Umbra mintii iti poate fi prieten sau dusman in functie de cat de bine o poti controla!

Umbra mintii iti poate fi prieten sau dusman in functie de cat de bine o poti controla!

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 May 2019 in Dezvoltare Personala

“Nu contează atât de mult ce faci, ci câtă dragoste pui în ceea ce faci.” – Maria Tereza

Umbra se opune luminii si exprima latura ascunsa, acea a doua natura a lucrurilor, dublul ce poate fi complementarul, dar si adversarul care ne invita la lupta. Umbra este partea inacceptabila din noi, latura noastra inferioara care doreste sa faca ceea ce este interzis. Ea se manifesta in acele momente despre care obisnuim sa spunem „nu stiu ce mi-a venit“ sau „parca n-am fost eu“.

Deghizarile umbrei

Umbra nu poate fi ferecata in inconstient, ea se manifesta in vise, personificata in fiinte abjecte care savarsesc fapte reprobabile. De fapt, umbra stocheaza in subteranele inconstientului continuturile psihice devalorizate si evaluate ca nepermise sau indecente. Respinse, neintegrate in comportamente, ele raman la stadii primitive si, ulterior, se insinueaza in atitudini si interactiuni. Cand energia umbrei depaseste pragul de rezistenta al eului, umbra se manifesta irational.

Cand, dimpotriva, eul isi accepta limitele, umbra este asimilata, iar energiile sale pot fi canalizate in scopuri dezirabile. Deghizarile umbrei se pot manifesta de la o banala durere de cap ajungand pana la boli grave. O alta parte din noi isi asuma responsabilitatea exprimarii atunci cand eul nu face fata inconstientului. Corpul se sacrifica in favoarea eului iar inconstientul iese la suprafata sub forma unor boli sau tulburari organice.

Consecintele psihosomatice exprima chipul umbrei, suferinta fizica fiind expresia inconstientului supraincarcat. Frustrarile, anxietatile si durerea nu pot fi reprimate la nesfarsit in inconstient. Cand raspunzi la insulta cu o insulta ti se activeaza agresivitatea existenta. Cel care te jigneste nu produce agresivitatea ta, ci o scoate la suprafata.

Legea oglindirii

Exista o stransa corelatie intre motivul umbrei si legea oglindirii conform careia exteriorul reflecta interiorul. Oamenii pe care ii atragem sau de care suntem atrasi oglindesc aspecte necunoscute, negate sau neasumate de noi insine. De aceea straduindu-ne sa fim calmi, atragem furiosi, respingand eroarea atragem persoane care gresesc, iar tendinta blocata in inconstient se activeaza in exterior la cei din jur.

Legea oglindirii este o lege a rezonantei ce pune in legatura persoane intre care exista afinitati. Ea functioneaza continuu chiar si in somn, cand visam actiuni pe care, in stare de veghe, nu le admitem.

Respingerea nu exista fara atractie!

Uneori atractia este repolarizata in constient ca respingere. Poti fi atras de o persoana creativa care iti dinamizeaza propria creativitate, dar poti fi atras inconstient de o persoana care iti manifesta tendintele depresive si pe care o respingi la nivel constient. O regula fundamentala a universului este de a fi mereu in echilibru si de aceea ne trimite, neobosit, persoane care manifesta puternic aspectele pe care le negam sau refuzam sa le recunoastem. Incercand sa devina intreg, spiritul nostru atrage tot ce este necesar pentru a activa tot ceea ce este adormit sau sechestrat in adancimile subconstientului al carui sens spiritual este sa ne cunoastem, sa ne asumam pe deplin si sa ne manifestam creator potentialul.

La fel se intampla si cu pattenurile de interactiune: vulnerabilitatea pe care nu ti-o accepti, nu o vei accepta nici in exterior; blandetea pe care ti-o reprimi o vei respinge si in afara ta; nevoile pe care le condamni la tine, le vei condamna si la altii. La celalalt pol, respectul pe care ti-l porti se va regasi si in respectul pentru cei din jur, capacitatea de a te ierta va fi reflectata de puterea de a-i ierta pe cei care gresesc. Felul cum te raportezi la ceilalti oglindeste felul cum te raportezi la aspectele corespondente din tine. Reflecteaza ce anume din tine este oglindit ori de cate ori in viata ta apare cineva nou.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!