Problemele din viata de zi cu zi iti dau batai de cap? Cateva sfaturi care te vor ajuta sa lupti cu ele

Problemele din viata de zi cu zi iti dau batai de cap? Cateva sfaturi care te vor ajuta sa lupti cu ele

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 April 2018 in Sfaturi

Mecanismele de coping sunt considerate strategiile folosite de oameni pentru a depasi, pentru a trece sau pentru a gestiona problemele vietii si a-si pastra sanatatea mintala. Termenul vine din englezescul „to cope”, care inseamna „a face fata, a se descurca intr-o situatie dificila”. Multi dintre noi au experimentat pierderea unei persoane iubite, o despartire ca ne-a afectat, diagnosticul unei boli terminale in familia noastra sau orice alt fel de situatie stresanta careia simtim ca nu putem sa-i facem fata. In viata, exista multe lucruri diferite care ne pot face sa nu ne simtim bine, dar corpul nostru este dotat cu mecanisme de coping care ne pot ajuta.

Exista mecanisme pozitive de coping. Acestea sunt constructive, benefice si utile in producerea unui rezultat bun. Altele sunt negative, caz in care mecanismele folosite sunt daunatoare, nesanatoase si daunatoare.

S-ar putea sa te intrebi de ce, daca mecanismele pozitive de coping reprezinta o modalitate buna de depasire a unei probleme, de ce mai multi oameni nu le folosesc. Raspunsul este ca, desi mecanismele negative de coping nu ofera o solutie pe termen lung problemelor noastre, ele au efecte imediate atunci cand vine vorba de reducerea sentimentelor de stres pe care le produce problema pe termen scurt.

Problema cu utilizarea mecanismelor negative de coping este ca, desi mascheaza sentimentele negative sau te ajuta sa nu te simti atat de groaznic, acestea maresc de fapt disfunctia prin intarirea si mentinerea acesteia.

Exista numeroase mecanisme negative de coping, dar in continuare va vom prezenta zece dintre ele:

#1. Evitarea problemei

Aceasta este numita si evitarea anxioasa si reprezinta o strategie de coping foarte comuna care face referirea la o persoana care evita in mod constant o situatie deoarece se teme de ea. Din nefericire, teama va fi mentinuta si chiar consolidata daca o persoana nu se va confrunta cu teama, in ciuda sentimentului imediat al usurarii care apare in urma evitarii.

#2. Fumatul

Fumatul este un mecanism negativ de coping din motive de sanatate evidente. Desi ofera un sentiment imediat de usurare intr-o situatie stresanta, riscurile pentru sanatate si implicatiile financiare sunt eidente.

#3. Cheltuieli compulsive

In cazul in care se intampla sa cumperi in permanenta lucruri care sa va ajute la ameliorarea stresului, atunci ar trebui sa stii ca lucrurile se pot inrautati pe termen lung. Oamenii incep sa ascunda cumparaturile de partenerii lor, apeleaza la cardurile de credit pentru a-si satisface aceasta dependenta si pot crea o povara financiara uriasa pentru familie.

#4. Bei prea multa cafea

Ca si in cazul fumatului, primesti o satisfactie imediata atunci cand bei o ceasca de cafea care te ajuta sa faci fata stresului. Cu toate acestea, consumul excesiv de cafea poate cauza probleme pe termen lung. Poti deveni dependent de cofeina si poti suferi de insomnii.

#5. Evadarea

Daca te confrunti cu o situatie care produce anxietate si vei reusi sa scapi de ea, corpul tau se va simti imediat usurat. Deci, cand vei intalni acea situatie din nou, mintea ta isi va aminti acel sentiment pe care ti l-a oferit evadarea si in loc sa ramai in situatie, vei evada din nou. Cu toate acestea, neramanand suficient de mult in acea sitiuatie care provoaca anxietate, nu vei realiza ca anxietate dispare de la sine dupa o vreme.

#6. Consumul de alcool

Utilizarea alcoolului pentru reducerea stresului este o strategie frecvent intalnita, deoarece consumul de alcool in exces te poate face indiferent fata de situatia ta. Exista mai multe implicatii asupra sanatatii legate de consumul de alcool in exces de asemenea.

#7. Dormi toata ziua

Somnul este o modalitate foarte buna de evitare a problemelor, deoarece atunci cand dormi nu trebuie sa te gandesti la situatia ta. Somnul excesiv nu este bun pentru organism si, in plus, are nevoie de exercitii fizice si stimulare exterioara pentru a ramane sanatos.

#8. Promiscuitate

A avea multe intalniri sexuale fara sens este o modalitate de a ignora ceea ce se intampla in viata ta. Atata timp cat faci sex cu cineva, te poti pierde intr-o activitate fizica care nu necesita sa te gandesti la situatia ta actuala.

#9. Nu mai mananci sau mananci excesiv

Gandurile referitoare la mancarea pe care o consumi pot fi un mod bun de a te concentra la ceea ce este altfel incontrolabil in viata ta. Indiferent daca intentionezi sa mananci excesiv sau sa nu mananci deloc, aceasta este o modalitate buna de a te concentra asupra problemelor.

#10. Mancatul emotional

Uneori se intampla sa mananci cand te afli intr-o stare emotionala sau stresanta, deoarece mancarea poate oferi confort si usurare problemelor tale, dar atunci cand devine un obicei, esti supus riscului de obezitate, diabet sau atac de cord.

Cai pozitive de a face fata

Daca recunosti ca ai adoptat oricare din mecanismele de coping de mai sus, exista modalitati de a opri si de a te concentra pe coping intr-un mod mai pozitiv.

Printre mecanismele pozitive de coping se numara urmatoarele:

  • Confruntarea temerilor
  • Exercitii cu moderatie
  • Ramanerea in situatiile inspaimantatoare
  • Mancatul sanatos
  • Canalizarea energiei negative intr-un hobby productiv, cum ar fi coacerea

Este important sa-ti amintesti ca mecanismele negative de coping ar putea oferi o usurare instantanee, dar pe termen lung pot fi daunatoare.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!