Secretul fericirii este unul simplu: trebuie sa stii sa astepti

Secretul fericirii este unul simplu: trebuie sa stii sa astepti

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 May 2018 in De Suflet

Atunci când împlinești 35+ ani, toți prietenii și familia încearcă să te liniștească: știi, găina bătrână face zeama bună sau vinul de mai mulți ani are o calitate mai bună și un gust deosebit. Și da, au dreptate!

Câte probleme apar în viața asta din cauza că nu putem aștepta? Femeile noastre nu au răbdare. Ele nu pot să aștepte. Strigă atunci când sunt certate de șefi. Răspuns imediat atunci când sunt în centrul unui conflict în transportul public. Îl sună permanent pe bărbatul care nu le oferă destulă atenție. Nu merg să se împace cu iubitul după o ceartă, chiar dacă el nu este vinovat. Și multe alte lucruri de acest gen atunci când ești tânără, emoțiile și hormonii o iau razna – dar tu nu poți să te iubești și să te respecți.

Atunci când devii matur, chiar și acei care odată reușeau să te scoată din sărite îți spun că „te-ai maturizat”. Iar tu nu știi cum să reacționezi: să te bucuri sau să plângi. Pentru că, pe de o parte, asta înseamnă că nu mai ești tânăr, iar pe de altă parte primești o plăcere incredibilă pentru știi să îți ordonezi viața așa cum vrei tu, iar autodisciplina – nu este ceva foarte ușor de respectat.

Probabil în viața ta s-a întâmplat ceva de genul… Ai scris un mesaj atunci când erai nervoasă, vroiai să mai scrii câteva în care să explici tot. Te-ai certat la telefon cu cineva drag, te apucă dracii că vrei să-i suni înapoi și să îi spui tot ce vrei să-i spui și suni până când realizezi că acea persoană te-a pus în lista neagră. Iubitul nu ți-a deschis ușa, bați în ușă până când te trezești cu poliția alături. I-ai trimis un email de despărțire, și apoi încă trei, iar peste două zile îi trimiți o altă scrisoare – de împăcare.

Te-ai certat cu mama, ai plecat de acasă, însă te întorci peste câteva zile – e prea scumpă chiria. Ai decis să divorțezi, ți-ai amenințat soțul cu judecată, iar peste câteva zile mergi să-i ceri bani să-ți cumperi o geantă. Ai trântit ușa biroului șefului, ai scris cererea de demisie, toată noaptea ai plâns, iar a doua zi ai acceptat un nou job care îți ia toate puterile. Așa ai distrus toate reușitele obținute până acum, ți-ai pierdut respectul față de sine și ai demonstrat că psihic nu ești echilibrată. Ai fi putut să te oprești…

Să poți să îți stăpânești emoțiile atunci când sufletul tău este bântuit de uragan este foarte greu. Să faci asta – este un succes incredibil. Cel care poate să se oprească în momentul potrivit, este capabil să câștige orice război, indiferent de tabăra în care se află. Tu trebuie să alegi cum faci asta: numeri până la 100, înmulțești 365 cu 247 în gând sau numeri toate lucrurile roșii din jurul tău. Sau strici naibii telefonul dacă vrei să suni pe cineva. Sau mergi să bocești în baie. Sau ieși în stradă și faci o plimbare prin tot cartierul. Sau faci 50 de așezări. Sau găsești alte zeci de modalități prin care ai putea să-ți recapeți echilibrul emoțional – demnitatea altfel spus.

În viața ta va veni o zi când vei înțelege că ce este al tău, va fi al tău și te vei liniști. Vei înțelege că alegerea cea mai bună poate să nu fie asa pe care o vezi în acest moment. Dacă vrei să plângi, o poți face în orice moment, însă scrisorile și sms-urile le poți trimite mâine dimineață (în cazul în care odată cu răsăritul soarelui de afară nu va fi soare și în sufletul tău). La ai tăi 35 de ani, vor veni și 36, și 37… Viața nu se termină aici: îl vei întâlni și pe bărbatul ideal și copii se vor naște și munca va fi după sufletul tău.

Se pare că capacitatea de a aștepta – este, cel mai probabil, principalul secret al fericirii. Să nu alegi prima ocazie apărută în drumul tău, dar să aștepți ceea ce ți-ai dorit foarte mult, să nu fugi după primul venit în cale, pe care îl vei regreta ulterior – dar să aștepți, să spui totul clar și deschis – să primești adevărata satisfacție de la aceea că ai așteptat și să obții ce este mai bun.

S-ar putea să te întrebi: „dar cum rămâne cu inteligența emoțională, cum să faci față emoțiilor?”. Să nu le ucizi, dar să știi să le stăpânești. Puține sunt deciziile care luate într-un moment emoțional, sunt efective. Inteligența emoțională nu înseamnă isterică.

Și cel mai important: capacitatea de a-ți controla emoțiilor îți întărește încrederea în forțele proprii. Iar de asta cu siguranță ai nevoie în viață.

Autor: Lilia Ahremcik

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!