Traieste viata in prezent

Publicitate

Chiar si cand avem multe de facut, putem evita stresul si graba facand un singur lucru odata. Majoritatea dintre noi avem momente in care mintea ne pune aceeasi placa: “El mi-a facut asta; ea mi-a spus cealalta, si chiar nu vrea sa termine.” Emotiile noastre pot fi atat de agitate incat nu ne lasa sa dormim, sa mancam.

In asemenea momente lucrul de care avem nevoie este abilitatea de a ne indrepta complet atentia in alta parte decat la acel incident vechi, sa mutam atentia din trecut si s-o aducem iar in prezent. Nu incidentul din trecut ne agita mintea in asemenea momente. Ci atentia pe care o dam acum amintirii acelui incident.

Cu cat dam mai multa atentie, cu atat incidentul ne apare mai important. Fara atentia noastra, el ar fi doar o fantoma a trecutului. De aceea antrenarea atentiei este atat de importanta in a face mintea sa se calmeze, sa intre intr-o stare de pace.

In acelasi timp, avem nevoie sa invatam cum sa ne pastram mintea concentrata, si unul dintre cele mai eficiente moduri de a invata sa facem asta este de a face cate un singur lucru, cu atentie sporita, la un moment dat. Cand mintea nu este controlata, nu noi gandim gandurile, ci ele pe noi.

Incercarea de a trece prin viata fara control asupra atentiei seamana cu incercarea de a ajunge la o destinatie fara sa ai control asupra masinii.

Data viitoare cand speli vasele de la cina, de exemplu, incearca sa observi de cate ori gandurile tale hoinaresc aiurea in cincisprezece minute. Iti vei surprinde mintea hoinarind spre cearta de saptamana trecuta asupra unui lucru minor. Apoi trece inapoi la tigaia pe care o ai de frecat, dar numai pentru o clipa, apoi iarasi o ia din loc.

Publicitate

Acum clabucii iti amintesc de zapada si gandurile divagheaza nestapanit la Craciunurile trecute. Cateva versuri dintr-un colind iti trec prin minte. Nu mai esti in fata chiuvetei, ci intr-o pensiune la munte, in fata bradului, in timp ce afara ninge ca in povesti.

De la vasele din bucatarie la Craciunul de altadata- asta se intampla in procesul de gandire al fiecaruia. Ne place sa spunem ca noi am gandit acele ganduri, dar ar fi mult mai aproape de adevar daca am spune ca gandurile ne-au gandit pe noi, pentru ca nu am avut nici un pic de control asupra lor.

Dupa asta tanjim cu totii: o minte care sa nu fie deranjata de nimic. Si o putem avea, dar este nevoie de multa munca pentru antrenarea atentiei.

Cand avem resentimente, dusmanii sau rea vointa, nu doar atentia noastra, ci si energia vitala este capturata in trecut. Dupa ce invatam sa nu ne mai mentinem atentia in trecut, si s-o directionam in intregime in prezent, vom vedea ca avem o uriasa rezerva de energie vitala care fusese prinsa in trecut. De fiecare data cand facem asta, ne refacem energia vitala a prezentului.

Asa cum toata lumea cara povara unor resentimente din trecut, cu totii avem temeri si anxietati cu privire la viitor. Aceasta face parte din conditia noastra umana. Dar aici, de asemenea, putem invata sa impiedicam energia sa rataceasca in viitor si s-o tinem toata in prezent.

Prin practica, nu te vei mai gandi deloc la trecut. Asta nu inseamna ca nu iti vei mai aminti trecutul, ci ca nu va mai fi nevoie sa te mai gandesti la el. Nici la viitor nu te vei gandi, nu in sensul ca nu iti vei face planuri de viitor, dar nu vei mai fi prins in mrejele lui.

Traieste suta la suta in prezent, ceea ce inseamna ca esti suta la suta viu!

Extras din cartea “Linistea timpului”, Eknath Easwaran, Editura Kamala

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Viata va arunca poate si peste tine cu pamant si cu tot felul de greutati… Insa, secretul pentru a iesi din fantana este sa te scuturi de acest pamant si sa-l folosesti pentru a urca un pas mai sus.

Publicitate

Povestea magarului batran

Intr-o buna zi, magarul unui taran cazu intr-o fantana. Nefericitul animal se puse pe zbierat, ore intregi, in timp ce taranul cauta sa vada ce este de facut. Se tot gandi taranul si pana la urma, ajunse la concluzia ca magarul si-asa era batran, iar fantana, oricum secata, tot trebuia sa fie acoperita odata si-odata. Deci socoti ca nu mai merita osteneala sa-l scoate pe magar din adancul fantanii, asa ca taranul isi chema vecinii, ca sa-i dea o mana de ajutor sa astupe fantana. Fiecare dintre ei apuca cate o lopata si incepura sa arunce de zor pamantul inauntrul fantanii. Magarul pricepu de indata ce i se pregatea si se puse si mai abitir pe zbierat.

