Secrete ale fericirii din înțelepciunea antică

Secrete ale fericirii din înțelepciunea antică

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 April 2018 in De Suflet

Multe dintre acele secrete ale fericirii care ne sunt împărtășite în prezent nu sunt noi, ci provin mai degrabă din înțelepciunea antică.

Deși atribuim anumite idei vremurilor antice, le mai aducem în prim plan și în ziua de azi, deoarece încă nu am asimilat toate învățăturile care se deprind din ele.

În acest articol îți dezvăluim trei secrete ale fericirii din înțelepciunea antică pe care este foarte important să le punem și noi în practică. Până la urmă, dacă înțelepții din timpuri străvechi le-au „utilizat,” înseamnă că au avut motive întemeiate.

Secrete ale fericirii din înțelepciunea antică

1. Controlează doar ceea ce poate fi controlat și ignoră restul

Această primă învățătură este foarte importantă. De câte ori nu ne dorim să controlăm lucruri care nu depind de noi?

Când întâmpinăm o problemă dificilă sau avem o grijă care ne tulbură liniștea, este important să ne întrebăm dacă putem face ceva în privința ei.

Stoicii spuneau: „Pot face ceva în ceea ceea ce privește această situație? Dacă da, atunci voi acționa, dacă nu, atunci o voi accepta.” Însă de multe ori nu alegem această abordare înțeleaptă. Ne lovim de același zid de nenumărate ori, ne extenuăm, ne slăbim încrederea în noi înșine și ne umplem de neliniște.

Nu putem controla totul. Sunt lucruri care se întâmplă și nu putem face nimic în privința lor. Dacă acceptăm acest adevăr, ne putem elibera de o povară imensă. După cum știm deja, de multe ori ne asumăm răspunderea pentru lucruri pe care nu le putem controla.

Uneori, încăpățânarea de a renunța la o situație care nu depinde de noi este alimentată de frică, nesiguranță sau alte probleme emoționale.

Învață să lași lucrurile să curgă. Acceptă situația așa cum este ea și nu te lăsa orbit de toate elementele pe care nu le poți controla. Atunci când renunțăm la control, putem avea parte de cele mai mari bucurii și satisfacții.

2. Acceptă realitatea și nu o mai nega

Acceptarea este unul dintre cele mai dificile lucruri în viață. De multe ori, aceasta implică renunțarea la rolul de victimă.

Când nu acceptăm o boală, o situație sau o perioadă a vieții când nu ne merge foarte bine, negăm realitatea și ne răzvrătim împotriva ei. Această atitudine este absurdă, fiind ca și cum am vedea că plouă, dar am nega acest lucru și ne-am împotrivi lui. Avem ceva de câștigat Putem schimba situația? Răspunsul este un „nu” categoric. Singura noastră opțiune este să acceptăm ceea ce se întâmplă.

Care este cauza negării realității? La baza sa se află așteptările noastre și concepțiile privind norocul și ghinionul. Toate acestea ne fac să suferim și să ne împotrivim, ceea ce este inutil. Nu suntem niște victime. Lumea nu este împotriva noastră. Anumite lucruri pur și simplu se întâmplă.

Acceptă ceea ce nu poți schimba. În caz contrar, potrivit învățăturilor marilor stoici, nu faci decât să îți irosești o mare parte a energiei.

3. Tu ești responsabil pentru viața ta

Unul dintre principalele secrete ale fericirii este renunțarea la învinovățiri. De exemplu, dăm vina pe părinții noștri pentru cum ne-au crescut, dar acum suntem adulți.

Seneca afirma: „Spunem că nu ne putem alege părinții, că așa ne-au fost dați. Dar putem alege ce fel de copii am vrea să fim.”

Dacă privim în urmă și regretăm tot ce s-a întâmplat nu ne ajută la nimic. Aceasta este doar o modalitate de a căuta scuze pentru pasivitatea noastră în fața dificultăților pe care le întâmpinăm în prezent.

Acum suntem adulți. Avem posibilitatea de a a alege o altă cale decât cea urmată de părinții noștri. Acum noi suntem cei responsabili pentru viețile noastre și nimeni altcineva.

Tu ce mai aștepți? Astăzi este ziua în care trebuie să renunți la lucrurile pe care nu le poți controla, să accepți realitatea așa cum este ea și să preiei frâiele propriei tale vieți.

Obsesiile, negarea și învinovățirea îți aduc numai nefericire.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide