Ne pricepem de minune in a face greseli asa ca trebuie sa invatatm sa avem grija de viata noastra

Ne pricepem de minune in a face greseli asa ca trebuie sa invatatm sa avem grija de viata noastra

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 July 2018 in Lecții de viațăSfaturiViata

Zi de zi suntem bombardati de modele de “perfectiune”. Uite, trebuie sa-ti cumperi garderoba perfecta. Sa-ti faci coafura perfecta. Sa-ti gasesti partenerul perfect. Sa ai familia perfecta. Sa cumperi casa perfecta. Sa fii iubita perfecta. Sa ai un corp perfect.

Nici nu e de mirare ca ne simtim atat de presati! Presati sa afisam o imagine a unei asa-zise perfectiuni si sa ne pedepsim daca nu suntem la nivelul acestei imagini. Dar ce este, de fapt, o imagine? Este exact acest lucru – o imagine. Nu are substanta. Este ceva ce trebuie sa mentinem prin eforturi constante, in detrimentul sanatatii noastre fizice si psihice si uneori chiar al relatiilor noastre.

Pentru a o obtine, ne pierdem propria valoare. Ne cumparam haine. Mergem la sala si ne chinuim in loc sa ne miscam creativ. Avem asteptari de la parteneri si relatii. Avem asteptari de la noi insine. Si in decursul acestui proces incepem sa ne pierdem pe noi insine, cea mai mare pierdere ce poate exista. Ne traim viata dand atentie exteriorului, nu interiorului.

Nu spun ca nu e bine sa aratam bine sau sa fim amabili cu cei din jur, dar acest lucru trebuie sa fie o reflectie a ceea ce suntem noi in interior, nu o simpla masca menita sa ascunda ceea ce percepem noi ca fiind imperfectiunile noastre – si sentimentul ca nu suntem suficient de buni.

Perfectiunea Imposibila

Din modul in care perfectiunea este prezentata in aceste contexte, intelegem ca ceva/cineva este perfect daca nu are niciun defect. Dar nimeni nu este perfect! Si chiar daca, ipotetic vorbind, ceva ar fi lipsit de defecte, ar ramane asa poate doar o secunda pentru ca nevoile noastre si circumstantele sunt intr-o continua schimbare. Viata are o dualitate dinamica.

Ideea este ca aceasta notiune de perfectiune este inutila si imposibila. Este o notiune care trebuie sa fie (a) fara defecte si (b) statica. Aceste doua lucruri sunt complet opuse a tot ce exista in jurul nostru in natura si in viata. De fapt, cele doua concepte reflecta un control iluzoriu pe care incercam sa-l exercitam deseori asupra vietii cand, de fapt, acest lucru nu se poate. Trebuie sa invatam sa crestem, sa ne schimbam, sa acceptam schimbarile cand au loc. Putem vedea frumusetea din noi insine si din jurul nostru doar daca renuntam la asteptarea ca totul sa fie fara defecte si static.

Iata cum stau lucrurile. Nu exista o casa perfecta. Exista o casa perfecta pentru tine, care ofera familiei tale bucurie si siguranta, dar care are nevoie de renovari si reparatii odata cu timpul. Sau e posibil sa nu-ti mai implineasca nevoile.

Sa lasam putin de-o parte casele si lucrurile materiale. Dar partenerul perfect? Exista? Si putem fi perfect fericiti pentru totdeauna?

Raspunsul este, asa cum va asteptati, DA. Dar si NU – nu in sensul la care va ganditi. Nicio persoana nu poate exista intr-o stare statica de perfectiune, pentru ca suntem oameni, cu calitati si defecte. Tu si partenerul sau iubitul tau va completati unul pe altul, dar va mai si contraziceti. Veti avea pasiune. Veti avea parte de sprijin, dar si de neintelegeri. Va exista o dualitate. Si este bine sa fie asa. Este perfect.

Perfectiunea in adevaratul ei sens exista, dar nu ca o stare statica de lipsa de defecte, ci mai degraba ca o implinire sau intregire in prezent. Asa sunt situatiile care sunt perfect de imperfecte, adica scot din tine ce ai mai bun, te provoaca, sau iti dau ocazia sa-ti atingi potentialul.

Totul este perfect in acel moment. Eu sunt perfect(a) acum asa cum sunt. In alt moment, voi fi perfect(a) atunci. Cu toate acestea, nu voi fi niciodata lipsit(a) de defecte. Nici nu-mi doresc sa fiu.

Fii Prezent

Pentru a aprecia pe deplin aceasta implinire sau intregire din noi insine si din jurul nostru, trebuie sa invatam sa fim prezenti. Si acest lucru poate fi o provocare, pentru ca peste tot in jurul nostru se pune accent pe viteza si pe mersul inainte (“progres”). Si chiar daca un tel si o directie in viata sunt esentiale, a invata sa echilibrezi acest lucru cu introspectia este o lectie pe care suntem aici ca sa o impartasim impreuna. Pentru ca in asta consta fericirea, bucuria si perfectiunea.

In asta constau exercitiile fizice sau de reflexie interioara, precum meditatia, sau dansul sau orice alta forma de manifestare creativa – care ne ajuta sa ne reconectam la momentul prezent si la perfectiunea acestuia, hranindu-ne in acelasi timp in continuare pe parcursul acestei calatorii.

Cateva ganduri care sa va ajute… Negarea defectelor este calea cea mai sigura de le lasa sa te conduca. Toti avem o latura neagra si una mai luminoasa si foarte mult gri intre ele. Accepta lucrul asta. Accepta-ti lipsa de sensibilitate, criticismul, poftele, orgoliul. Accepta-le si prin asta infrange-le. Accepta tot. Sunt parte din tine, e bine. Simte-le, dar fara sa te astepti sa fii fara cusur tot timpul, lasa-le sa treaca peste tine. Daca ai defecte asta nu inseamna ca ele te controleaza, sunt doar o parte din acea imagine minunata de ansamblu a fiintei care esti. Sunt doar oportunitati de a creste prin dualitatea dinamica a vietii.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!