Starea de spirit iti afecteaza in mod direct sansatatea. Cateva metode pentru ati imbunatati starea de spirit

Starea de spirit iti afecteaza in mod direct sansatatea. Cateva metode pentru ati imbunatati starea de spirit

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 March 2018 in Spiritualitate

Mintile si corpurile noastre sunt legate într-un mod pe care inca il descoperim. Dar un lucru este clar – modul în care ne simțim are un impact profund asupra sănătății noastre și vice-versa. De exemplu, anumite alimente pot stimula starea de spirit, în timp ce altele ne pot trage în jos.

Nu este o coincidență faptul că atunci când te simți cu moralul la pamant sau suprasolicitat la birou, sănătatea pare să sa-si ia un tribut. Și în timp ce știința nu poate explica intotdeauna de ce, există suficiente dovezi pentru a susține faptul că atunci când nu ești intr-o stare buna de spirit, corpul plătește prețul. Sa vedem care sunt cei trei vinovati principali.

Motivul 1: Stresul constant face ravagii in corpul tau.

Stresul nu este dăunător doar pentru mintea. El are repercusiuni fizice reale, de asemenea. Sa fii stresat din cauza unui viitor examen sau a unei prezentari importante la locul de muncă este normal. Dar, daca suferi de stres cronic sau o cantitate mare de stres se intinde pe perioade lungi de timp, astea pot duce la o serie de probleme de sănătate. (1)

Atunci când mintea iti este stresata în mod constant, aceasta afectează capacitatea organismului de a regla inflamatia care este rădăcina multor boli. Asta deoarece prea mult stres împiedică eliberarea de cortizol, un hormon care micsoreaza nivelul inflamatiei in organism. Cercetatorii cred ca stresul prelungit scade sensibilitatea tesuturilor la cortizol, reducand eficacitatea hormonului in reglarea raspunsurile inflamatorii: (2)

“Atunci cand sunt sub stres, celulele sistemului imunitar sunt în imposibilitatea de a răspunde la controlul hormonal și, în consecință, produc niveluri de inflamatie care favorizează boala. Deoarece inflamatia joaca un rol in multe afectiuni cum ar fi cele cardiovasculare, astmul și bolile autoimune, acest [studiu] arata de ce stresul are un impact puternic asupra lor.”

Stresul este, de asemenea, legat de cresterea in greutate, dureri de cap si obiceiuri nesanatoase, cum ar fi băutura si fumatul. (3)

Motivul 2: O perspectivă proastă poate slăbi sistemul imunitar.

Este paharul întotdeauna pe jumătate gol în viața ta? Această atitudine ar putea fi afecta sistemul imunitar. Un studiu a constatat ca, atunci cand participantii s-au simtit optimisti, au avut un răspuns imun mai puternic. De asemenea, atunci când au fost mai negativi și pesimisti, răspunsul imun a fost mai scazut. (4)

S-a constatat de asemenea ca o buna dispoziție data de o zi insorita ca reduce riscul de boli de inima, scade tensiunea arteriala si imbunatateste starea generala de sanatate a oamenilor, ajutându-i să se simtă mai bine, să trăiască mai mult și sa construiasca relații mai puternice. Ultima este deosebit de importanta pentru oamenii de știință pentru a afla mai multe despre corelația dintre singurătate și boală. (6)

Motivul 3: Lipsa de somn nu provoaca doar irascibilitate.

Faptul ca nu dormi suficient nu inseamna doar ca esti obosit sau iritat si ca te refaci cu câteva cești de cafea pe parcursul zilei. Deoarece organismul foloseste timpul de repaus pentru recuperarea și refacere, reducerea orelor de somn cu doar două sau trei ore, te face mai sensibil la o întreagă serie de probleme de sănătate.

Faptul ca nu te odinesti suficient chiar creste riscul de cancer. Chiar și șase până la șapte ore de somn în loc de opt, cate sunt recomandate, duce la boli de inima si un sistem imunitar mai vulnerabil. (7)

Îmbunătățeste-ti starea de spirit pentru a-ti îmbunătăți sănătatea

Imbunatatirea starii de spirit este mai ușor de zis decât de făcut, dar există câteva metode simple pentru a-ti ridica moralul. Mintea si corp – iti vor multumi.

1. Relaxați-vă

Vor exista întotdeauna factori de stres in viata. Ceea ce este important este modul în care te descurci cu ei. De la programarea timpului de relaxare pana la a învăța cum să spui NU, exista metode simple de a reduce stresul si pentru a te simti zen în cel mai scurt timp.

2. Adăugați mai mult optimism vietii

Știați că, de fapt, va puteți antrena pentru a fi mai optimisti? Practicand recunostint, alegând să zâmbiti, sa petreceti timpului cu oameni deosebiti și intinzand o mână altora va ajuta să va schimbati atitudinea. (8)

3. Faceti suficient sport

Exercitiile fizice nu doar va vor ajuta sa adormiti mai usor, dar ele stimulează, de asemenea, endorfinele si va vor face sa va simtiti mai fericiti. Alege antrenamentul preferat, fie că este o lungă plimbare cu câinele, fie alergat in parc sau practica yoga, și începeți să vă simțiți mai bine chiar de astăzi.

4. Dormiti mai mult

Nu e lene – este știință. Cu cat vei avea mai multe ore de somn de calitate, cu atât mai bine te vei simti. Setati o alarma cu aproximativ o oră și jumătate înainte de culcare ca un memento pentru a începe sa terminati ce mai aveti de facut inainte de culcare.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!