Sfaturi despre fericire de la Dalai Lama “Oamenii sunt nefericiti pentru ca sunt concentrati prea mult asupra lor si deseori devin retrasi si antagonisti.”

Sfaturi despre fericire de la Dalai Lama “Oamenii sunt nefericiti pentru ca sunt concentrati prea mult asupra lor si deseori devin retrasi si antagonisti.”

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 February 2019 in Relatii

“Iubirea este tot ce avem, este singura modalitate în care ne putem ajuta unul pe celălalt. ” – Euripide

Viata este bazata pe cautarea fericirii personale, acea fericire egoista si chiar indulgenta? Nu neaparat. De fapt, oamenii sunt nefericiti pentru ca sunt concentrati prea mult asupra lor si deseori devin retrasi si antagonisti.

De cate ori nu ai auzit sfatul ca este mai bine sa te concentrezi asupra propriei persoane inainte de a te indragosti sau de a iubi o alta persoana? Ei bine, potrivit lui Dalai Lama aceasta notiune de iubire este complet falsa; de fapt, Dalai Lama ne spune ca exista doi factori cheie ai fericirii care nu au nimic de-a face cu auto-compasiunea.

Dalai Lama a scris o carte intitulata “Arta fericirii”, unde spune ca oamenii care sunt concentrati doar asupra iubirii pentru propria persoana vor ajunge nefericiti.

El spune:

“Viata este bazata pe cautarea fericirii personale, acea fericire egoista si chiar indulgenta? Nu neaparat. De fapt, oamenii sunt nefericiti pentru ca sunt concentrati prea mult asupra lor si deseori devin retrasi si antagonisti. Oamenii fericiti, dimpotriva, se dovedesc a fi mai sociabili, mai flexibili si mai creativi si pot tolera frustrarile zilnice ale vietii mai usor decat oamenii nefericiti. Si, cel mai important, ei sunt mai iubitori si mai iertatori decat oamenii nefericiti.”

Exista doi factori cheie ai fericirii, care modeleaza bunastarea mentala.

“Uneori, cand ma intalnesc cu prietenii mei vechi, imi amintesc cat de repede trece timpul. Si stau si ma intreb daca l-am folosit bine sau nu. Utilizarea corecta a timpului este atat de importanta. Avem acest corp si acest creier uimitor… si fiecare minut este ceva pretios. Existenta noastra de zi cu zi este foarte vie de speranta, desi nu exista nicio garantie a viitorului nostru aici. Nu exista nicio garantie ca maine, in acest moment, vom mai fi aici. Dar lucram la asta pe baza sperantei noastre. Asadar, trebuie sa folosim cat mai bine timpul nostru.

Cred ca utilizarea corecta a timpului este urmatoarea: daca poti, iubeste alti oameni. Daca nu, cel putin nu le face rau. Cred ca aceasta este intreaga baza a filozofiei mele. Asadar, sa reflectam ceea ce este cu adevarat important in viata, ceea ce da sens vietii noastre si sa ne concentram prioritatile pe baza acestui fapt. Scopul vietii noastre trebuie sa fie unul pozitiv. Nu ne-am nascut cu scopul de a provoca probleme, de a face rau altor persoane.”

Conceptul filozofic al “bucuriei de a da” nu este un obicei hippie in ceea ce priveste Dalai Lama. Putem fi cu adevarat fericiti cand putem aduce un pic de fericire in vietile altora.

“Daca te apropii de ceilalti cu gandul compasiunii, aceasta va reduce in mod automat teama si va permite deschiderea fata de ceilalti oameni. Creeaza o atmosfera pozitiva si prietenoasa. Cu aceasta atitudine, poti aborda o relatie in care creezi posibilitatea de a primi afectiune sau un raspuns pozitiv de la cealalta persoana. Si cu aceasta atitudine, chiar daca cealalta persoana este neprietenoasa sau iti va raspunde negativ, poti avea o anumita flexibilitate si libertate in ceea ce priveste abordarea ta.” – mai spune Dalai Lama.

Uneori, singurul mod de a iti invinge demonii cu care lupti este sa duci razboaie si cu demonii altora. La sfarsitul zilei, tot ce iti ramane este iubirea pentru alte persoane. Lumea ar fi diferita daca nu ne-am mai concentra doar asupra noastra si am incerca sa credem mai mult in relatia pe care o avem cu cei din jurul nostru.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Ultimul video postat pe pagină:
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide