Stresul este foarte daunator, insa sunt si 6 beneficii ale lui. Printre atatea rele, sunt si cateva lucruri bune

Stresul este foarte daunator, insa sunt si 6 beneficii ale lui. Printre atatea rele, sunt si cateva lucruri bune

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 March 2018 in Dezvoltare Personala

6 beneficii surprinzatoare ale stresului

Cu totii incercam adesea sa limitam situatiile neplacute in viata care nu fac altceva decat sa genereze stres. Pana la urma nu se vorbeste decat despre faptul ca stresul ingrasa, creste riscul bolilor cardiace, favorizeaza caderea parului, etc.

La un moment dat s-a vorbit chiar despre posibilitatea crearii unui vaccin care ar putea proteja creierul impotriva efectelor nocive ale stresului. Totusi, cercetari contradictorii vorbesc despre beneficiile stresului asupra organismului.

“Stresul este foarte sanatos, pentru ca iti da energia de care ai nevoie sa traiesti. Fara el, nu ai avea energia care iti trebuie pentru a actiona” este de parere dr. Jacob Teitelbaum, director medical la Fibromyalgia and Fatigue Centers and Chronicity.

Daca te gandesti, de exemplu, la dependentii de adrenalina, ei cauta tot felul de situatii stresante doar pentru satisfactie fizica si emotionala. Emotiile si sentimentele intense ajuta la eliberarea cortisolului si adrenalinei pentru un imbold de energie, care te determina sa reactionezi atunci cand ai nevoie (ca atunci cand o iei la fuga ca sa nu fi lovit de o masina). Stresul devine periculos si nesanatos atunci cand capata o intensitate mare si dureaza o perioada indelungata, fara a fi eliberat prin activitate fizica sau reactii emotionale.

Totul tine de un echilibru si un control personal.

Asa ca, data viitoare cand palmele iti transpira inainte de a incepe un discurs in public, inima incepe sa-ti bata cu putere, sangele ti se incinge in vene si urechile iti pacane – ia atitutidine; pentru ca este modul in care sistemul natural de aparare al organismului tau isi face datoria.

Cum ajuta stresul:

1. Te poate feri de raceala si gripa

Presiunea intensa, dar pe termen scurt, determina organismul sa “lucreze” suplimentar pentru a te mentine sanatos. In acest mod, sistemul imunitar este stimulat sa combata virusii si bacteriile, in timp ce glandele care regleaza nivelul stresului echilibreaza imunitatea. Aceste glande elibereaza cortisol, un anti-inflamator, ca raspuns la factorii fizici sau emotionali de stres, si astfel organismul rezisa infectiilor. Atunci cand nivelul de stres ramane ridicat pentru mai mult de cateva ore, organismul oboseste si devine vulnerabil.

2. Poate grabi recuperarea dupa o operatie

Orie tip de operatie este stresanta; insa stresul de scurta durata provocat de o asemenea interventie poate grabi recuperarea. Schimbarile biologice care apar in timpul unei situatii stresante pe termen scurt reprezinta modalitatea prin care creierul iti pregateste organismul sa faca fata stresului. Hormonii de stres sunt eliberati in corp pentru a anticipa posibilele traume ce pot aparea in urma unei situatii stresante si a pregati organismul pentru recuperare. Acest lucru se intampla prin eliberarea celulelor imunitare si directionarea lor spre zonele care necesita refacere.

3. Te ajuta sa socializezi

Chiar daca stresul nu este tocmai pe lista ta de activitati preferate, el te poate determina sa apelezi la ceilalti. Unele studii au aratat ca stresul pe termen scurt favorizeaza eliberarea de oxitocina (cunoscut si sub denumirea de “hormonul iubirii”) care inhiba productia de hormoni de stres si reduce presiunea sanguina prin dilatarea arterelor. Astfel, organismul este eliberat de efectele negative ale anxietatii.

4. Poate spori eficienta unui vaccin

Te temi de ace? Aceasta reactie ppoate avea ca efect benefic sporirea evicientei injectiei. Un studiu efectuat pe soareci de laborator a concluzionat ca stresul pe termen scurt poate provoca un raspuns imunitar mai mare.

5. Stimuleaza memoria

Ti s-a intamplat sa fii pus in fata unei situatii stresante iar mintea ta sa fie super-alerta? Acest lucru se datoreaza prezentei hormonilor in cortexul prefrontal (regiunea din creier responsabila de controlul cognitiv si emotional). In timp ce unele studii au descoperit o legatura intre stresul cronic si dezvoltarea unor boli care afecteaza creierul (cum este cazul Alzheimer), stresul acut pare sa imbunatateasca functiile cerebrale, stimuland receptorii esentiali pentru memoria care te ajuta sa reactionezi in fata unei anumite sarcini.

6. Poate combate tumori

Daca stresul cronic afecteaza sistemul imunitar si favorizeaza aparitia bolilor, stresul pe termen scurt ar putea combate cancerul de piele. O posibila explicatie ar fi ca stresul determina organismul sa activeze mai multe gene cu caracteristici imunitare si sa dirijeze celulele imunitare spre tumori, suprimandu-le astfel cresterea.

Salut! Iti place acest post? Da-l mai departe!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!