Stiai ca nu ne putem gadila singuri? Iata cateva curiozitati despre corpul nostru

Stiai ca nu ne putem gadila singuri? Iata cateva curiozitati despre corpul nostru

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 October 2020 in CuriozitățiLifeStylePersonalitate

Obisnuim sa credem ca lumea consta doar in ceea ce vedem si in mecanismele pe care le cunoastem. De multe ori, insa, chiar si organismul si mintea noastra sunt pline de mistere. Lucrurile ascunse, pe care nu le stiam despre noi si existenta noastra, devin cu adevarat uluitoare atunci cand le aflam semnificatia.

Listverse prezinta cele mai interesante astfel de informatii care te vor uimi si te vor face mai atent la propriul corp.

Stomacul tau e mult mai destept decat ai fi crezut

Nu degeaba stomacului i se mai spune si “al doilea creier”. Aceasta parte a corpului nostru are mai multi neuroni decat creierul animalelor, avand capacitatea de “a gandi” singur.

Daca te-ai simtit vreodata afectat in vreun fel dupa o masa copioasa sau dupa ce ai mancat nervos sau distras fiind de altceva, afla ca stomacul este cel care iti transmitea semnale ca ceva nu era in regula.

Esti la fel de paros ca cimpanzeii

Chiar daca nu ai fi crezut, si oamenii au par pe tot corpul, insa este mult prea fin si scurt pentru a se observa. Avem intre 500-1.000 de foliculi de par pe 2,5 cm patrati, la fel ca cimpanzeii.

Esti, in parte, rezultatul unui virus

Se pare ca 9% din genomul uman este derivat direct din cel al virusurilor, arata anumite cercetari. Cum acestea nu se pot reproduce singure, de multe ori isi introduc ADN-ul intr-o celula gazda, pentru a fi copiata. Daca celula gazda este un ovul sau un spermatozoid, se poate spune ca fiecare dintre noi poate fi rezultatul unui virus, intr-o foarte mica masura, e drept.

Nu te poti gadila singur

Cu exceptia schizofrenicilor, care nu isi recunosc atingerea, oamenii nu se pot gadila singuri. Specialistii sustin ca gadilatul reprezinta un fenomen reprezentantiv pentru conexiunea dintre doi oameni, in special copil-parinte.

Nu ne putem gadila singuri pentru ca stim exact ceea ce avem de gand sa facem, asa ca nu mai apare acea senzatie specifica gadilatului.

Esti partial orb

Ambii ochi prezinta un punct mort, un unghi pe care nu il pot acoperi. Oamenii nu sesizeaza aceasta problema decat atunci cand un ochi isi pierde intreaga functie. De-abia atunci incepi sa observi acel unghi care nu iti permite sa vezi complet.

Constientizezi notiunea de numar, fara a numara efectiv

Ori de cate ori ne uitam rapid la un grup de persoane sau la mai multe obiecte, reusim sa ne dam seama de numarul acestora fara a numara efectiv. Se pare ca aceasta intelegere instinctiva apare si in cadrul triburilor ale caror limbaje nici macar nu contin numerele.

Un exemplu in acest sens ar fi tribul Piraha din Brazilia, ai carui membri pot intelege si constientiza numerele de la 1 pana la 4.

S-ar putea sa nu ai liberul arbitru

Problema predestinarii si a liberului arbitru a fost indelung discutata in numeroase contexte. Totusi, experimentul stiintific realizat de Benjamin Liber aduce anumite umbre de indoiala asupra existentei puterii noastre de a decide.

Astfel, doctorul a rugat un pacient sa miste mana ori de cate ori doreste, timp in care ii monitoriza activitatea creierului.

La final, Liber a constatat ca aparatul inregistra dorinta creierului de a misca mana cu mult inainte ca pacientul sa constintizeze asta. Asadar, oamenii ar putea reactiona instinctiv si ar putea interpreta acest fapt mai tarziu, in mod gresit, ca dorinta proprie.

Ai dungi pe corp

Deosebirea dintre dungile omului si cele ale unor animale este aceea ca ale noastre sunt invizibile. Liniile lui Blaschko, linii ale corpului uman, se pot vedea doar atunci cand o boala afecteaza un tip de celule, dar nu si pe cele vecine.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!