Semnele care iti arata ca esti o persoana negativista si cum iti afecteaza viata acest lucru

Semnele care iti arata ca esti o persoana negativista si cum iti afecteaza viata acest lucru

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 August 2018 in Dezvoltare Personala

Negativitatea se manifesta diferit pentru fiecare om in parte. In general, insa, persoanele negativiste tind sa se concentreze mai ales asupra dezavantajelor unor situatii sau sa aduca mereu in discutie lucrurile care le displac. Au o atitudine predominant cinica si pesimista. Pot trece usor drept capricioase sau morocanoase, sau pot deveni taioase si sarcastice.

Iata cele 6 semne ca esti o persoana negativista:

Esti obsedat de control

Unii oameni au o fire foarte dominatoare si nu se simt impacati daca nu detin controlul a tot ceea ce se intampla in jurul lor. Isi fac griji din nimic si cauta mereu sa se impuna, o atitudine foarte toxica pentru cei din jur. Nu poti controla totul, invata sa te desprinzi de aceste porniri.

Esti mereu prost dispus si pesimist

Nimanui nu-i place compania unui pesimist prin definitie. In relatiile interumane, pesimismul nu face altceva decat sa intretina sentimente de indoiala si neincredere. Aceasta atitudine intuneca judecata si neaga in avans posibilitatea ca lucrurile sa aiba un deznodamant fericit. Persoanele negativiste nu produc lucruri sau idei pozitive, conform secretele.

Esti irascibil si taios

Abia astepti sa fii provocat de cineva ca sa poti sa te dezlantui. Esti mereu iritat si taios, astfel ca cei din jur te abordeaza si relationeaza cu tine intr-un mod rezervat. Nu mai interpreta tot ce se intampla ca pe o disputa intre tine si ceilalti.

Nu ai incredere in tine insuti

In doza potrivita, indoiala de sine este o forta motrice importanta pentru succesele de orice fel. Dar autocriticile severe si repetate sunt daunatoare. Cum te astepti ca ceilalti sa aiba incredere in tine cand nici macar tu nu ai? Lasa nesiguranta deoparte si fii mai increzator in fortele proprii!

Esti coplesitor fata de cei din jurul tau

E greu de descris, dar exista anumiti oameni a caror simpla prezenta te stoarce efectiv de energie. Taxezi orice, intreci masura si ai mereu o atitudine ostila si ofensatoare fata de ceilalti. Dupa o seara petrecuta in oras cu tine, prietenii tai se simt extenuati.

Esti incapabil sa te bucuri pentru realizarile altora

Empatia nu este o trasatura foarte dezvoltata in randul persoanelor negativiste, iar singurele vesti bune pentru care se bucura sunt acelea care le privesc in mod direct. Orice mica bucurie a altcuiva, orice mic succes te face sa intri imediat in garda. Daca un amic iti spune o poveste interesanta, simti imediat impulsul de a interveni tu cu o poveste si mai buna. Fii mai maleabil si invata sa te bucuri si pentru cei din jurul tau. Exerseaza-ti aceasta latura si vei vedea ca fericirea lor te va molipsi si pe tine.

„Gandirea pozitivă, spre deosebire de cea negativă, te va determina să faci orice lucru mai bine.” – Zig Ziglar

Tendința de a transforma niște probleme minore, triviale, în unele enorme, cu concluzii și așteptări ireale ne afectează pe toți într-un punct al vieții.

Acest fel negativ de a gândi cauzează, de cele mai multe ori, stres și suferință, ambele inutile și inițial, ușor de evitat.

Sunt surprinzător de multe motive profunde, psihologice care explică de ce oamenii se găsesc înlănțuiți de acest negativism, dar niciunul dintre aceste motive nu îți spune și cum poți renunța la acest fel de gândire.

De aceea, tot ce trebuie tu să faci este să te uiți atent la ceea ce faci și să te hotărăști că este momentul să renunți la negativism.

Pentru ca această transformare să fie mai ușoară, îți pot oferi și câteva tehnici care te pot ajuta.

1. Caută gândurile și presupunerile cele mai subtile și mai ascunse

În momentul în care ești pus în fața unei situații care te obligă să iei o decizie cu privire la ce vei face, de cele mai multe ori vei acționa instinctiv, datorită unui gând care apare rapid și ți se pare că îți oferă cea mai naturală metodă de a reacționa.

