Schimbarile vremii ne afecteaza si pe noi, omul este in legatura stransa cu natura!

Parintele Iustin Parvu a fost unul dintre cei mai iubiti duhovnici din Romania. Staretul de la Manastirea petru Voda din Neamt a lasat in urma sa o serie de povestiri, lectii de viata si profetii extrem de interesante. Parintele Iustin Parvu s-a stins din viata in anul 2013 in satul Poiana Largului, Neamt. Alaturi de Arsenie Boca, Ioanichie Balan sau Dumitru Staniloaie reprezinta una dintre cele mai importante figuri bisericesti ale ortodoxiei romanesti. Iustin Marturisitorul era acel staret care gasea un raspuns pentru fiecare problema cu care te prezentai la ele, asa cum se arata in cele de mai jos: 1. LECTIA DE VIATA DATA DE PARINTELE PARVU UNUI BARBAT CARE SE PLANGEA CA ARE ISPITE: „Cere de la Dumnezeu sa iti mai adauge. Aceasta este Crucea. Nu cere sa ti se ia, ci sa ti se mai adauge. Ca sa meriti Invierea” 2. LECTIA DE VIATA DATA DE PARINTE UNEI FEMEI INSARCINATE A DOUA OARA: „Sarcina ti se pare mai putin dificila pentru ca primul a fost baiat si vrajsmasul s-a luptat cu mai multa indarjire ca nu cumva sa ajunga unul in plus in Taina Hirotoniei” 3. LECTIA DE VIATA DATA UNOR STUDENTI CARE AU AJUNS LA MANASTIRE: „Prigoane, puscarii, lagare, temnite, izolari, infometari, schingiuri, umiliri, astea le-am trecut si noi. Nu mai sunt atat de grozave. Dar prin ce veti trece voi, aceasta nu a mai fost de la inceputul lumii pana azi” 4. DESPRE IMBULZEZILE DE LA BISERICI SI MANASTIRI Intr-un interviu din anul 1997, Iustin Parvu se declara nemultumit de multimea care ia cu asalt bisericile la sarbatorile importante: „Voi tot spuneti ca s-au stransi nu stiu cati la Putna, la Nicula, Eu pun putina baza pe aceasta adunare de lume. Intai, ca nu are o pregatire, o instructie catusi de putin civica, nu are nicio raspundere morala, nu are nici notiuni elementare de teologie, de cunoastere”. 5. MATERIALISMUL A CAPTAT BISERICA „Materialismul acesta din ultimii 50 de ani a captat in primul rand biserica. De aici trebuie sa inceapa schimbarea, aici e cloaca. Preotii trebuie sa scape de interesul material” Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Bătrâna, Iubirea şi fraţii ei

O femeie iese din casã şi vede 3 moşnegi cu barbã albã stând în faţa casei. Nu-i cunoştea dar, vazându-i supãraţi, îi invită în casã sã mănânce ceva. “Soţul tãu este acasã?” – întreabã ei. “Nu, este ieşit”. “Atunci nu putem intra!” – replicã ei. Seara, când soţul se întoarce acasã, ea îi povesteşte despre cei trei moşnegi. “Du-te, spune-le cã am venit şi pofteşte-i înãuntru”. Femeia se duce şi îi invitã. „Nu putem intra toţi în casã”, replicã ei. „Cum aşa?” întreabã ea. Unul dintre moşnegi îi explicã: „Eu sunt BUNÃSTARE, el este SUCCES iar celãlalt este IUBIRE. Acum du-te şi întreabã-l pe soţul tãu care dintre noi sã vină în casã”. Femeia intrã în casã şi îi spune soţului, care se bucurã. „Ce bine! În acest cazinvitã-l pe BUNÃSTARE, sã ne umple casa cu bunãstare!” Soţia nu a fost de acord. “De ce sã nu-l invitãm pe SUCCES?”. Nora îi ascultă dintr-un colţ al casei. „N-ar fi mai bine sã-l invitãm pe IUBIRE? Casa noastrã ar fi atunci plinã de iubire!” – a sugerat nora. „Hai sã ne ghidãm dupã sfatul norei” îi zice soţul soţiei. „Du-te afarã şi invitã-l pe IUBIRE sã ne fie oaspete”. Femeia iese afarã şi întreabã: “Care dintre voi este IUBIRE? Pe el îl invitãm sã ne fie oaspete”. IUBIRE porneşte înspre casã. Odatã cu el se pornesc în urma lui şi ceilalţi doi. Surprinsã femeia întreabã: “L-am invitat doar pe IUBIRE. Cum de veniți şi voi cu el?”. Cei trei moşnegi replicarã: „Dacã l-ai fi invitat pe BUNÃSTARE sau pe SUCCES, ceilalţi ar fi rãmas pe loc, dar de vreme ce l-ai invitat pe IUBIRE, unde merge el mergem şi noi. Unde este IUBIRE este şi BUNÃSTARE şi SUCCES!”. Unde este durere, îţi doresc pace şi fericire! Unde sunt îndoieli personale, îţi doresc să dobândești credință tare! Unde este obosealã sau blazare, îţi doresc înţelegere, rãbdare şi putere! Unde este fricã, îţi doresc credință, dragoste și nădejde! Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Publicitate

