Te-ai intrebat vreodata de unde vine saracia la romani? Iata cateva motive

Te-ai intrebat vreodata de unde vine saracia la romani? Iata cateva motive

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 June 2018 in Viata

Care sunt radacinile saraciei? Care este probabilitatea ca aceasta se afla in noi insine?

Natalia Grace, fiind business-trainer si lector popular, intr-una din cartile sale incearca sa raspunda la aceste intrebari. Ea este convinsa ca exista o lege a saraciei genetice – motiv pentru care oamenii insisi se programeaza la saracie. Se pare ca aceasta este influentata doar de 4 factori.

In aceste realitati se regasesc romanii si post-sovieticii.

1. Mentalitatea

in copilarie, acasa la un coleg de clasa, de multe ori saream pe o canapea, pana cand ne observau adultii. Ne bucurau mult arcurile elastice, care deseori erau aproape de suprafata. Era captivant praful care iesea ca fumul din canapeaua pe care saream.

Douazeci de ani mai tarziu am vizitat colegul de clasa, unde cu groaza am vazut intr-un colt aceeasi canapea pe care saream odinioara.

Canapeaua nu s-a schimbat prea mult, in masura in care mi-am putut aminti, dar acum am fost socat de saracia si mizeria din jur.

Am calculat in gand cat ar putea valora o noua canapea, inlocuirea scaunelor, oglinzii sparte si invelite cu hartii de ciocolata. Asa cum vorbeam, imi imaginam cum albesc podul si schimb tapetele. Doream sa spal geamurile si sa le curat de musculite, sa arunc betele si cartoanele care se vedeau sub canapea, ghiveciul spart si legat cu un ciorap. Atunci m-am gandit…„poate situatia financiara lasa de dorit?”.

Dar creierul se lupta si imi propunea sa cumpar macar o pelicula adeziva ieftina in culoarea lemnului cu care sa acopar masa. Oriunde intorceam capul, dadeam de mizerie, resturi si pete murdare.

Murdaria, deci, nu este manifestarea lipsei de bani, ci a mentalitatii.

Gandeste-te: mizeria este o manifestare a mentalitatii corespunzatoare. si dupa cum mizeria si saracia sunt vecine, asa si saracia este un fel de mentalitate.

Saracia se afla intr-un cap si o minte murdara.

2. Filistinismul

Profesoarea mea de literatura de la scoala a fost o femeie foarte profunda cu o minte extraordinara. Cineva a intrebat-o ce inseamna filistinism si ea a raspuns: „filistinismul este atunci cand bei din ceasca veche si uzata, cand poti lua una noua din bufet”.

in multe case din Romania se mai tine regula de a pastra bani pentru zile negre, dar pentru zilele albe sta ceasca noua in bufet, doar ca zile negre sunt mai numersoase si mai indelungate, iar la zile albe nu mai ajungem.

Cine traieste in asteptarea viitorului, nu mai da de el.

Atunci am inteles un lucru: este o rusine sa fii sarac si este o rusine sa fii murdar. Este o rusine sa ai in cap doar ganduri devastatoare, care inevitabil se reflecta asupra locuintei si asupra mentalitatii copiilor.

Trairea vietii in speranta viitorului duce la ruina.

3. Cenusareasa

Cunosc o doamna care mai mult de 20 de ani a economisit bani pentru a cumpara o casa de vacanta. Ea singura a crescut 2 fiice, care mancau doar cereale si terci. Cea mai mare dintre ele imi povestea ca ii era rusine sa iasa in curte in pantalonii vechi de catifea cu genunchii peticiti.

Fata crestea si in mod magic cresteau si pantalonii, centimetru cu centimetru se desfasura tesatura indoita in dosul pantalonului, care nu era la fel de decolorata, astfel demascand smecheriile saraciei. Prin urmare de aici a aparut si zicala „Necesitatea este mama inventiei”.

Nu trebuie sa spunem ca sistemul statului nu ne permite sa castigam destui bani. Eu nu cert sistemul, dar mintea putrezita. Cu aceeasi boni poti sa arati ca un om decent sau ca un cersetor. Cand mama fetelor a cumparat in cele din urma casa, fetele deja crescusera si nu aveau niciun interes pentru noua locuinta, dar ii reprosau mamei la nesfarsit ca nu le-a invatat ce inseamna sa fii femeie.

Fetele au format complexul Cenusareasa. Ele erau obisnuite sa vada scaune roase, farfurii si prosoape uzate si ponosite, haine vechi de 7 ani, prin urmare devenind adulte le era frica sa cheltuie bani pentru sine.

Ori de cate ori cumparau ceva, aveau o stare proasta: parca nu se simteau demne de lucrurile noi cumparate. Aceasta, dragi prieteni, este saracia genetica. Ea este deja in minte, in celulele din sange si in oase.

Teama de a cheltui bani pentru tine te face sarac.

4. Programarea subconstientului

Copiii care vad mereu lucruri uzate si ponosite, se programeaza inconstient la saracie. Maturizandu-se, acestia incep sa perceapa gravitatea ei. Chiar Anton Cehov a remarcat ca peretii ponositi si coridoarele murdare influenteaza negativ asupra capacitatii elevului de a invata.

Saracia, la fel cum si bogatia, este o stare a spiritului.

Sursa:  Eustiu.com

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!