Acest gând, totuși, se bazează pe mult mai mulți pași decât ai crede sau decât ești tu conștient.

Psihologii numesc acești pași intermediari gânduri automate pentru că ele sunt obișnuite, se întâmplă rapid și îți oferă senzația că acțiunile dictate de ele sunt răspunsurile cele mai naturale și normale.

Nu poți să previi aceste gânduri automate (și la urma urmelor, ele ne ajută în mod normal să luăm deciziile bune în grabă), dar trebuie să știi că ele nu sunt întotdeauna corecte, precise sau potrivite situației.

Negativismul cronic concentrat asupra ta sau asupra situației în care te găsești este un semn bun care să-ți spună că acele gânduri automate ale tale sunt incorecte.

Din fericire, nu este greu să înveți cum să-ți identifici aceste gânduri automate, cum să-ți dai seama ce are sens și ce nu și cum să schimbi aceste gânduri care pur și simplu nu te vor ajuta.

Primul pas este să îți dezvolți obiceiul de a-ți pune întrebarea: „Ce ar trebui să fie adevărat sau ce ar trebui să se întâmple pentru ca acea concluzie negativă la care am ajuns eu să fie justificată? Sau ce ar trebui să se întâmple pentru ca așteptările mele pesimiste să fie reale?”

2. Obișnuiește-te să argumentezi

Când reușești să recunoști acele gânduri automat negative, trebuie să le analizezi și dacă este necesar, să oferi argumente împotriva lor.

Înainte să ajungi la concluzii pripite sau să-ți ataci propria persoană, pune-ți alte câteva întrebări simple.

  1. Dacă o persoană pe care o respect ar fi făcut același lucru pe care l-am făcut eu, i-aș judeca la fel de dur cum m-am judecat pe mine însumi?
  2. Dacă cineva ar veni la mine, cerându-mi sfatul cu privire la o problemă, ce i-aș spune?
  3. I-aș spune să renunțe?
  4. Cum mă va ajuta concluzia la care am ajuns să rezolv problema?
  5. Ce pot să-mi spun și ce pot să fac pentru a fi bun?
  6. Este problema pe care o am una des întâlnită sau sunt singurul care se confruntă cu o așa dificultate?
  7. Ce fac alte persoane sau ce gândesc când se confruntă cu o astfel de problemă?
  8. Face această problemă parte dintr-un tipar pe care l-am urmat în ultima vreme? Exagerez eu și fac problema să pară mai gravă decât este în realitate?
  9. Oare am investit atâta timp în căutarea unor soluții, cât am investit în a-mi face griji inutile?

Cu cât mai multe întrebări îți pui, cu atât îți va fi mai ușor să găsești care e sursa negativismului tău, să-ți corectezi aceste gânduri negative și să renunți la tendința de a crede ce este mai rău când lucrurile par că nu merg așa cum vrei.

3. Fă ceea ce nu pare așa de natural, dar este mai potrivit pentru tine

Un motiv pentru care gândurile negative devin automate și se impun în mintea noastră este că se află în concordanță cu sentimentele noastre și își au sursa în acestea.

Dacă te găsești sărind la concluzii negative despre tine insuti, despre abilitățile, opțiunile și oportunitățile tale înseamnă că ești convins că nu meriți ceva mai bun.

Asta nu înseamnă decât că trebuie să mai lucrezi la încrederea în tine și că trebuie să-ți reamintești că ești mult mai bun decât crezi.

Vei vedea că această tranziție de la gânduri negative și prejudecăți la gânduri acceptabile, cel puțin rezonabile ți se va părea inconfortabilă și nenaturală.

De fapt, faptul că te simți inconfortabil este probabil un semn bun, care îți demonstrează că asta trebuie să faci pentru a depăși și pentru a trece peste probleme.

Când ajungi la o concluzie negativă despre tine sau situația în care te găsești, refuză să accepți această concluzie și începe să gândești exact opusul.

Dacă ești convins de faptul că ceva este fundamental greșit cu tine, spune-ți că problema se găsește în situație, nu în tine, și caută metode și căi de a schimba situația.

Nu contează cât de mare sau înfricoșătoare pare o problemă, întotdeauna ești doar la un gând distanță de a o transforma într-o oportunitate pentru schimbare, progres și dezvoltare personală.

Tot ce trebuie ca tu să faci este să găsești acel gând.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!