Schimbarile climatice prin care trece planeta noastra pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii mintale a populatiei, potrivit ultimelor cercetari.

Schimbarile climatice pot avea un impact negativ asupra sanatatii mintale a populatiei, spun oamenii de stiinta. Printre efectele negative produse de acestea se numara tulburarea de stres posttraumatic, depresia si anxietatea. Majoritatea oamenilor afectati se recupereaza cu timpul, insa altii ajung sa dezvolte o tulburare psihica cronica. In general, cei mai vulnerabili sunt copiii, oamenii in varsta, femeile (in special cele insarcinate), persoanele care deja sufera de boli mintale si cele care traiesc in saracie, noteaza raportul american.

Schimbarile climatice presupun modificari in ceea ce priveste conditiile meteorologice, provocand evenimente climatice extreme. Cresterea nivelului marii, temperaturi ridicate, seceta, inundatii sunt doar cateva dintre consecintele incalzirii globale. Temperaturile extreme contribuie in mod substantial la decesul persoanelor cu varste inaintate care sufera de boli cardiovasculare sau respiratorii, dupa cum s-a consemnat inca din anul 2003, in Europa, cand s-au inregistrat peste 70.000 de decese din aceasta cauza, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Temperaturile ridicate provoaca atat incendii, cat si seceta. In ceea ce priveste incendiile, multe tari sarace sau in curs de dezvoltare nu dispun de mijloace de interventie, ceea ce duce la un numar mai mare de victime. Seceta, de asemenea, reprezinta o problema majora in cazul persoanelor care depind de agricultura pentru a-si asigura existenta. Temperaturile ridicate contribuie la formarea asa-numitului strat de ozon de joasa altitudine si la cresterea nivelului de substante contaminante in aer. Cresterea concentratiei de CO2 din atmosfera duce la cresterea numarului de alergeni, care pot provoca astm, o afectiune care deja afecteaza peste 300 de milioane de persoane.

Incalzirea globala afecteaza si migratia insectelor purtatoare de boli, precum tantarul. Un raport recent sustine ca temperaturile ridicate, schimbarea tiparului precipitatiilor si diversele evenimente extreme vor modifica si vor mari distributia cazurilor de persoane infectate de aceste insecte. Bolile specifice zonelor ecuatorile si tropicale, precum West Nile, malaria, Zyka sau Lyme, se vor extinde si in emisfera nordica, iar insectele vor deveni mai rezistente pe masura ce zonele nordice se vor incalzi, noteaza stiintasitehnica.com.

Publicitate

Schimbarea parametrilor precipitatiilor va afecta in mod probabil furnizarea de apa potabila in anumite zone si va provoca seceta. Lipsa apei reprezinta un pericol pentru igiena personala si un risc crescut in ceea ce priveste bolile diareice, care se traduc in aproximativ 760.000 de decese in randul copiilor sub cinci ani. In alte zone, specialistii prevad ca se va inmulti numarul si frecventa inundatiilor in urmatorii ani. In afara de daunele pe care le provoaca – locuinte distruse, leziuni fizice –, inundatiile contamineaza sursele de apa dulce, favorizand si reproducerea insectelor purtatoare de boli.

In afara de consecintele fizice, schimbarile climatice produc si schimbari la nivel emotional si psihic. Pentru o familie a carei agoniseala de o viata a fost distrusa de o inundatie sau pentru care pamantul care urma sa ii dea painea de zi cu zi a fost lovit de arsita, incalzirea globala inseamna si depresie, anxietate, abuz de diferite substante, comportamente agresive si chiar sinucideri in cazul celor care nu fac fata situatiei, relateaza CNN. Exista studii care demonstreaza in ce fel afecteaza toate aceste schimbari sanatatea mintala a populatiei. In urma inundatiilor din anul 2013-2014 din Anglia, autoritatile competente au realizat un studiu pe un esantion de 8.000 de persoane care locuiau in zonele afectate. Dintre persoanele afectate in mod direct, 20% au fost diagnosticate cu depresie, 28,3% cu anxietate si 36% cu tulburare de stres posttraumatic. Dintre cei afectati in mod indirect, aproximativ 10% sufereau de depresie si 15% de tulburare de stres posttraumatic. Dintre cei neafectati, 6% sufereau de depresie si 8% de tulburare de stres posttraumatic.

In general, populatia este ingrijorata de tot ceea ce tine de schimbarile climatice; dat fiind ca acestea pot afecta economia si siguranta si constientizarea faptului ca acest lucru ne scapa de sub control constituie un motiv suficient de mare de preocupare. Un raport recent arata ca in Norvegia, Franta, Regatul Unit si Germania a crescut nivelul de ingrijorare si anxietate legat de consecintele negative ale schimbarilor climatice. „Cel care sufera de depresie nu va da randament nici la locul de munca”, mai aminteste Susan Clayton, profesor de psihologie la Wooster University. Iar o asemenea persoana va fi mai predispusa la anumite comportamente nocive, cum ar fi consumul anumitor substante sau neglijarea alimentatiei. „O sanatate precara din punct de vedere psihologic va avea un impact nefavorabil asupra societatii”, avertizeaza Clayton.

