Dr. Andrew Weil, pionierul sanatatii holistice si autorul cartii „Fericire spontana”, impartaseste secretele lui pentru fericire. A luptat mult timp cu depresia pana cand a descoperit planul fericirii. Scopul este sa faci depresia tolerabila. Pe masura ce a imbatranit, Andrew a simtit ca nu mai simte aceeasi intesitate a depresiei ca atunci cand avea 20, 30 sau 40 de ani. A descoperit ca fiecare persoana poate face niste schimbari care sa imbunatateasca semnificativ starea de spirit.
Exista multe neintelegeri cu privire la ce este fericirea. Cuvantul are drept radacina un cuvant vechi care inseamna noroc sau avere. Multi cred ca fericirea depinde de circumstante exterioare. Insa dr. Andrew Weil considera ca fericirea vine din interior, ca ea te invadeaza spotan daca esti deschis in fata acestei posibilitati. Asa ca „o lasi sa ti se intample”. Insa nu e o idee buna sa cauti fericirea in afara ta.
Planul doctorului se potriveste cu filosofia sa de medicina integrativa, ocupandu-se de toate zonele: trup, minte si spirit. Poti face anumite lucruri la nivel fizic. Studii serioase arata ca sportul e cel mai bun antidepresiv posibil. Si exista lucruri profunde pe care le poti face ca sa-ti antrenezi mintea: sa inveti sa-ti sporesti atentia, sa meditezi, sa te concentrezi. E nevoie de exercitiu ca sa te poti deschide in fata fericirii.
Prima saptamana – In aceasta saptamana este vorba de reduceri: cofeina, de exemplu. Aceasta este un drog puternic, afectand dispozitia si energia. Pe multi oameni ii poate afecta in dispozitie si depresie. Daca esti dependent de cofeina, merita sa o scoti din meniu, ca sa vezi cum iti afecteaza nivelul de energie si dispozitia. Acest pas simplu poate fi de mare ajutor.
Pe de alta parte, se pare ca depresia e o alta manifestare a unei stari proinflamatorii a corpului: cand oamenii sunt deprimati, exista tulburari de imunitate. Orice promoveaza inflamatia, adica majoritatea alimentelor procesate, are un efect asupra creierului. Reducerea consumului de alimente proinflamatorii, adica a tot ceea ce gasesti in mijlocul supermaket-ului, toate alimentele ambalate, snack-urile … cu cat consumi mai putine, cu atat ai o stare mentala mai buna.
A doua saptamana – Este axata pe echilibrarea dispozitiei. Se poate incepe cu un cocktail de echilibrare a dispozitiei. Asa cum sunt dovezi care arata ce benefic este sportul, exista dovezi si pentru suplimentele cu ulei de peste. Sunt o sursa de acizi grasi Omega 3, sanatatea creierului depinde de asta; ele pot imbunatati dramatic dispozitia si pot trata depresia; se iau cate 2-3 grame pe zi, scrie bzi.
Vitamina D este si ea foarte importanta; in tot creierul exista receptori de vitamina D. Studiile arata ca un nivel scazut de vitamina D este asociat cu tulburari mentale, inclusiv psihoze. Doza este de 2000 i.u. pe zi, necontand in ce moment al zilei se ia, dar trebuie sa fie luata constant.
Toata lumea ar trebui sa ia multivitamine. In mod special, e nevoie de doze potrivite de vitamine din grupul B: acid folic, vitamina B6 si B12, despre care studiile arata ca sunt implicate in depresie. Se iau cate 400 micrograme pe zi de acid folic, 400 de B12 si 50 de B6.
Tot in aceasta saptamana, e importanta si restabilirea conexiunii sociale. Viata sociala ne protejeaza de depresie, deoarece multe lucruri din viata contemporana favorizeaza izolarea sociala. Oamenii sunt tematori. Toata distractia artificiala: internet, mass-media, devine un substitut pentru interactiuni reale cu oameni.
Ca exercitiu, iti poti alege o persoana cu care sa reincepi conexiunea: poate cineva cu care te-ai certat, pe care trebuie sa-l ierti etc. Studiile arata puterea iertarii in a imbunatati dispozitia: ierti pentru tine, nu pentru cealalta persoana. Renunti la povara toxica cu care esti incarcat cand vrei sa-i faci rau sau sa pedepsesti pe altcineva pentru raul pe care ti l-a facut. Nici nu e nevoie ca persoana sa stie ca ai iertat-o.
A treia saptamana – Presupune reducerea incarcaturii de informatii. Vietile noastre s-au schimbat dramatic, toate noile mijloace de comunicare ne afecteaza creierul: internetul, celularele, SMS-urile, email-urile. Sa zicem ca la ora 20, in fiecare seara, timp de o saptamana, o sa inchzi: calculatorul, telefonul etc. Trebuie sa stabilesti niste reguli, altfel iti va afecta toata viata. Te face sa te simti ca ziua ta de munca nu se incheie niciodata, nu ai niciodata destul timp, schimba felul in care iti functioneaza creierul.
A patra saptamana – Consta in experimentarea metodelor naturale antidepresive. Ashwagandha este o planta sigura si se poate folosi pe termen lung: protejeaza impotriva stresului si e un sedativ usor. Daca depresia e asociata cu anxietate, e un remediu util.
Un alt remediu: SAMe (S-adenozil-metionina) este disponibil la plafar, fiind un antidepresiv rapid. De regula, antidepresivele au nevoie de 2-4 saptamani ca sa aiba efect; acesta are efect in cateva zile: 24-48 de ore. Este sigur, se foloseste si ca analgezic, in artrita. Singura precautie este ca poate fi stimulant si nu ar trebui folosit de oameni cu tulburare bipolara. Totodata, nu trebuie luat aproape de ora de culcare. Deci acest ultim remediu e de incercat daca depresia persista dupa ce s-au folosit celelalte solutii expuse anterior.
Rhodiola este o planta foarte interesanta, originara din Tibet, careia i se spune si radacina arctica; este usor de procurat. Aceasta favorizeaza claritatea si concentrarea mentala, invioreaza starea de spirit. Si ea merita incercata, la nevoie.
De retinut: nu trebuie sa iei mai mult de una dintre plantele enumerate, o data! Trebuie sa vezi care iti prieste si ce efecte obtii.
In aceasta saptamana, sunt importante si exercitiile fizice precum si acupunctura. Aceasta din urma a fost folosita ca tratament simptomatic pentru depresie. Trebuie gasit un medic care sa stie sa o foloseasca in acest scop, fiind un tratament simptomatic ce merita incercat. Atingerea, in general, este foarte valoroasa, eliberand hormoni care ridica starea de spirit (in mod special oxitocina).
Recunostinta este la fel de buna ca sportul: a simti si a exprima recunostinta, care sunt doua lucruri diferite, ridica dramatic starea de spirit. Sunt lucruri pe care le luam ca de la sine intelese. Ca exercitiu, gandeste-te de ce esti recunoscator/ -oare si gaseste un mod de a exprima asta.
Un alt aspect extrem de important este postura: emotiile sunt corelate cu postura, desi adesea nu ne gandim la asta. Ajustand postura, iti poti afecta emotiile. De obicei, oamenii deprimati stau cocosati, au inima inchisa. Un exercitiu menit sa schimbe acest lucru este acesta: stand in picioare, intinde-ti bratele lateral. Palma stanga (care primeste) sa fie orientata in sus, iar cea dreapta – in jos. In timp ce inspiri adanc, ridica usor bratele, pana cand mainile ti se ating deasupra capului. Apoi, expira. Repeta de doua ori. Vei simti cum acest exercitiu iti deschide pieptul si permite patrunderea recunostintei.
Sursa: caplimpede.ro
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!