Dar, spre mirarea tuturor, dupa citeva lopeti bune de pamant, magarul se potoli si tacu. Taranul privi in adancul fantanii si ramase uluit de ce vazu.

Surpriza!

Cu fiecare lopata de pamant, magarul cel batran facea ceva neasteptat: se scutura de pamant si pasea deasupra lui batatorindu-l. In curand, toata lumea fu martora cu surprindere cum magarul, ajuns pana la gura fantanii, sari peste ghizdul fantanii si iesi frematand…Victorie! Magarul s-a salvat! El nu s-a descurajat, a fost perseverent si a folosit in favoarea lui pamantul menit sa-l acopere, urcand tot mai sus.

Viata va arunca poate si peste tine cu pamant si cu tot felul de greutati… Insa, secretul pentru a iesi din fantana este sa te scuturi de acest pamant si sa-l folosesti pentru a urca un pas mai sus. Fiecare din greutatile noastre este o ocazie pentru un pas inainte. Putem iesi din adancurile cele mai profunde daca nu ne dam batuti. Foloseste pamantul pe care ti-l arunca peste tine ca sa mergi inainte. Aminteste-ti de cele 5 reguli pentru a fi fericit:

1) Curata-ti inima de ura, frica, egoism;

2) Scuteste-ti mintea de preocupari inutile;

3) Simplifica-ti viata si fa-o mai frumoasa;

4) Daruieste mai mult si asteapta mai putin;

5) Iubeste mai mult si … scutura-te de pamant, pentru ca in viata asta, tu trebuie sa fii solutia, nu problema.

Daca vrei sa duci o viata fericita, leaga-te de un scop, nu de oameni sau de obiecte… – Albert Einstein

Publicitate

Lectia auzului

Un orăşean primeşte vizita unui prieten de-al său ce trăia la tară şi hotărăsc să meargă împreună în centrul oraşului. Era ora amiezii, iar străzile erau pline de oameni. Maşinile claxonau, taximetrele luau curbele cu viteză, se auzeau sirene ce se apropiau sau se depărtau, sunetele oraşului parcă te asurzeau. Dintr-o dată săteanul îi spune:

– Am auzit un greier.

– N-ai cum să auzi un greier în tot vacarmul ăsta! – i-a spus orăşanul.

– Sunt sigur, am auzit un greier! – a insistat săteanul.

– Asta-i o nebunie! – i-a răspuns prietenul.

Săteanul a ascultat cu atenţie un moment, după care a trecut strada spre o zonă unde se aflau câţiva copaci. A căutat împrejur prin iarba şi a găsit micutul greier. Prietenul său a rămas uimit.

– E incredibil! Trebuie să ai un auz supraomenesc!

– Nu! a spus săteanul. Urechile mele nu sunt diferite de ale tale. Totul depinde de ce asculţi cu ele.

– Dar nu se poate! – a continuat prietenul. Eu n-aş putea auzi un greier în acest zgomot!

– Depinde de ceea ce este important pentru tine! – a venit imediat răspunsul. Dă-mi voie să-ţi arăt.

A băgat mâna în buzunar şi a scos câteva monede pe care le-a lăsat să cadă discret pe asfaltul trotuarului. Cu tot zgomotul asurzitor al oraşului, toţi oamenii de pe o rază de 5 metri au întors capul privind în jur, sa vada dacă nu cumva banii căzuţi erau ai lor.

– Înţelegi ce am vrut să spun? a continuat săteanul. Totul depinde de ceea ce este important pentru tine.

Ascultând zi de zi la televizor „ştiri” politice şi/sau diverse tragedii, catastrofe etc… URECHEA, CARE ESTE PRELUNGIREA CREIERULUI NOSTRU, se fixează pe tot ce este rău, urât, nefolositor…

Ni se induce FRICA! Devenim neputincioşi, temători (de avion, de frig, de vânt, de mâncare, de oamenii de lângă noi şi ce este cel mai rău, de sentimentele noastre) şi … NU ŞTIM DE UNDE … CÂND … ŞI CUM …

Răspunsul este simplu: ascultând zilnic aşa zisele ,,informaţii”, care de fapt sunt praf în urechile noastre, ne lăsăm prinşi în această capcană si ajungem sa credem ca viata e grea, oamenii rai, viitorul e nesigur, etc. Şi în tot acest timp natura freamata de viata: greierii cântă, frunzele fosnesc, apele curg, dar noi …nu le mai auzim !

Sursa: pilde adunate de pe internet

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Pilde