Te lupti cu stresul si anxietatea? Iata cateva sfaturi oferite de psihologi care te vor ajuta sa preiei controlul situatiei!

Te lupti cu stresul si anxietatea? Iata cateva sfaturi oferite de psihologi care te vor ajuta sa preiei controlul situatiei!

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 April 2018 in Dezvoltare PersonalaSanatate

Mulți dintre noi ne-am obișnuit deja cu soluțiile clasice împotriva anxietății pe care ceilalți ni le oferă. Din păcate, deși sunt ușor de reținut, expresii ca „Nu mai lua totul în serios”, „Ia-o mai încet” sau „Fă anumite schimbări în viața ta” nu sunt de mare ajutor.

Clasicele trucuri pentru a face față anxietății nu dau randament din cauza faptului că mintea noastră acționează adesea la un alt nivel. Barierele mintale ne blochează abilitatea de concentrare, devenim copleșiți de griji excesive și negativitate, ne pierdem controlul de sine…

Nu este ușor să „reducem viteza” atunci când mintea noastră se află în această stare. Chiar și pe timp de vacanță ne simțim câteodată atât de epuizați și debusolați, încât experimentăm atacuri de panică.

Multe trucuri pentru a face față anxietății se limitează doar la tratarea simptomelor, ignorând cauzele problemei. Meditația, plimbările în aer liber sau sedativele ne pot ajuta să ne ameliorăm starea, dar motivul pentru care suntem anxioși persistă.

7 trucuri pentru a face față anxietății și stresului

Așadar, dacă suferi de anxietate, este esențial să știi care sunt acei factori pe care trebuie să îi eviți. În acest mod, vei înțelege mai bine „demonul” care trăiește în tine. Îl vei controla, îi vei reduce puterea și vei deveni din nou stăpânul propriei tale vieți.

1. Nu mai rumina – oprește gândurile „rătăcitoare” în loc

Spune stop! Încheie ciclul gândurilor persistente care îți răpesc pacea interioară și stabilitatea pe tot parcursul zilei.

Trebuie să fim conștienți atunci când un gând, o imagine, o expresie sau o amintire începe să devină persistentă în mintea noastră.

De îndată ce am identificat gândul „rătăcitor”, trebuie să ne îndreptăm atenția spre ceva mai relaxant și pozitiv.

Practicarea unui sport, desenarea mandalelor și conversațiile cu persoanele în care avem încredere se numără printre cele mai bune trucuri pentru a face față anxietății.

2. Nu fugi și nu-ți ascunde problemele

Poate locul de muncă îți provoacă multă anxietate și ai decis să-ți dai demisia. Poate problemele tale cu partenerul de viață au devenit atât de grave încât preferi să-ți petreci tot timpul în oraș și să te întorci acasă târziu…

Acest tip de comportament reprezintă un mod direct de a fugi de sursele de griji și confuzie.

Evită să porți după tine aceleași probleme de pe o zi pe alta. În caz contrar, vei acumula din ce în ce mai multe griji, supărare și frustrare. În mintea ta nu va mai fi loc pentru nimic altceva.

3. Nu-ți face griji cu privire la ceea ce încă nu s-a întâmplat

Dacă fac asta, se va întâmpla ceva rău. Sau dacă spun asta, va avea loc o altă nenorocire. Și, de pildă, dacă încerc o schimbare, ceea ce nu vreau să se întâmple se va întâmpla fără doar și poate…

Dacă acest tip de gânduri îți este cunoscut, reține că el stă la baza celui mai nociv și debilitant tip de anxietate existent. Gândurile catastrofale ne împiedică să ne trăim viața din plin și să fim receptivi.

Nimeni nu știe ce va aduce ziua de mâine. Așadar, ar fi bine să ne concentrăm asupra prezentului și să evităm negativitatea.

4. Relaxează-te, nu te mai „monitoriza” atât de mult…

Cei care au experimentat atacuri de panică de mai multe ori trăiesc cu frica că această problemă ar putea surveni din nou. Câteodată ne facem atât de multe griji cu privire la acest aspect, încât frica resimțită declanșează un atac de panică.

Evită să te „monitorizezi” în exces, să-ți verifici bătăile inimii sau tensiunea arterială. Spune nu unor gânduri ca „Dacă merg acolo, o să mi se facă rău” sau „Dacă fac asta, voi pierde total controlul”.

Trebuie să îți schimbi obiceiurile negative, să-ți permiți să fii liber și să ai încredere în tine. Înfruntă-ți fricile pentru că numai așa vei găsi pace și stabilitate.

5. Nu încerca să trăiești fără anxietate – aceasta nu este o soluție!

Această greșeală este foarte frecventă. Avem impresia că anxietatea este un inamic pe care trebuie să-l ținem la distanță cu orice preț.

Unul dintre cele mai bune trucuri pentru a face față anxietății presupune să găsești un echilibru. Este acceptabil să trăiești cu această stare emoțională, atât timp cât ea nu te controlează.

Anxietatea este o componentă a fiecăruia dintre noi. Ea ne ajută să supraviețuim, să evităm riscurile inutile și să fim suficient de energici și motivați pentru a obține ceea ce ne dorim.

Însă dacă devine o stare care ne paralizează, ne controlează sau ne răpește fericirea, este cazul să luăm măsuri împotriva anxietății.
Trebuie să identificăm cauza problemei. Poartă o conversație cu tine însuți și transformă-ți emoțiile negative în unele pozitive.

6. Evitarea anumitor persoane, pe lista de trucuri pentru a face față anxietății

Oricât de ciudat ar părea, uneori cauza anxietății este un individ anume, care ne răpește fericirea de zi cu zi.

Poate fi vorba de un partener de viață sau de o relație complicată și nocivă care ne face să uităm cine suntem cu adevărat.

Poate problema este o situație specifică, cum ar fi un mediu de lucru cu care încă nu ne-am obișnuit.

Nu este neobișnuit nici să ne simțim excluși sau vulnerabili în sânul propriei noastre familii.

În aceste situații, cel mai bine este să identificăm cauza exactă a anxietății. Apoi, vom stabili posibile „planuri de evadare” sau acțiuni care să ne ajute să rezolvăm problema.

7. Nu uita să trăiești – anxietatea poate răpi timp prețios!

Anxietatea ne fură viața, voința de a trăi, speranța și chiar identitatea.

Numeroasele trucuri pentru a face față anxietății ne permit să împiedicăm această stare emoțională să ne schimbe. În fond, nu vrem să devenim persoane care nu ne plac, care nu seamănă deloc cu sinele nostru inițial.

Nu permite anxietății să-ți facă asta! Nu lăsa acest „hoț de identități” să-ți răpească sinele și fericirea și să te lasă fără nimic. Preia controlul și caută înlăuntrul tău pentru a identifica problema și soluțiile adecvate.

Reține faptul că, în ceea ce privește gestionarea anxietății, ai nevoie de o abordare multidimensională. Medicamentele sunt utile, dar și terapia cognitiv-comportamentală, tehnicile de relaxare și susținerea celor dragi sunt importante pentru a face față anxietății.

Adio irascibilitate, anxietate și depresie!

Adio irascibilita

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!