Una dintre marile griji este frica de a gresi, iar asta de multe ori ne tine departe de realizari… Nu-ti fie frica sa gresesti, nu greselile te definesc ca persoana!

Una dintre marile griji este frica de a gresi, iar asta de multe ori ne tine departe de realizari… Nu-ti fie frica sa gresesti, nu greselile te definesc ca persoana!

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 April 2019 in Dezvoltare Personala

„Cea mai mare greşeală pe care o poate face cineva este să îi fie frică să greşească.” [Elbert Hubbard]

Cea mai cunoscuta zicala cand vine vorba de greseli este, fara doar si poate – “din greseli invatam.”. Ar fi si pacat sa nu. Ar fi pacat sa facem aceeasi greseala de zece ori si sa ne incapatanam sa nu invatam nimic din ea. De ce sa faci asta? Greseala nu se produce ca sa te invinovatesti si sa iti pierzi increderea in tine, greseala intervine ca sa te ambitioneze si sa iti arate ca esti mai puternica decat iti imaginezi.

Nu ajuta la nimic sa-ti faci autocritica dupa ce ai facut o greseala. Greselile sunt umane si nimeni nu este perfect. Natura imperfecta a fiintei umane inseamna sa regreti ce ai facut si sa te simti rusinat sau vinovat.

Nu uita un lucru: nu greselile te definesc ca persoana.

O modalitate prin care poti depasi sentimentele de vinovatie si rusine pe care le simti cand ai gresit este sa consideri greselile oportunitati de invatare.

Iata opt motive pentru care greselile chiar sunt oportunitati de invatare:

Te obliga sa fii prezent. – Uneori greselile te pot trezi la viata. Te forteaza sa fii prezent si sa vezi motivul pentru care ai gresit. Este o oportunitate de a vedea unde te afli la momentul respectiv si cum iti afecteaza acest lucru deciziile.

Te fac sa-ti pui intrebari legate de tine insuti si de altii. – Greselile te fac sa reflectezi asupra propriilor tale sentimente generate de acestea, precum si la sentimentele celorlalti si la felul in care ai fi putut face lucrurile diferit. Aceasta reflectie este o sursa de crestere, o oportunitate de a privi lucrurile diferit si de a-ti largi perspectiva.

Te incurajeaza sa te uiti in oglinda. – Nu este intotdeauna usor sa fii sincer cu tine insuti. Cand nu reusesti intr-o initiativa sau dai gres, esti obligat sa fii sincer. Te gandesti la ce ai facut si la motivatia pe care ai avut-o. Sunt momente in care motivatia este teama, nu dragostea.

Te motiveaza sa planifici mai bine. – Fa din greseli trepte care sa te ajute sa progresezi. Priveste-le ca pe lectii despre cum poti face lucrurile diferit. Poate trebuie sa planifici mai din timp sau sa ai mai multa rabdare cu tine si cu altii.

Te modeleaza ca sa devii mai bun. – Greselile te modeleaza ca sa devii persoana care ti-ar placea sa fii. Iti intaresc si iti cladesc caracterul. Greselile te provoaca sa devii o persoana autentica.

Te ajuta sa impartasesti cu altii experienta de a fi om. – Cand gresesti si ai provocari, ai ocazia sa-i ajuti si pe altii. Le poti da altora sfaturile care te-ar fi ajutat inainte sa faci o greseala. Poti impartasi cu altii experienta dificila prin care ai trecut si le poti spune cum ai fi procedat a sa eviti greseala.

Te fac mai modest. – A fi modest inseamna sa renunti la vanitate. Inseamna ca esti prezent. Inseamna ca renunti la ego si iti accepti natura umana, supusa greselii.

Te fac mai responsabil. – Este greu sa depasesti momentul in care faci greseli. Trebuie sa ti le asumi si sa raspunzi pentru ele. Aceasta experienta te intareste si te ajuta sa cresti constant.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!