Trăim într-o epocă a supradiagnosticării și a consumului excesiv de pastile

Trăim într-o epocă a supradiagnosticării și a consumului excesiv de pastile

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 March 2021 in Lecții de viațăPsihologieSanatate

Renumitul gastroenterolog integrator Dr. Robynne Chutkan explică ce este microbiomul și cum putem influența starea florei gastrointestinale pentru a trăi mai mult și mai sănătos.

Ea subliniază că, descoperirea penicilinei este o realizare extrem de importantă a medicinei care a salvat milioane de oameni de boli teribile, dar subliniază că astăzi trăim într-o epocă de supradiagnosticare și suprautilizare a produselor farmaceutice. Dr. Chutkan subliniază faptul că în studiile efectuate, de la 20 până la 50% din cazurile de prescriere a antibioticelor, acest lucru sa dovedit a fi un tratament inadecvat.

Prețul pe care îl plătesc oamenii pentru utilizarea excesivă a antibioticelor rămâne adesea invizibil, iar medicii și pacienții apelează la acest medicament pentru o mare parte din problemele de sănătate. Problema este că antibioticele distrug microorganismele vitale din intestinul uman, cunoscut sub numele de „microbiom”.

Existența lor este cunoscută omenirii de 400 de ani, dar rolul lor semnificativ în sănătate începe să câștige popularitate astăzi. Raportul acestor bacterii valoroase din organism determină dacă o persoană va fi sănătoasă sau va dezvolta boli, cum ar fi diabetul și obezitatea. Întrebarea importantă, potrivit dr. Chutkan, este:

Cu ce alimente ar trebui să hrănim aceste bacterii pentru a optimiza starea microbiomului din corpul nostru?

Ea citează ca exemplu un studiu de la Universitatea Harvard, în care un grup de 9 persoane au fost supuse unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați, bogată în proteine, incluzând doar alimente precum carne și ouă. Cercetătorii au măsurat cantitatea diferitelor bacterii din tractul gastro-intestinal al participanților înainte, în timpul și după această dietă extremă. Apoi, aceleași 9 persoane au fost supuse unei alte diete extreme – un regim vegan, în care li s-a permis să mănânce doar produse vegetale precum fructe, legume, linte, orez.

Rezultatele au fost uimitoare pentru cercetători, după ce au urmărit schimbarea microbiomului acestor persoane în timpul celei de-a doua diete. Nu numai că s-a schimbat compoziția microorganismelor, dar s-a întâmplat în prima zi a tranziției către o nouă dietă!

Raportul bacteriilor pe care le „dezvoltăm” în intestinele noastre determină dacă se formează multe focare de inflamație în organism. Celălalt lucru care se întâmplă în organism după o schimbare a dietei este că bacteriile activează anumite gene și, la rândul lor, activează fie dezvoltarea anumitor boli, fie procesele de vindecare din organism.

Zicala că „suntem ceea ce mâncăm” este dovedită științific!

Dr. Chutkan a comentat un alt studiu în care oamenii de știință au examinat bacteriile din tractul gastrointestinal al bebelușilor din Florența și al bebelușilor din Burkina Faso (Africa). Ambele grupuri de sugari care erau încă alăptați aveau o imagine identică a microbiomului. Cu toate acestea, când aceiași copii au fost reexaminați câțiva ani mai târziu, diferența a fost imensă.

Copiii din Florența, care au consumat dieta tipică occidentală, care a inclus multe alimente ambalate cu conservanți, zahăr și grăsimi dăunătoare, au avut în intestin o cantitate mare de bacterii responsabile de dezvoltarea celor mai populare boli precum diabetul, obezitatea și alergiile, iar copiii din Burkina Faso, care consumă alimente naturale, în principal vegetale, au avut în principal bacterii care mențin un tract gastrointestinal sănătos, respectiv – un corp sănătos în ansamblu.

Dr. Chutkan spune că la începutul carierei sale s-a bazat doar pe prescrierea de medicamente pentru probleme gastro-intestinale, dar de-a lungul anilor mulți dintre pacienții ei i-au sugerat cum să-și schimbe focalizarea muncii. Acești pacienți, care au venit la examen și rezultatele au arătat o îmbunătățire a stării lor, au spus că nu au luat medicamente, ci pur și simplu și-au schimbat dieta. Dr. Chutkan a fost șocat de faptul că ceva atât de simplu nu a fost publicat în mediul academic ca un mijloc de tratare a problemelor provenite dintr-un dezechilibru bacterian în tractul gastro-intestinal.

Un alt lucru la care acordă atenție este cât de important este să nu trăim într-un mediu steril și să permitem corpului nostru să se adapteze la mediul natural în care conviețuim cu un număr imens de bacterii.

Dr. Chutkan oferă exemplul țărilor în care copiii sunt mai des în aer liber și standardele de igienă nu includ o utilizare atât de mare de agenți antibacterieni – acolo rata bolilor autoimune este mult mai mică sau chiar zero decât în ​​țările occidentale, în care teama de bacterii este răspândit. Prețul pe care îl plătesc oamenii pentru a fi detașat de mediul natural este prea mare, spune ea.

Potrivit dr. Chutkan, un stil de viață sănătos include:

  1. administrarea a cât mai puține medicamente (antibiotice, steroizi) care afectează echilibrul bacterian din tractul gastro-intestinal;
  2. expunerea mai frecventă la bacterii într-un mediu natural, cum ar fi grădina sau parcul;
  3. evitarea utilizării excesive a produselor de igienă antibacteriană;
  4. și nu în ultimul rând – mai multe alimente vegetale (fructe, legume, leguminoase, nuci).

Concluzia la care a ajuns în practica sa de a menține un corp sănătos: „Nu vă fie frică de bacteriile de pe mâini, dar mâncați alimente curate!”


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!