Image

Sa nu-L uitam pe Dumnezeu, asteptandu-l pe Mos Craciun…

Publicat de Patricia Esca pe 24 December 2019 in Sarbatori

“Dumnezeu este intervalul dintre două bătăi ale inimii.” – Emil Cioran

In asteptarea lui Isus sau a lui Mos Craciun?

Ce inseamna Craciunul?

“Am privit totdeauna ziua de Craciun, cand a revenit (…) ca pe o zi frumoasa, o zi de ingaduinta, de iertare, de mila, de bucurie, singura in calendarul lung al anului cand stiu ca toti, barbati si femei, par a-si deschide printr-un consimtamant tainele inimilor si par a vedea in oamenii cei mai prejos de ei adevarati tovarasi de calatorie pe drumul mortii, iar nu o alta rasa de creaturi calatorind spre o alta tara a fagaduintei.”

Astfel descria Charles Dickens Craciunul intr-una din cartile sale si, pentru ca atunci cand vine vorba de Craciun originile sale nu pot fi vreodata uitate, merita sa ne amintim ca exista o diferenta intre traditia actuala si contextul aparitiei acestei sarbatori.

Vine Mos Craciun?

De-a lungul timpului, a secolelor ce au imbatranit peste vechiul nostru Pamant, oamenii s-au schimbat, conceptiile s-au alterat, generatiile au progresat, pastrand in ele doar o farama a trecutului istoric. Astazi, orice copil ar putea sa-mi raspunda la intrebarea “Cine este Mos Craciun?”, insa ma intreb cati dintre ei ar putea sa imi raspunda la intrebarea “Cine este Isus?”.

Citeste si  Zi de post pe 9 Septembrie - Sfanta Ana, mama Maicii Domnului

Cum a aparut acest personaj in mod concret nu se stie inca exact, unii sustin ca a fost hangiul care i-a adapostit pe Iosif si Maria in noaptea in care Isus s-a nascut, altii ii acorda o origine mai recenta, aparut odata cu reclamele comerciale de la Coca-Cola. Cert este ca acest personaj a devenit in timp extrem de popular. Se confectioneaza din ciocolata, din cauciuc, din lemn etc., in timp ce ieslele cu pruncul nascut au disparut incet, incet. Pe Mos Craciun copiii il asteapta cu daruri, il considera plin de bunavointa si generozitate si ii acorda toata atentia lor, in timp ce despre Isus rareori se aude cate o poveste.

Cu toate acestea, as vrea sa va puneti o intrebare si sa va ganditi daca toate acestea ar mai fi putut exista fara Isus? Daca Isus nu s-ar fi nascut, nu s-ar fi pastrat nicio sarbatoare in cinstea Lui, daca Isus nu s-ar fi nascut, nu s-ar fi pomenit niciodata despre Mos Craciun, nu ar fi primit nimeni cadouri, nu ar fi cantat nimeni colinde, nu ar fi existat nicidecum acest spirit al bunatatii reimprospatat printre oameni, nu am fi inteles niciodata pe deplin iubirea si nu am fi putut sa o oferim noi insine mai departe celor din jur.

Citeste si  10 filme de Crăciun pentru întreaga familie

Un altfel de Craciun!

Vreau sa va incurajez sa sarbatoriti venirea Mantuitorului Lumii pe acest pamant si sa primiti din mana Lui darurile pe care banii nu le pot cumpara, pe care nimic material nu le poate concretiza, pe care doar venirea lui Isus le poate oferi: iubirea, bunatatea, fericirea, rabdarea, sanatatea si puterea. La sfarsit doresc sa va las cu acest gand:

“Fie ca, astfel, sa ai parte de un an fericit tu, cititorule, si toti cei ai caror fericire atarna de tine. Fie ca, astfel, fiecare an sa fie mai fericit decat cel de dinainte si ca pana si cel mai sarman dintre fratii sau surorile noastre sa-si primeasca partea ce i se cuvine din fericire pe care Ziditorul lumii a daruit-o tuturor oamenilor ca sa se bucure de ea.” Charles Dickens


Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Facebook Distribuie pe Telefon