Simptomele și tratamentul costocondritei (dureri în piept)

Simptomele și tratamentul costocondritei (dureri în piept)

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 March 2022 in SanatateSfaturi

Costocondrita reprezintă inflamația cartilajului care leagă coastele de stern, osul din mijlocul toracelui care este responsabil pentru susținerea claviculei și a coastelor. Această inflamație este percepută prin durerea toracică, a cărei intensitate variază în funcție de mișcările asociate trunchiului, precum respirația profundă, efortul fizic și presiunea în piept, care pot fi chiar confundate cu un infarct.

Costocondrita este o inflamație generală, minoră, care de obicei nu necesită tratament, deoarece se tratează în mod natural. Cu toate acestea, dacă durerea se înrăutățește sau durează câteva săptămâni, se recomandă consultarea unui medic, care poate recomanda utilizarea de analgezice sau antiinflamatoare.

Motive posibile

Deși nu există o cauză specifică a costocondritei, mișcările sau situațiile care implică trunchi pot contribui la această inflamație, de exemplu:

  • Presiunea toracică, de exemplu, cea cauzată de o centură de siguranță în timpul frânării puternice;
  • Poziție greșită la birou sau în timpul somnului;
  • Traumatism la nivelul pieptului;
  • Activitate fizică intensă;
  • Respirașie adâncă;
  • Strănut;
  • Tuse;
  • Artrită;
  • Fibromialgie.

În cazuri mai severe, costocondrita poate fi asociată cu tumori toracice în care respirația și înghițirea, pierderea în greutate, oboseala, răgușeala și durerea în piept sunt dificile.

La sfârșitul sarcinii, femeia poate experimenta un oarecare disconfort în piept, care poate crește odată cu activitatea fizică și poate duce la dificultăți de respirație. Acest lucru se datorează comprimării plămânilor cauzat de către un uter mărit.

Principalele simptome

Principalul simptom al costocondritei este durerea în piept, care este adesea descrisă ca fiind ascuțită, ușoară sau resimțită ca presiune, iar intensitatea acesteia poate crește în funcție de mișcare. Durerea este de obicei limitată la o singură zonă, în special partea stângă, dar poate radia către alte părți ale corpului, cum ar fi spatele și abdomenul.

Alte simptome ale costocondritei sunt:

  • Durere la tuse;
  • Durere la respirație;
  • Dispneea;
  • Sensibilitatea zonei la palpare.

În condiții normale, cartilajul coastelor permite mișcarea plămânilor în timpul respirației, dar odată cu inflamația lor, mișcarea devine dureroasă.

Cum să distingem de sindromul Titze

Costocondrita este adesea confundată cu sindromul Titze, care este, de asemenea, o boală caracterizată prin dureri în piept din cauza inflamației cartilajului toracic. Ceea ce distinge aceste două afecțiuni este în principal umflarea articulației afectate, care apare în cazul sindromul Titze.

Acest sindrom este mai puțin frecvent decât costocondrita, apare cu frecvență egală la bărbați și femei, apare de obicei la adolescenți și copii și se caracterizează prin leziuni pe o parte, însoțite de edem al zonei. Cauzele posibile, diagnosticul și tratamentul sindromului Titze sunt aceleași ca și pentru costocondrită.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul de costocondrită se face pe baza simptomelor și bolilor anterioare ale pacientului, a examenului fizic și a examinărilor cu raze X care exclud alte cauze ale durerii toracice, precum electrocardiograma, radiografia toracică, tomografia computerizată și imagistica prin rezonanță magnetică.

Care este tratamentul

Măsurile inițiale care trebuiesc luate pentru tratarea durerii costocondritei sunt relaxarea, aplicarea unei comprese calde în zonă și evitarea mișcărilor care pot agrava durerea, cum ar fi ridicarea de obiecte grele sau practicarea sporturilor de contact. Cu toate acestea, puteți face și exerciții ușoare de întindere care ameliorează simptomele, ghidate de un medic sau kinetoterapeut.

În alte situații, se recomandă întotdeauna utilizarea de analgezice sau antiinflamatoare, precum Naproxenul sau Ibuprofenul, întotdeauna cu sfatul medicului. În cazuri mai severe, medicul dumneavoastră vă poate recomanda injecții pentru a încetini nervul dureros. În plus, în funcție de tipul, gradul și reapariția durerii, poate fi prescrisă kinetoterapie.

Când trebuie să mergi la medic

Este recomandabil să mergeți la spital sau să mergeți la un consult atunci când durerea este însoțită de alte simptome, cum ar fi:

  • Dispneea;
  • Durere care iradiază la braț sau gât;
  • Durere crescută;
  • Febră;
  • Dificultate de somn.

Medicul dumneavoastră poate face mai multe teste, în special pentru a verifica dacă există probleme cardiace care ar putea cauza aceste simptome.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!