Transforma-ti dorintele in preferinte – „In copilarie doresti totul, in tinerete si la maturitate… ceva anume, la batranete… nimic.” Lev Nicolaevici Tolstoi

Publicitate

„Când zeii vor să ne pedepsească, ne împlinesc dorințele.” Oscar Wilde

Desenăm hărţi complexe cu tot felul de dorinţe: mai mulţi prieteni, un iubit, mai mulţi bani, mai multe cunoştinţe teoretice, un serviciu mai bun. Ne străduim să modificăm situaţiile şi oamenii ca să vină ca o mănuşă aşteptărilor noastre. Atunci când nu reuşim, ne iau cu asalt teama, frustrarea, iritarea, resentimentele, plictiseala, gelozia.

Fericirea se joacă de-a v-aţi ascunselea cu noi? Ideile despre cum “ar trebui” să fie lumea, cum “ar trebui” sau “nu ar trebui” să se poarte ceilalţi cu noi, sunt himerice. Viaţa îşi are propriile sale raţiuni. Chiar dacă nu le înţelegem întotdeauna din prima.

Există însă o soluţie înţeleaptă în jocul plin de surprize al existenţei. Să ne gestionăm în aşa fel stările, încât să învăţăm, indiferent de situaţia în care ne aflăm. În general, dorinţele sunt însoţite de o stare de aşteptare chinuitoare pe care o proiectăm asupra persoanelor şi situaţiilor din jur. Cu cât este mai intensă această aşteptare, cu atât mai puternică este nefericirea pe care ne-o trezesc dorinţele neîmplinite. Dar dacă transformăm aceste dorinţe în preferinţe avem toate şansele să nu mai oscilăm între frustrare şi al nouălea cer. Dacă ceea ce preferăm se petrece… este foarte bine!

Dacă nu, este aproape la fel de bine. Când nu mai considerăm acel eveniment o condiţie esenţială ca să fim fericite ne relaxăm interior şi ne păstrăm încrederea că viaţa are daruri pe care ni le va oferi din clipă în clipă. Detaşarea are o putere magică, mai devreme sau mai târziu primim totul înapoi. Dacă într-adevăr renunţăm la ataşamentele noastre – materiale, sentimentale, mentale – ne vom simţi mai liberi, mai deschişi, mai optimişti. Starea noastră îi va determina spontan pe cei din jur să ne oglindească, iar asta ne va transforma în bine toate relaţiile.

Când viaţa noastră va fi un şir întreg de preferinţe şi începem să-i iubim pe ceilalţi cu toată fiinţa, alegând să le fim de folos în mod necondiţionat, descoperim că lumea este un miraculos “corn al abundenţei”, care ne oferă infinit mai multă siguranţă, plăcere, sănătate şi dragoste. Când ajungem să nu mai avem nici o pretenţie de la ziua de azi şi de la cea de mâine, ne bucurăm din plin de tot ceea ce primim, ne entuziasmăm ca un copil şi apreciem la adevărata ei valoare fiecare experienţă pe care o trăim. Se spune că secretul fericirii durabile nu poate fi înţeles decât dacă este trăit.

Exersează în fiecare zi recunoştinţa

Ce ai zice să începi chiar de azi? Rezervă-ţi o jumătate de oră sau o oră în care să te bucuri total de ceea ce ai, să trăieşti cu adevărat o stare de mulţumire interioară. Nu prea găseşti motive? Gândeşte-te mai bine. Dacă priveşti mai atent descoperi sigur ceva care merită recunoştinţă, ceva care ţi-a scăpat poate la prima vedere. Recunoştinţă pentru mâncarea de pe masă, indiferent dacă este pregătită pentru vreo ocazie sau la fel ca în oricare altă zi.

Publicitate

Recunoştinţă pentru că ai o casa, un apartament sau o locuinţă cu chirie care te fereşte de capriciile vremii. Pentru confortul de care ai parte, fără să te gândeşti la vila cu piscină sau la conacul pe care ţi le-ai dori undeva pe la marginea oraşului. Recunoştinţă faţă de oamenii care te îndrăgesc. Concentrează-te asupra faptului simplu că există cel puţin câţiva oameni pe lume care te iubesc şi cărora le pasă cu adevărat de tine. Recunoştinţă pentru faptul că ai libertatea de a merge unde îţi doreşti, de a-ţi exprima nestânjenit opiniile, de a citi orice carte sau revistă pe care ţi-o doreşti.

Dacă ai un iubit, o iubită sau un prieten special, gândeşte-te cu recunoştinţă la bucuria pe care ţi-o aduce în viaţă – fără să te gândeşti la ceea ce ai fi vrut să-ţi ofere, dar nu a făcut-o. Recunoştinţă pentru amintirile plăcute. Nu te strădui să îndepărtezi amintirile neplăcute, ocupă-te pur şi simplu de cele încântătoare. Recunoştinţă pentru micile delicii senzoriale de moment – bucurii ale mirosului, gustului, văzului, pipăitului, auzului. Priveşte cerul, norii, bucură-te conştient de lumina soarelui, de flori sau de copacii de pe marginea drumului. Recunoştinţă pentru muzica preferată, pentru muzica pe care o asculţi de obicei.

Recunoştinţă pentru orice te face să surâzi ori să râzi cu poftă în timpul unei zile. Când râzi, mulţumeşte pentru senzaţiile plăcute pe care ţi le provoacă râsul. Recunoştinţă pentru oamenii cumsecade, inteligenţi, calzi şi bine intenţionaţi care există pe lume. Nu-i căuta neapărat. Observă-i doar, atunci când ai contact cu ei. Recunoştinţă pentru păsările pe care le auzi sau le vezi în cursul unei zile obişnuite. Recunoştinţă pentru anotimpul în care ne aflăm. Participă la prezent.

Lista aceasta nu are nimic special. Este doar o sugestie. Un exemplu de lucruri plăcute şi obişnuite de care merită să fii conştient. Tu o poţi îmbogăţi în fiecare zi, poţi descoperi în fiecare zi noi motive de recunoştinţă. Când apare acest sentiment simţi nevoia de a spune “mulţumesc” cuiva sau pentru ceva. E o idee excelentă chiar să rosteşti acest cuvânt, în gând sau cu voce tare, după cum îţi vine mai uşor.

Recunoştinţa vie este un mod de a participa la prezent. De a-l accepta văzând partea plină a paharului, de a înlocui dorinţele care ne fac să simţim nemulţumire, frustrare, revoltă, nefericire cu preferinţe care ne lasă libertatea de a ne bucura de ceea ce avem. Fă acest “exerciţiu de recunoştinţă” o zi, o săptămână, o lună.

După ce reuşeşti câteva zile la rând să descoperi în tine însuţi şi să menţii o stare de armonie şi fericire, nimic nu te va putea opri până nu o vei obţine pentru totdeauna. Acum descoperi că punctul de sosire al călătoriei spre fericire se află chiar în tine însuţi.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Ceea ce cumperi sau primesti nu te va face un om fericit… Invata sa te decoperi pe tine, sa iubesti si sa simti fericirea!

Publicitate

“Viața te vrea învingător. Nu-ți mai stă în cale.” – Robin Sharma

Cel mai important lucru in viata asta, care trebuie sa-l faci inainte de orice altceva, este sa te descoperi pe tine insuti cu adevarat (sa te dezvolti), sa descoperi cea mai mareata si frumoasa versiune a ta. E mai mult decat o fraza si mai mult decat sa stai sa te analizezi.

In esenta, sa te descoperi sau sa te creezi, sa te dezvolti, sa cresti e acealasi lucru. Iti descoperi potentialul tau infinit si il manfiesti.

Ceea ce cumperi sau obtii nu o sa te faca fericit. O sa-ti ofere doar satisfactie temporara. In schimb, ceea ce ESTI sau DEVII o sa te faca intr-adevar ferciti si implinit (sau trist), constant.

Pentru cei care spun ca este mai important sa oferi altora, e mai important sa dedici vata altora – pauza de gandire – este intr-adevar divin sa faci asta, insa DUPA ce ai gasit in tine ceea ce doresti altora.

Daca tu nu esti fericit, prin simpla ta stare de a fi, pur si simplu, cum poti invata pe altul sa fie fericit? O sa-i poti oferi in cel mai bun caz momente frumoase, insa temporare. Este exact ca in fabula cu a da cuiva un peste, si-l hranesti pentru o zi, sau il inveti sa pescuiasca, si se hraneste el pentru o viata.

Cum sa iubesti total si neconditionat pe cineva, daca inca nu te iubesti total si neconditionat pe tine? Tu ai impresia ca ii oferi dragoste altuia, insa aia e doar partial dragoste, partial dorinta, partial asteptari, si tot asa. Abia cand te iubesti total si cu toata fiinta pe tine insuti, ii poti oferi dragoste neconditionata altuia. Cat timp nu te iubesti complet, o sa ai asteptari de la altii, ca sa-ti completeze lipsa ta de iubire.

Publicitate

Asta o sa diminueze cantitatea de dragoste care o poti oferi, sau, si mai prost, o sa suferi cand nu e reciproca iubirea. In schimb, cand te iubesti in cel mai frumos si complet mod, nu o sa mai cauti reciprocitate si dragoste din partea altuia, pentru ca deja ai in tine mai mult decat ai nevoie, si astfel, o sa-i poti oferi din preaplinul tau, fara sa-ti pese daca primesti inapoi. Cel mai frumos este ca o sa primesti oricum inapoi mai mult decat te astepti, insa nu o sa mai simti nevoia de asa ceva.

Iubeste-te pe tine insuti cu fiecare gand, fiecare respiratie, fiecare fibra a sufletului si constiintei. Incearca sa TRAIESTI asta, in fiecare zi si fiecare moment, pentru ca doar din cuvintele care le citesti acum o sa iti faci cel mult o idea vaga despre cum este sa te iubesti complet si sa oferi dragoste neconditionata (cu adevarat neconditionata) tuturor, si sa te simti fericit si implinit fara a primi nimic in schimb.

Toate lucrurile minunate din lumea asta urmeaza traseul asta. Mai intai descopera in tine, dezvolta, creste, manifesta in fiecare clipa, si apoi ofera si altora, si invata-i si pe ei sa descopere maretia din propria fiinta.

Calatorie placuta, spre tine cel perfect, si fii binecuvantat!

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet