Somnul este mai important decât credem, iar lipsa lui poate avea efecte foarte negative pentru întregul organism

Somnul este mai important decât credem, iar lipsa lui poate avea efecte foarte negative pentru întregul organism

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 December 2020 in SanatateSfaturiViata

Somnul nu reprezintă doar odihna corpului, este și o stare activă care ne curăță literalmente creierul. În timp ce suntem treji, creierul este atât de activ încât nu are nicio ocazie să se odihnească sau să se curețe.

Creierul este un fel de computer și toată munca sa este logică și gândită. Creierul controlează toată funcționarea corpului, fără a pierde nici cel mai mic detaliu.

Curățarea toxinelor în timpul somnului

La om, există 700 de ganglioni limfatici care filtrează lichidul extracelular înainte de a-l întoarce în sânge prin venele mari subclaviene din gât. Sângele circulă într-un cerc, dar limfa curge într-o singură direcție către inimă. Alți constituenți ai sistemului limfatic sunt amigdalele, adenoidele, splina și timusul.

Cum se descurcă creierul cu curățarea, având în vedere lipsa de comunicare cu canalele limfatice? Unul dintre răspunsurile la această întrebare a fost publicat recent într-o revistă. Autorii studiului sugerează că este vorba despre lichidul cefalorahidian. Acest fluid circulă în mod constant în sistemul nervos central și este reabsorbit.

Volumul principal al lichidului cefalorahidian este format prin secreția activă de către celulele glandulare ale plexului coroidian din ventriculii creierului. Se produc zilnic 600-700 de mililitri de lichid, adică lichidul cefalorahidian este complet reînnoit de aproximativ 4 ori pe zi.

Acest lichid circulă în ventriculii creierului, conductele LCR, spațiul subarahnoidian al creierului și măduvei spinării, spălând tot spațiul dintre celulele individuale. Apoi este reabsorbit în vene, intră în fluxul sanguin general și ciclul începe din nou.

În timpul acestui ciclu unic de curățare, creierul nu numai că elimină deșeurile toxice, ci și colectează molecule și substanțe nutritive benefice. Creierul este capabil de auto-curățare, iar acest proces este pur și simplu incredibil și uimitor. Mai mult, această descoperire contrazice ceea ce oamenii de știință știau despre creier cu câteva decenii în urmă.

Ce se întâmplă atunci când o persoană nu doarme suficient în mod regulat?

Lipsa somnului duce la formarea de încurcături beta-amiloide și neurofibrilare în țesutul cerebral. Iar acest proces este o caracteristică cheie a bolii Alzheimer, cauzele cărora încă nu sunt pe deplin înțelese.

Medicii și oamenii de știință au observat de câteva decenii că persoanele cu probleme mentale dorm rău și foarte puțin, acest lucru a fost atribuit degenerării creierului lor. Dar, în timp, cercetătorii au început să se întrebe dacă insomnia a fost rezultatul unor probleme de sănătate mintală.

Deci, oamenii de știință au decis să efectueze un experiment pe șoareci, observând mișcarea lichidului cefalorahidian în țesuturile creierului lor. S-a dovedit că acest lichid circulă mult mai repede atunci când animalele sunt sub anestezie sau dorm. Dar când sunt treji, nu se mișcă aproape deloc. În concluzie, toxinele, inclusiv beta-amiloidele, sunt eliminate din creier de două ori mai repede atunci când o persoană doarme, decât atunci când e trează.

Studiile ulterioare efectuate pe oameni au confirmat această constatare. S-a dovedit că nivelul beta-amiloidelor crește în timpul zilei și scade în timpul somnului. Acest lucru este valabil mai ales la adolescenți și adulți tineri.

Dormi bine cel puțin 7-8 ore pe zi, creierul tău îți va mulțumi pentru asta!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!