Tu cum ai defini fericirea?

Tu cum ai defini fericirea?

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 January 2020 in Curiozități

Unii oameni simt fericirea ca pe un sentiment ce apare chiar si in situatii obisnuite de viata, precum in timpul unei discutii cu o persoana pe care o cunosc de o viata sau la o cina alaturi de prieteni. Alti oameni considera fericirea un sentiment profund, ca un fel de iluminare.

Oamenii de stiinta considera, in general, fericirea drept o stare a fiintei umane care apare si dispare, dar care poate fi controlata prin modul cum oamenii isi traiesc viata.

Iata in continuare doar cateva dintre cele mai importante descoperiri privind stiinta fericirii, care contrazic unele conceptii populare privind modul cum atingem starea de fericire.

1. Mai multi bani sporesc fericirea, dar numai pana la un punct

Un salariu mai mare reprezinta intotdeauna un motiv de satisfactie, dar acest lucru nu ne va face neaparat mai fericiti. Cel putin acest lucru este sugerat de un amplu studiu asupra fericirii. Cercetatorii au constatat in SUA ca un salariu anual de aproximativ 75.000 de dolari reprezinta pragul de la care gradul de fericire al oamenilor nu mai creste odata cu marirea salariului.

Studiile ulterioare au identificat chiar si diferente in functie de zona geografica. Cercetatorii au constatat ca cineva care traieste in Atlanta, de exemplu, va atinge un grad maxim de fericire daca dispune de un salariu anual de aproximativ 42.000 de dolari, in timp ce cineva din New York trebuie sa castige 105.000 de dolari pe an pentru a atinge acelasi grad de fericire.

2. Fericirea vine din a darui si nu din a primi

Despachetarea cadourilor in timpul sarbatorilor sau cu ocazia zilei de nastere este fara indoiala distractiva si ne poate face fericiti, dar stiinta sugereaza ca persoana care a cumparat si a impachetat cu grija aceste daruri pentru noi se poate simti mult mai fericita decat noi.

Un studiu din anul 2008 a constatat ca oamenii se simt mai fericiti atunci cand cheltuie bani pentru cadourile destinate altora decat pentru cadourile pe care si le fac singuri. Un studiu ulterior, din anul 2013, a aratat ca aceasta constatare este valabila in cazul oamenilor din 136 de tari si nu doar pentru cei din America de Nord.

Un alt studiu, din acest an, a identificat o legatura neurala intre generozitate si fericire, ceea ce a intarit ideea ca socializarea este o trasatura fundamentala a oamenilor.

3. Prea multa libertate de alegere poate reduce fericirea

„Este mai bine sa avem posibilitatea de a alege, decat sa nu putem alege”, a spus psihologul Barry Schwartz. Cu toate acestea, mai multe optiuni nu ne ajuta intotdeauna.

Daca oamenii au posibilitatea de a alege din mai multe optiuni, atunci abilitatile lor de decizie sunt afectate. Aceasta este concluzia unei cercetari coordonate de psihologul Barry Schwartz, iar unele cercetari in domeniul neurostiintelor au aratat, de asemenea, ca alegerile sunt extenuante si ca ele ne pot afecta unele abilitati cognitive.

4. O vacanta lunga nu ne face neaparat mai fericiti in comparatie cu una scurta

Psihologul Daniel Kahneman a scris ca fiintele umane sunt compuse, de fapt, din doua entitati distincte: sinele care experimenteaza si sinele care isi aminteste. Sinele care experimenteaza traieste in acest moment, in timp ce sinele care isi aminteste isi savureaza viata din nou.

Vacantele sunt biletul pentru fericire pentru multi oameni, dar Kahneman sugereaza ca, din punctul de vedere al sinelui care isi aminteste, vacantele de doua saptamani nu sunt de doua ori mai bune decat vacantele de o saptamana.

5. Nimeni nu ar trebui sa incerce sa fie tot timpul fericit

O conceptie gresita despre fericire este aceea ca fericirea este o stare pe care trebuie sa o atingem si sa o pastram pentru totdeauna. In schimb, stiinta incurajeaza oamenii sa respinga aceasta mentalitate si sa considere, in schimb, fericirea ca pe un sentiment unic ce rezulta din imbinarea mai multor sentimente.

Este posibil sa avem mai multe stari de fericire care se contrazic reciproc, cum ar fi atunci cand trebuie sa renuntam la o invitatie la cina pentru ca avem de terminat ceva important pentru noi. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca pentru a simti fericirea oamenii trebuie sa treaca si prin momente dificile, iar suferinta este un exemplu in acest sens.

6. Sentimentele negative ii impiedica pe oameni sa fie fericiti

Numeroase cercetari au descoperit ca iertand, atat greselile celorlalti oameni cat si propriile greseli, putem reduce stresul pe termen lung si ne putem imbunatati starea de bine. Mai mult, intr-un studiu din anul 2015 oamenii de stiinta au constatat ca renuntarea la sentimentele negative (invidie, dusmanie, etc) poate conduce, de asemenea, la imbunatatirea capacitatilor fizice.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Ultimul video postat pe pagină:
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide