Schimbarile vremii ne afecteaza si pe noi, omul este in legatura stransa cu natura!

Schimbarile vremii ne afecteaza si pe noi, omul este in legatura stransa cu natura!

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 February 2020 in Dezvoltare PersonalaSanatate

Schimbarile climatice prin care trece planeta noastra pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii mintale a populatiei, potrivit ultimelor cercetari.

Schimbarile climatice pot avea un impact negativ asupra sanatatii mintale a populatiei, spun oamenii de stiinta. Printre efectele negative produse de acestea se numara tulburarea de stres posttraumatic, depresia si anxietatea. Majoritatea oamenilor afectati se recupereaza cu timpul, insa altii ajung sa dezvolte o tulburare psihica cronica. In general, cei mai vulnerabili sunt copiii, oamenii in varsta, femeile (in special cele insarcinate), persoanele care deja sufera de boli mintale si cele care traiesc in saracie, noteaza raportul american.

Schimbarile climatice presupun modificari in ceea ce priveste conditiile meteorologice, provocand evenimente climatice extreme. Cresterea nivelului marii, temperaturi ridicate, seceta, inundatii sunt doar cateva dintre consecintele incalzirii globale. Temperaturile extreme contribuie in mod substantial la decesul persoanelor cu varste inaintate care sufera de boli cardiovasculare sau respiratorii, dupa cum s-a consemnat inca din anul 2003, in Europa, cand s-au inregistrat peste 70.000 de decese din aceasta cauza, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Temperaturile ridicate provoaca atat incendii, cat si seceta. In ceea ce priveste incendiile, multe tari sarace sau in curs de dezvoltare nu dispun de mijloace de interventie, ceea ce duce la un numar mai mare de victime. Seceta, de asemenea, reprezinta o problema majora in cazul persoanelor care depind de agricultura pentru a-si asigura existenta. Temperaturile ridicate contribuie la formarea asa-numitului strat de ozon de joasa altitudine si la cresterea nivelului de substante contaminante in aer. Cresterea concentratiei de CO2 din atmosfera duce la cresterea numarului de alergeni, care pot provoca astm, o afectiune care deja afecteaza peste 300 de milioane de persoane.

Incalzirea globala afecteaza si migratia insectelor purtatoare de boli, precum tantarul. Un raport recent sustine ca temperaturile ridicate, schimbarea tiparului precipitatiilor si diversele evenimente extreme vor modifica si vor mari distributia cazurilor de persoane infectate de aceste insecte. Bolile specifice zonelor ecuatorile si tropicale, precum West Nile, malaria, Zyka sau Lyme, se vor extinde si in emisfera nordica, iar insectele vor deveni mai rezistente pe masura ce zonele nordice se vor incalzi, noteaza stiintasitehnica.com.

Schimbarea parametrilor precipitatiilor va afecta in mod probabil furnizarea de apa potabila in anumite zone si va provoca seceta. Lipsa apei reprezinta un pericol pentru igiena personala si un risc crescut in ceea ce priveste bolile diareice, care se traduc in aproximativ 760.000 de decese in randul copiilor sub cinci ani. In alte zone, specialistii prevad ca se va inmulti numarul si frecventa inundatiilor in urmatorii ani. In afara de daunele pe care le provoaca – locuinte distruse, leziuni fizice –, inundatiile contamineaza sursele de apa dulce, favorizand si reproducerea insectelor purtatoare de boli.

In afara de consecintele fizice, schimbarile climatice produc si schimbari la nivel emotional si psihic. Pentru o familie a carei agoniseala de o viata a fost distrusa de o inundatie sau pentru care pamantul care urma sa ii dea painea de zi cu zi a fost lovit de arsita, incalzirea globala inseamna si depresie, anxietate, abuz de diferite substante, comportamente agresive si chiar sinucideri in cazul celor care nu fac fata situatiei, relateaza CNN. Exista studii care demonstreaza in ce fel afecteaza toate aceste schimbari sanatatea mintala a populatiei. In urma inundatiilor din anul 2013-2014 din Anglia, autoritatile competente au realizat un studiu pe un esantion de 8.000 de persoane care locuiau in zonele afectate. Dintre persoanele afectate in mod direct, 20% au fost diagnosticate cu depresie, 28,3% cu anxietate si 36% cu tulburare de stres posttraumatic. Dintre cei afectati in mod indirect, aproximativ 10% sufereau de depresie si 15% de tulburare de stres posttraumatic. Dintre cei neafectati, 6% sufereau de depresie si 8% de tulburare de stres posttraumatic.

In general, populatia este ingrijorata de tot ceea ce tine de schimbarile climatice; dat fiind ca acestea pot afecta economia si siguranta si constientizarea faptului ca acest lucru ne scapa de sub control constituie un motiv suficient de mare de preocupare. Un raport recent arata ca in Norvegia, Franta, Regatul Unit si Germania a crescut nivelul de ingrijorare si anxietate legat de consecintele negative ale schimbarilor climatice. „Cel care sufera de depresie nu va da randament nici la locul de munca”, mai aminteste Susan Clayton, profesor de psihologie la Wooster University. Iar o asemenea persoana va fi mai predispusa la anumite comportamente nocive, cum ar fi consumul anumitor substante sau neglijarea alimentatiei. „O sanatate precara din punct de vedere psihologic va avea un impact nefavorabil asupra societatii”, avertizeaza Clayton.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Ultimul video postat pe pagină:
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide