“Daca am putea sa ne schimbam atitudinea, ar trebui nu numai sa ne vedem viata in mod diferit, ci chiar viata sa ne devina diferita.” – Katherine Mansfield
Una dintre ”starile” cele mai puternice in psihologia unei fiinte, una dintre sursele de energie ale vietii noastre este ”motivatia”, pe cand inexistenta unei motivatii, inconstienta cu privire la existenta ei sau ignorarea ne dezenergizeaza, ne atrage in trairi deprimante, ne debusoleaza si ne deconecteaza de capacitatile si de calitatile noastre virtuoase.
Sa fii constient de motivatia pe care o ai atunci cand faci orice faci, fie ca pregatesti mancarea pentru cei dragi sau vrei sa atingi si sa implinesti un vis, e ca si cum ai crea o autostrada interioara, o lumina puternica in propria-ti constiinta sau ai asigura plinul masinii pentru o calatorie fara griji. Motivatia energizeaza, imprimavareaza mintea, o ascute si o misca intr-un fel creativ, o hraneste cu bucurie si-i stabilizeaza convingerea ca va reusi sa ajunga la implinire.
In planul experientei umane, energia inimii noastre devine activa prin motivatie, iar gandurile mintii se limpezesc, se lumineaza, se pozitiveaza, caci la radacina motivatiei e insasi nevoia noastra de sens. Avem mereu nevoie de un sens, de un tel, avem nevoie sa ne vedem in noi insine in viitor si sa regasim prin motivatie combustibilul care ne poate duce pana acolo.
Iubirea e o motivatie suprema a vietii; de indata ce vom fi motivati de iubire, de indata ce ne dorim s-o atingem, s-o simtim noi insine, sa ne comportam cu iubire, sa o asternem in fapte si-n ganduri, ne indepartam de emotionalitatea autodistructiva, de prejudecati, de asteptari sterile sau de blocaje, inerente existentei. Daca motivul pentru fiecare actiune a noastra ar fi iubirea neconditionata am atinge stari interioare pe care le cautam azi in lumea materiala, in oamenii din jurul nostru, in cele trecatoare si schimbatoare.
Sigur ca fiecare vis si fiecare motiv de a-l atinge sunt daruri interioare pretioase! Sa ai un motiv frumos si bun pentru tot ce faci te opreste de la rau, te impidica sa urasti, sa iei ceva cu forta, si sa lovesti. E si aici, intr-o asemenea motivatie, surasul bonom si plin de pace al iubirii, fie ca stim sau nu stim. De altfel, motivatia e pozitiva in esenta ei, cu toate ca multi, foarte multi oameni cunosc distructivitatea motivatiei negative si consecintele ei.
De exemplu, motivat de dragostea pentru femeia pe care o iubeste, un barbat gelos o poate lovi sau chiar mai rau. Un om motivat de dorinta de a se imbogati, fura. Un altul, motivat de nevoia de a actiona in numele unui principiu, actioneaza imoral si produce daune psihologice sau materiale unui concurent sau unui amic. Motivatia poate fi uneori ca lupul imbracat in blana de oaie, dar expresia materializata a motivatiei negative e insasi consecinta ei distructiva.
Iubirea e o cale, e o alegere grea, dar una care ne poate duce la un nivel de constiinta, intelegere, toleranta, rabdare si intelepciune pe care nu le putem imagina in afara practicii. Noi vorbim cu totii despre iubire, pare ca stim multe despre ea, dar – a o cunoaste in expresia ei de camp al constiintei, de prezenta puternica si traire – e ceva ce exista, practicand-o ca motivatie pentru toate actiunile, gandurile si experientele noastre, fara exceptie.
Iubirea e chiar ”mielul” sau manifestarea lui Hristos in noi, dar – pentru a o atinge, pentru a ajunge la ea – avem nevoie sa ne confruntam cu manifestarile opuse, pastrand iubirea si intelegerea cauzei lor. Un om motivat de iubire va constata curand ca oamenii tind sa interpreteze un zambet, simpla bunavointa sau bunatatea altei persoane drept …”seductie”, ”interes” sau cine stie ce invitatie la sex. Aceste manifestari ale rezistentei la iubire sunt doar dezvaluiri ale fricii de iubire ce ne populeaza vietile.
Multi oameni se simt enervati si resping iubirea din pricina posesivitatii si a geloziei lor, a neancrederii si a neantelegerii. Totusi, aceasta-i motivatia ce ne poate purta catre evolutie si bucurie interioara, caci practicand, ajungem sa gatim cu dragoste, sa spalam dusumeaua cu bucuria ca cei din jurul nostru vor beneficia de munca noastra, sa imbratisam pe cineva cu dragoste dezinteresata si sa traim in inima noastra cu sentimentul ca tot ce facem e bine si serveste binelui tuturor.
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!