu apar remuscarile, regretele, frustrarea, invinovatirea celor din jur, anxietate si chiar depresii. Toate, datorate faptului ca nu stim sa alegem.

Probabil nu toti am avut norocul unor parinti care sa ne creasca prin oferirea de optiuni care sa ne imprime libertatea de alegere, insa, cu siguranta, daca te uiti in jurul tau poti observa cum aleg cei dragi tie – cum aleg sa gandeasca, sa se poarte – cu tine si cu cei din jurul lor – si sa nu ii mai condamni, sa nu ii ma judeci, pentru ca ”nu stiu sa aleaga”. Si ei, aleg la fel ca tine. Privita astfel, lumea pare o oglinda imensa in care alegerile noastre sunt atat de fin legate de alegerile celor din jur.

Hal Urban, doctor in istorie, educatie si psihologie – pe care eu l-am descoperit de curand – prezinta cu modestie si intr-un mod cat se poate de elegant si de prietenos acele alegeri pe care le putem face pentru noi insine, astfel inca sa avem o viata echilibrata – mai ales daca ne aflam in acea etapa de viata in care realizam ca ceea ce facem in prezent nu ne aduce ceea ce ne dorim si suntem deschisi catre a face ceva diferit care sa fie ‘’diferenta ce va face diferenta’’.

Neavand pretentia ca ofera ”reteta unica” sau ”calea care garanteaza succesul in viata”, asa cum procedeaza alti autori motivationali, Hal Urban afirma cu sinceritate: “Nu am toate raspunsurile si nu va spun ca trebuie sa faceti tot ce fac eu. Vreau doar sa va impartasesc cateva lucruri care par să funcționeze in majoritatea cazurilor. Incercati-le, adaptati-le la nevoile dumneavoastra si renuntati la cele care nu vi se potrivesc.”

Daca vei cumpara cartea sa publicata de Editura Amaltea, partener al site-ului, vei avea parte de o lectura calda, cu sens, deosebita fata de majoritatea cartilor motivationale prin naturaletea si frumusetea cu care sunt prezentate cele mai importante lectii de viata pentru fiecare dintre noi.

Acum te invit sa iti oferi cateva minute de lectura linistitoare si plina de invataminte frumoase si de folos pentru cel mai important om din viata ta: TU.

Nu noi am ales sa ne nastem pe aceasta lume. Si nici nu alegem sa murim. Cu toate acestea, in perioada dintre aceste momente, cea pe care o numim viata, ne confruntam cu nenumarate alegeri. Data fiind natura societatii noastre, unele sunt evidente.

Ne alegem prietenii, cariera, stilul de viata, afinitatile politice, credinta, locul in care sa traim, tipul de masina pe care sa il conducem, muzica pe care sa o ascultam.

Dar exista si alte optiuni care, desi mai putin batatoare la ochi, sunt mult mai semnificative. Fie nu suntem constienti de ele, fie nu le dam prea multa importanta. Cu toate acestea, ele sunt alegerile care determina calitatea vietii noastre.

Pe baza a ceea ce am invatat in urma trecerii mele prin viata, iata alegerile pe care eu le consider cele mai relevante:

AVEM LIBERTATEA DE A NE ALEGE CARACTERUL – TIPUL DE PERSOANA IN CARE NE VOM TRANSFORMA

Ne putem lasa de semenii nostri sau de mediul in care traim, sau ne putem angaja intr-un proces de dezvoltare personala. Putem evolua sub pragul pe care ni-l permit abilitatile noastre sau ne putem implini pe deplin.

AVEM LIBERTATEA DE A NE ALEGE VALORILE

Putem permite presei sa ne spuna ce anume este important sau putem decide pentru noi insine. Ne putem construi standardele pe ceea ce fac altii sau pe ceea ce consideram noi a fi corect si benefic.

AVEM LIBERTATEA DE A ALEGE MODUL IN CARE SA II TRATAM PE CEILALTI

Ii putem calca in picioare sau ii putem purta pe umerii nostri. Putem fi egoisti sau neciopliti sau putem fi respectuosi, amabili, saritori.

AVEM LIBERTATEA DE A ALEGE MODUL IN CARE SA REACTIONAM IN FATA DIFICULTATILOR

Putem permite sa ne lasam zdrobiti, sa renuntam, sa ne plangem de mila.

Sau putem alege sa cautam o sursa de putere, in adancul propriei fiinte, sa perseveram, sa profitam la maximum de cartile de joc pe care le primim de la viata.

AVEM LIBERTATEA DE A ALEGE CAT DE MULTE VOM INVATA

Putem privi invatarea drept o datorie dezagreabila sau ca pe o mare oportunitate pentru a ne educa. Putem fi limitati sau vizionari; putem ramane pe loc sau putem evolua.

AVEM LIBERTATEA DE A ALEGE CE VOM REALIZA IN VIATA

Putem permite circumstantelor sau altor oameni sa determine ceea ce vom deveni sau ne putem alege directia si scopurile. Putem fi indisciplinati si lenesi sau ne putem impune o disciplina personala si constiinciozitate.

AVEM LIBERTATEA DE A NE ALEGE IN CE SA CREDEM

Putem sa ne ignoram natura spirituala sau o putem accepta drept o dimensiune importanta a vietii. Putem venera placerea si partea materiala a existentei sau putem pretui esenta, realitatea suprema.

AVEM LIBERTATEA DE A NE ALEGE SCOPURILE.

Putem rataci fara tinta sau putem cauta sensul vietii, pentru a o putea trai in conformitate cu acesta. Putem trai pentru a ne satisface pe noi insine sau putem gasi o cauza superioara, una care ne poate ajuta sa intelegem si sa pretuim mai profund viata.

AVEM LIBERTATEA DE A NE ALEGE ATITUDINEA INDIFFERENT DE CIRCUMSTANTE

Atitudinea este cea mai importanta alegere pe care o vom face vreodata, deoarece afecteaza absolut tot ceea ce facem.

ALEGEM NECONTENIT

Mare parte din potentialul nostru se iroseste deoarece nu este niciodata folosit, asemenea bateriei care corodeaza sau muschiului care se atrofiaza daca nu este utilizat o perioada lunga de timp. In majoritatea timpului, nu reusim sa alegem deoarece nu suntem constienti de faptul ca avem mai multe optiuni la indemana.

Cu toate acestea, suntem inconjurati de ele in fiecare zi din viata. Putem efectua schimbari asupra lucrurilor marunte sau putem sa schimbam cursul vietii prin alegeri diferite. Ne putem educa pe noi insine sa abordam intr-un mod mult mai eficient atat oamenii care ne inconjoara, cat si circumstantele. De fapt, putem schimba aproape tot ceea ce facem daca devenim constienti de alegerile care ne stau la dispozitie si daca suntem animati de o dorinta destul de puternica.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il intelegem de aici este ca, in orice moment, alegem. La fel de importanta este si intelegerea faptului ca suntem creatia alegerilor pe care le facem. Nu putem alege ce ni se intampla in viata, dar putem alege modul in care vom reactiona.

AVEM ABILITATEA DE A SUPRAVIETUI CLIPELOR DIFICILE SI DE A NE DEPASI NEAJUNSURILE.

Avem capacitatea de a ne ridica deasupra circumstantelor negative deoarece avem un liber arbitru, libertatea si puterea de a alege. Fiintele umane nu au fost create pentru a trai la voia intamplarii. Suntem creati pentru a trai prin alegeri.

HAL URBAN, Cele mai importante lectii de viata, Editura Amaltea

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!