Stiai ca nu toata lumea are vise color? Iata 10 curiozitati despre vise!

Stiai ca nu toata lumea are vise color? Iata 10 curiozitati despre vise!

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 June 2020 in Curiozități

“Pentru a realiza lucruri mari trebuie să și visăm, nu numai să facem. Trebuie să și credem, nu numai să plănuim.” – Anatole France

Multe studii despre vise au scos la iveala date interesante… De exemplu…

1. Toata lumea are vise.

Fiecare fiinta omeneasca de pe Pamant viseaza. Chiar si asa, barbatii si femeile au vise si reactii psihologice diferite la acestea. Se pare ca barbatii au tendinta sa viseze mai mult alti barbati (contrar asteptarilor), iar femeile viseaza barbati si alte femei in mod egal.

2. Nu toata lumea are vise color.

Aproximativ 12% din populatia lumii viseaza alb-negru. Studiile din 1915 pana in 1950 mentineau ideea ca majoritatea oamenilor au vise alb-negru. Se pare totusi ca aparitia televizorului color a influentat foarte mult subconstientul nostru.

3. Si oamenii orbi au vise “vizuale”.

Oamenii care nu sunt orbi din nastere vad imagini in vise. Cei care sunt orbi din nastere nu au vise “vizuale”, insa la fel de antrenante datorita celorlalte simturi – sunet, miros, atingere si datorita emotiilor.

4. Chiar si animalele au vise, la fel ca oamenii.

Oamenii de stiinta au descoperit ca animalele, in special mamiferele, viseaza in acelasi mod ca si noi, oamenii. Asadar, animalul nostru de companie se poate cufunda in vise fara ca noi sa fim constienti de acest lucru!

5. Copiii au mai multe cosmaruri decat adultii.

Dupa cum au demonstrat studiile recente, se pare ca cei mici viseaza mai mult cosmaruri, in timp ce adultii au mult mai multe vise “pozitive”.

6. Avem tendinta sa uitam 99% din vise.

La 5 minute din momentul trezirii, deja am uitat jumatate din vise. In 10 minute, 90% din ceea ce am visat toata noaptea deja a disparut din memoria noastra. Acesta este si cazul faimosului poet Samuel Taylor Coleridge care intr-o buna dimineata s-a trezit dupa un vis fantastic si a inceput sa scrie unul dintre cele mai faimoase poeme englezesti, niciodata terminat deoarece, fiind interrupt din notat, poetul a uitat ceea ce visase…

7. Unele dintre cele mai mari inventii au fost “concepute” in somn.

Desi avem tendinta sa uitam aproximativ 99% din vise, multi oameni de stiinta au facut descoperiri in somn, pe care le-au notat imediat ce s-au trezit. Oameni precum Graham Bell, Newton sau unii poeti celebri si-au gasit inspiratia visand.

8. In vise ne apar lucrurile interzise in realitate.

Se pare ca visam frecvent lucrurile pe care ne este interzis sa le facem. De exemplu, daca nu avem voie sa mancam ciocolata, in vise ne vom delecta cu diverse sortimente din aceasta. Chiar si bolile sau disfunctiile psihologice au un efect direct asupra subconstientului nostru si ne influenteaza in vise.

9. In vise ne apar doar oamenii cunoscuti.

Desi avem impresia ca in vise ne apar uneori persoane pe care nu le-am vazut in viata noastra, trebuie sa stim ca mintea noastra nu inventeaza figuri noi. Oamenii pe care ii vedem in somn sunt oameni pe care i-am vazut si in realitate, insa nu ne amintim acest lucru. Zilnic vedem sute de fete, creandu-ne astfel o “rezerva” de personaje pentru vise.

10. Stimulii exteriori ne invadeaza visele.

Majoritatea dintre noi am trait experienta de a incorpora in vis un stimul ce ne afecta de fapt in realitate in timpul somnului. De exemplu, daca simtim in somn ca ne este sete, putem visa ca bem apa. La fel, un zgomot sau o lumina percepute involuntar isi pot face loc in vise.

“Dacă avansezi cu încredere în direcţia visurilor tale, vei cunoaşte un succes neobişnuit în vremuri obişnuite.” – Henry David ThoreauDistribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide