Psihologul ne oferă 7 reguli magice pentru părinți. Un articol care ar trebui citit de toți viitorii și tinerii părinți!

Psihologul ne oferă 7 reguli magice pentru părinți. Un articol care ar trebui citit de toți viitorii și tinerii părinți!

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 March 2021 in Lecții de viațăPsihologieRelatiiSfaturi

Până la cinci ani – tratați-vă copilul ca un conducător (cu respect), de la 5 la 15 – ca un soldat (stabilind clar cadrul, regimul și regulile) și de la 15 ani – doar ca un prieten (ca un egal ).

Înțelepciunea orientală antică

1. Un copil este un individ

Un copil este o ființă independentă, separată de noi, trebuie și vrea să-și trăiască propria viață. Este foarte important să ne dăm seama că, copilul nostru nu face parte din noi, ci este o persoană independentă care are dreptul, capacitatea și capacitatea de a lua decizii și de a face alegeri.

2. Creșteți împreună cu copilul dumneavoastră

O persoană nu se naște profesionistă în niciun domeniu, inclusiv în profesia de părinte. Prin urmare, părinții cu adevărat buni cresc și se schimbă odată cu copilul, oferindu-i libertatea și grija necesară într-o anumită perioadă de dezvoltare. Transferarea responsabilității către copil pentru viața, deciziile și alegerile sale în etapele adecvate de dezvoltare este cea mai importantă sarcină cu care se confruntă părinții.

3. Acceptare necondiționată

În primii ani de viață, mediul parental pentru copil este un fel de model al lumii, iar cât de confortabil, cald și sigur este copilul în familie determină modul în care atitudinea față de lumea reală, mult mai complexă, dură și schimbătoare, se va dovedi în viitor.

Bunăstarea emoțională, o atitudine pozitivă față de sine și de lumea în ansamblu la un copil și apoi la un adult, depinde în mare măsură de acceptarea acestuia de către părinți.

4. Stabiliți norme și limite

Părinții sunt primii oameni care încep să desemneze normele și limitele copilului, a ceea ce este permis și interzis, acceptabil și inacceptabil. Expunerea copilului la limitele și normele comportamentului acceptabil este necesară, în primul rând, pentru el însuși.

Acest lucru îl ajută pe copil să structureze imaginea lumii, să navigheze în ea, face mediul mai stabil și previzibil și, prin urmare, mai sigur. Un copil care nu cunoaște regulile și normele se pierde din incertitudine, se simte abandonat, nu simte confortul și siguranța și apoi începe să stabilească linia a ceea ce este permis și nepermis.

Însă cum puteți să limitați în mod corespunzător manifestările copilului:

De fiecare dată, cântărește integritatea și importanța a ceea ce nu permitem, ceea ce interzicem, la care reacționăm negativ.

Încă de la o vârstă fragedă, merită să îi explicăm și să îi argumentăm copilului de ce anume nu este permis acest lucru sau de ce anume acest comportament este rău sau dăunător.

Pedepsirea se poate poate face printr-un act, nu direct pe persoană. Pedeapsa nu ar trebui să fie „rea”, ci ar trebui să fie privarea de „bine”.

Nu trebuie să umiliți niciodată un copil – fizic sau prin cuvinte.

Pedeapsa nu poate fi iertată sau amânată pentru mult timp. Ar trebui să urmeze imediat după încălcarea regulii, comportamentul neadegvat sau nepoliticos.

5. Atenție la inconsecvența în acțiuni, sancțiuni, recompense și pedepse

O succesiune de acțiuni, sancțiuni, recompense și pedepse este de o importanță fundamentală pentru creșterea oricărui copil. Este foarte rău dacă starea noastră de spirit influențează faptul că astăzi am permis copilului ceva care ieri i-a fost interzis, doar pentru că starea noastră de spirit s-a schimbat. Procedând astfel, distrugem imaginea deja instabilă și flexibilă a lumii copilului.

Dezacordurile dintre părinți și răspunsurile la comportamentul copilului în rândul diferiților membri ai familiei sunt frecvente. Dar trebuie să reținem, ca o poruncă și o regulă: un copil nu ar trebui să știe despre aceste dezacorduri.

6. Fii un exemplu pozitiv pentru copilul tău

La o vârstă fragedă, copilul își asimilează o parte semnificativă din experiența socială imitându-și părinții. Imitația presupune copierea inconștientă a acelor comportamente pe care bebelușul le are în fața ochilor. Așadar, nu vă mirați dacă un copil aude cuvintele noastre corecte și bune, dar se comportă așa cum nu doriți. Oprește-te și privește în jur.

7. Comunică corect cu copilul tău

Copilăria este perioada definitorie pentru formarea personalității copilului dumneavoastră. Prin urmare, utilizați întotdeauna următoarele reguli pentru a comunica cu acesta:

1. Petreceți timpul cu copilul dvs. mai des, angajându-vă în activități comune.

2. Nu uitați să sărbătoriți orice succese ale copilului, chiar dacă acestea sunt minime, chiar dacă acestea par naturale și evidente pentru noi, adulții. Merită, desigur, să încurajăm rezultate reale, luând în considerare oportunitățile legate de vârstă.

3. Când vorbești cu copilul tău, fii mereu prietenos, folosește fraze prietenoase.

4. O abilitate necesară care poate și trebuie învățată, abilitatea de a-ți auzi propriul copil. Este să auzi, nu doar să asculți. Folosiți ascultarea activă.

5. Vorbește cu copilul tău „față în față” având contact vizual! În caz contrar, copilul te percepe dintr-o poziție de sus în jos și simte presiune.

6. Vorbește despre sentimentele tale copilului tău mai des. Ar trebui doar să audă că este iubit, acceptat și susținut!

7. Îmbrățișează-ți copilul de cel puțin 5 ori pe zi!

Folosește aceste 7 reguli de creștere a copilului și vei schimba Lumea Ta și Lumea copilului tău!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!