Secretul fericirii

Secretul fericirii

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 November 2017 in Dezvoltare PersonalaSfaturi

Acum 100 si ceva de ani, Robert Louis Stevenson, autorul celebrului roman ‘Comoara din insula’, oferea cateva sfaturi simple, pretioase despre cum putem fi fericiti si cum ne putem mentine intotdeauna o atitudine pozitiva in viata.

Aceste mici trucuri ale fericirii circula sub forma de viral pe site-urile in afara si au fost atribuite lui Robert Louis Stevenson (1850 – 1894). Lista de mai jos nu a fost gasita insa in opera lui Stevenson astfel ca inclinam sa credem ca paternitatea ei este eronata, precum se intampla in cazul multor texte virtuale.

12 sfaturi pretioase despre cum sa fim fericiti

Hotaraste-te sa fii fericit. Invata sa iti faca placere lucrurile simple.

Profita cat mai mult de circumstantele in care te afli. Nimeni nu are totul si in viata fiecaruia dintre noi durerea este amestecata cu bucuria de a trai. Secretul este sa faci astfel incat rasul sa prevaleze asupra lacrimilor.

Nu te lua prea in serios. Nu te gandi ca ar trebui ca prin vreun fel anume sa fii protejat de nenorocirile care se abat asupra altor oameni.

Nu poti multumi pe toata lumea. Nu lasa critica sa te ingrijoreze.

Nu il lasa pe cel de langa tine sa iti impuna propriile standarde. Fii tu insuti.

Fa lucrurile pe care te bucuri sa le faci, insa stai departe de datorii.

Niciodata nu ‘imprumuta’ necazul. Lucrurile imaginare sunt mai greu de purtat decat cele reale.

Din moment ce ura otraveste sufletul, nu pretui gelozia, ostilitatea , ranchiuna. Evita oamenii care te fac nefericit.

Incearca sa iti mentii viu interesul pentru cat mai mult lucruri. Daca nu poti sa calatoresti, citeste despre locuri noi.

Nu iti pierde timpul cugetand asupra durerilor sau a greselilor. Nu fi cineva care nu trece niciodata peste lucruri.

Fa tot ceea ce poti pentru cei mai putin norocosi ca tine.

Tine-te ocupat cu ceva. O persoana ocupata nu are timp niciodata sa fie nefericita.

Poate una dintre intrebarile esentiale in viata este „ce este fericirea?” si odata cu ea, mult mai personalizat, ne-am putea intreba: „ce ma face fericit?”.

Cultural suntem invatati ca fericirea vine cu o casa frumoasa, o masina (neaparat straina!), o pozitie in societate si, bineinteles, bucolica imagine a familiei imprejmuita de copii blonduti si carliontati. Dar este oare adevarat? Toate lucrurile acestea pe care o societate de consum ne face sa ni le dorim (uneori cu disperare) au, oare, capacitatea de a ne face fericiti?

Raspunsul depinde de perspectiva din care privesti. Pesimistul va spune ca foarte rar oamenii ajung sa aiba toate aceste lucruri in acelasi timp, de unde nefericirea…Stiti si voi, cand merge bine jobul, nevasta te inseala, cand ai familie fericita ti se strica masina…vechia zicala ca omul nu le poate avea pe toate in viata. Din perspectiva optimistului, aceasta reteta a fericirii este de fapt relativ usor de atins, in medie oamenii au o familie, un statut decent, o masina mai mult sau mai putin straina…rezulta ca ar trebui sa avem un procent chiar mare de fericiti in lume. Numai ca lucrurile nu stau chiar asa, cu totii stim ca atunci cand ai un apartament, visezi la o casa pe pamant; cand ai o sotie de cariera, ai vrea sa stea mai mult acasa; atunci cand e casnica, nu-ti satisface suficient nevoile intelectuale…si lista ar putea continua intr-o exemplificare din ce in ce mai detailata a unui fenomen pe care eu il numesc „cultura lui nicicum nu-i bine”.Oricare ar fi situatia in care te afli in mod obiectiv, subiectiv vor fi cel putin tot atatea motive care sa iti justifice nefericirea.

Rezulta poate ca mai mult decat o casa, o masina, ultimul tip de smartphone (adauga aici lucrurile de pe lista ta personala!) , ceea ce influenteaza starea noastra de fericire se gaseste cumva in atitudinea noastra despre viata, in felul in care ne raportam la ceea ce avem (sau nu avem!). Sursa fericirii s-ar muta asftfel din exterior (ceva care ar putea sa fie achizitionat) in interior (o stare de spirit). Dar cu asta nu am facut decat sa mutam originea problemei fara sa oferim un raspuns despre ce este de fapt fericirea si cum sa o atingem.

Matt Killingsworth, a facut cercetari privind sursa fericirii bazandu-se pe date adunate de la circa 15.000 de personae din toate categoriile sociale, de toate varstele si din 80 de tari diferite. Ceea ce au aratat cercetarile sale este ca fericirea depinde foarte mult de capacitatea noastra de a ramane focusati in prezent, de a trai plenar (cum spun filosofii indieni…uf…iar ei?) AICI si ACUM. Capacitatea noastra de a fi cu capul in nori, de a fi cu mintea in alta parte decat la ceea ce se intampla in momentul prezent, ar fi, conform studiilor lui Killingsworth, principalul ingredient al nefericirii. Filmuletul de mai jos prezinta in detaliu aceste cercetari.

Desi studiul nu reuseste sa dea o explicatie clara despre felul in care visatul cu ochii deschisi contribuie la perpetuarea starii de nefericire, cercetarile lui Killingsworth se adauga unui numar crescand de studii care sustin (indirect de data aceasta) beneficiile meditatiei, care nu este altceva decat o disciplinare a mintii sa ramana in prezent.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!