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala
Sanatate
In acest mare joc numit viata, lumea este oglinda ta. Ea iti reflecta inapoi ceea ce oferi in exteriorul tau. In cazul in care esti inconjurat de durere si tristete, atunci asta proiectezi. In cazul in care nu-ti place reflectia pe care ti-o arata viata, poti face alegerea de a schimba radacina acestei reflectii. Monitorizeaza-ti gandurile si acorda o atentie deosebita calitatii lor, deoarece gandurile tale detin o putere mult mai mare decat ti-ai putea imagina vreodata. Aceasta este diferenta dintre crearea constienta si crearea inconstienta a vietii. Gandurile care iti trec prin minte se afla intr-o foarte stransa legatura cu ceea ce iti va arata viata. Cu alte cuvinte, vei primi ceea ce transmiti. Obiectivul in acest joc numit viata este acela de a te trezi din vis si de a deveni un “jucator constient”, de a-ti aminti cine esti cu adevarat in timpul jocului si apoi, de a lucra la lucrurile pentru care ai venit aici cu adevarat. Scopul tau principal in viata este acela de a lucra cu tine, de a te dezvolta si de a te transforma intr-o fiinta mult mai pozitiva si mai iubitoare. Foloseste-te de emotiile negativa atunci cand acestea isi fac aparitia ca ceea ce sunt cu adevarat, niste instrumente foarte folositoare. Antreneaza-te sa observi rapid momentele in care negativitatea isi face aparitia in interiorul tau. In momentele in care te surprinzi proiectand un gand negativ, aminteste-ti ca toate gandurile creeaza si intreaba-te daca asta este ce iti doresti cu adevarat sa creezi. Raspunzi negativitatii cu mult mai multa negativitate? Sau alegi sa privesti negativitatea ca fiind ceea ce este cu adevarat, un instrument care iti ofera o oportunitate? Exista o simpla metoda care te va ajuta sa-ti verifici progresul. In ciuda evenimentelor si situatiilor care au loc in jurul tau, cat de iubitoare si armonioase sunt relatiile tale personale? In cate argumente esti implicat de-a lungul unei zile? Aminteste-ti, lumea este oglinda ta. Iti reflecta inapoi reflectia pe care ai proiectat-o tu insuti. De aceea, calitatea relatiilor cu cei din jurul tau este o oglinda excelenta prin intermediul careia iti poti evalua calitatea vietii. Iata care sunt cele CINCI legi ale oglinzilor spirituale: Legea #1. Tot ceea ce nu-mi place la ceilalti sau ma deranjeaza, se afla si in interiorul meu, deci tot ceea ce eu critic in celalalt, critic in mine insumi. Luptand impotriva sa, lupt impotriva mea. Legea #2. In cazul in care sunt afectat emotional atunci cand ceilalti ma critica sau incearca sa ma scchimbe, inseamna ca exista o problema nerezolvata in interiorul meu. Egoul meu este cel jignit, deoarece am un ego foarte puternic. Legea #3. Daca altii critica ceva la mine, incercand sa ma schimbe, dar pe mine nu ma deranjeaza, in acest caz este problema lor. Aceasta este propria lor neputinta pe care o reflecta asupra mea, pentru ca ei nu pot, nu au curajul sa recunoasca si sa accepte in ei insisi. Nu le convine sau le este teama. Legea #4. Tot ceea ce pot aprecia in ceilalti, apreciez si in mine. Recunoscand existenta unor calitati in ceilalti, le recunosc existenta si in mine. Legea #5. Lumea este o oglinda. Daca ma privesc in ea, ma vad pe mine. Daca zambesc, lumea imi zambeste. Daca ma uit urat si ea ma priveste urat. In mod constant lumea ma oglindeste.

Povestire cu tâlc: ”Casa cu o mie de oglinzi”

Cu mult timp în urmă, într-un orăşel din Dacialand, exista o casă cunoscută sub numele de “Casa cu o mie de oglinzi”. Într-o zi, un căţeluş mititel, vesel din fire, aflând de această casă, s-a hotărât să o viziteze. Bucuros că a ajuns la destinaţie, sărind fericit pe scări, a intrat în casă. S-a uitat pe hol dând din coadă, cu urechiuşele ciulite de emoţie, când ce să vezi! Surpriză! S-a trezit că era privit de alti o mie de căţeluşi fericiți şi prietenoşi care dădeau din coadă ca şi el. A zâmbit şi a primit înapoi o mie de zâmbete, la fel de calde şi prietenoase. Era normal, doar era casa celor o mie de oglinzi. Când a plecat, s-a gândit: “Este un loc minunat. Mă voi întoarce să-l vizitez şi altădată!”. În acelasi orăşel, alt câine, care nu era la fel de fericit şi prietenos ca primul, s-a hotărât şi el să viziteze casa. A urcat cu teamă scările, apoi, cu coada între picioare şi cu capul plecat, a intrat în casă. Când a văzut o mie de câini neprietenoşi uitându-se la el, s-a speriat de i s-a zbârlit părul pe spate, mârâind şi arătându-şi colţii. Când ceilalţi o mie de câini din oglinzi şi-au arătat şi ei colţii, a fugit speriat. Odată ieşit afară, s-a gândit: “E un loc îngrozitor, nu mă mai întorc acolo niciodată!”. Morala: Toate chipurile sunt oglinzi. Lumea este ca o oglindă. Dacă vei arăta lumii o figură acră, lumea îţi va arăta, la fel, o figură acră; dacă vei zâmbi, lumea îţi va zâmbi şi ea. Mai mult, dacă vei arăta lumii întotdeauna caracterul tău frumos, lumea şi viaţa îţi vor arăta partea frumoasă. Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!