Sfaturi de la psiholog despre cum sa discutam cu oamenii pusi pe cearta!

Sfaturi de la psiholog despre cum sa discutam cu oamenii pusi pe cearta!

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 December 2019 in Dezvoltare Personala

“Incearca orice lucru nou de trei ori. Prima data, sa treci peste frica de a-l face. A doua oara, sa inveti cum se face. A treia oara, sa-ti dai seama daca iti place sau nu.” – Virgil Garnett Thomson

Exista persoane care, indiferent cat de frumos le-ai vorbi sau cu oricat de multe argumente ai veni in discutiile cu ele, finalizeaza fiecare tentativa de comunicare cu o cearta. Te intrebi cum anume ar trebui sa porti un dialog cu acesti oameni?

Terapeutul de familie Svetlana Roys ne prezinta 11 reguli de aur pe care sa le folosim ori de cate ori ne ancoram intr-o discutie, care pare a fi mai degraba o cearta.

Aceste reguli te vor face sa intelegi mult mai bine relatia pe care o ai cu interlocutorul tau, fie ca acesta face parte din familie, este un prieten sau un coleg de munca.

» “Acordeaza-te” inainte de discutie asa cum sunt acordate instrumentele muzicale inainte de spectacol. Gaseste o pozitie stabila in care sa te simti confortabila. Asaza-te pe scaun sau stai in picioare, in functie de cum iti poti gasi echilibrul si calmul. Vorbeste ca un adult – rosteste doar lucruri care sunt absolut necesare si care sunt cu adevarat importante pentru tine. Aminteste-ti de ce ai decis sa intri in acea discutie, iar daca sesizezi ca devii emotiva, gaseste un loc in incapere sau un obiect de care sa te legi pentru a-ti restabili echilibrul pentru a reveni la starea initiala.

» Cand incepi sa discuti cu o persoana care este foarte importanta pentru tine, incepe dialogul cu replica: “Am inceput sa vorbesc cu tine pentru ca reprezinti ceva pentru mine, pentru ca imi doresc sa fiu alaturi de tine, nu pentru ca vreau sa ma cert cu tine.” Aminteste-ti ca o discutie sau chiar si o cearta nu trebuie sa aiba ca scop castigarea unei batalii, ci mai degraba sa se ajunga la un numitor comun. Cand vorbesti cu un copil, asaza-te la nivelul lui, iar la finalul discutiei nu uita sa spui: “Sunt alaturi de tine indiferent de situatie!”

» Oamenii din jurul nostru au tot dreptul sa nu creada ceea ce spunem, sa nu ne iubeasca, sa nu ne inteleaga si sa nu fie de acord cu noi, asa ca treci peste oricare dintre aceste aspecte. ADEVARUL ESTE SUBIECTIV. In orice conversatie, cauta adevarul care va uneste, adevarul de dincolo de cuvintele pe care amandoi le spuneti. Aceasta este singura metoda prin care oamenii pot ramane calmi si pot sa absoarba energia pozitiva din sursele inconjuratoare.

» Fiecare persoana are dreptul sa fie imperfecta, sa greseasca si sa aiba parte de propriile dezamagiri. Acest lucru nu iti da dreptul sa ii tratezi nerespectuos. Aminteste-ti ca si tu mai gresesti din cand in cand. Respectul interlocutorului se castiga atunci cand te respecti pe tine.

» Fiecare foloseste propriul limbaj, propriile simboluri si are propriul nivel de reactie. Orice lucru pe care il spui trebuie sa fie trecut prin filtrul subiectivitatii, al experientei personale si al perceptiei personale. Nu iti fie teama sa ceri lamuriri. Ofera-le interlocutorilor timp pentru a analiza informatia pe care le-ai oferit-o. Spune “EU” in loc de “TU” mai des (simt, sunt jignita, sunt nervoasa, cred ca).

» Proiectam gandurile pe care le avem pe cei cu care vorbim. Proiectam gandurile, sentimentele, dorintele greu de atins, iar interlocutorul face, de asemenea, acelasi lucru cu noi. Invata sa recunosti aceste proiectii si sa nu le lasi sa te afecteze pe durata conversatiei.

» Ii intelegem mai usor pe cei care sunt pe acceasi lungime de unda cu noi. Recomandat ar fi sa te ridici la nivelul fiecarei persoane cu care intri in contact, dar sa nu te cobori niciodata la nivelul nimanui, pentru ca de fiecare data va trebui sa te intorci de unde ai plecat. Asa cum spunea Mark Twain: “Nu te certa niciodata cu oamenii prosti. Te vor trage in jos la nivelul lor si apoi te vor bate cu experienta.”

» Cand vorbesti cu persoane agresive, incearca sa observi care este momentul in care depasesc limita si este timpul sa pui capat discutiei. Nu are rost sa vorbesti cu o persoana care se simte jignita prea usor. Astfel de persoane sunt pasiv-agresive, de regula te vorbesc pe la spate si arunca cu vorbe grele. Cand esti intr-o cearta cu o astfel de persoana, ai grija sa iti explici clar sentimentele pe care le ai fata de ea, dupa care mergi si cauta o sursa de la care sa te reincarci cu energie pozitiva.

» Nu porni discutii legate de calitatile personale, vorbeste doar despre fapte si evenimente. Evaluarea personala nu poate duce decat la neintelegeri si discutii fara sfarsit. Daca dialogul devine o lupta sau o cearta, inseamna ca nu sunteti pe aceeasi lungime de unda, moment in care ar fi bine sa apelezi la umor.

» Cea mai importanta regula este, cel mai probabil, sa comunici cu “fiinta superioara” care se afla in interiorul interlocutorului tau. Adresandu-te la acest nivel vei evita traumele, evaluarile, provocarile si reactiile de tip stereotip.

» Invata sa inchei discutiile, neintelegerile, chiar si certurile folosind cuvinte frumoase. “Multumesc” si “ne revedem curand” sau ceva asemanator, sunt cuvinte care exprima sentimentul de potrivire in convesatie. Analizeaza certurile din trecut si invata din experientele anterioare.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!