Probleme cu somnul? Cum sa ai un somn linistit in era tehnologiei

Probleme cu somnul? Cum sa ai un somn linistit in era tehnologiei

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 November 2022 in Sanatate

Fiecare dintre noi este concentrat cu mobilul sau tableta sa, din momentul in care suna alarma, parca nu ne da pace pana cand, obositi de stresul din timpul zilei, stam cu gandul la un somn odihnitor si linistit. Si cu toate astea, suntem mirati de faptul ca somnul ne este tulburat de migrene sau insomnii.

Dependenta de tehnologie ne tranforma in roboti

Chiar si in timpul liber sau in vacante, suntem dependenti de tehnologie, mai ales de telefonul mobil.

Este clar ca, in ziua de azi, oamenii cu greu mai pot trai fara tehnologie, fiind necesara din punctul nostru de vedere pentru a fi la zi cu toate noutatile.

Desi suntem constienti de faptul ca, folosind telefoanele mobile si alte dispozitive similare, sanatatea ne este pusa in pericol, totusi, mai mult decat in alte cazuri, nimeni nu tine cont de sfaturile expertilor in sanatate.

Detasarea cu o ora inainte de somn de dispozitivele personale ne-ar ajuta cu adevarat sa ne odihnim?

Oamenii de stiinta au constatat ca utilizarea dispozitivelor in pat pot avea un impact negativ asupra somnului. Acestia sugereaza sa lasam telefonul mobil, tableta sau laptopul deoparte cu cel putin o ora inainte de culcare. Conform afirmatiilor lor, formandu-ne un astfel de obicei, ar spori odihna pe timpul noptii si ar elimina disconfortul de orice natura pe perioada somnului.

Poate functia de Night Dimming a device-urilor mobile ar putea sa fie considerata o solutie?

Este destul de greu pentru un om care lucreaza la birou sa isi permita luxul de a evita tehnologia chiar si pentru cateva ore.

Apple si alti producatori, pentru a preintampina aceasta situatie, vin cu solutia de Night Dimming / Night Shift pentru a proteja sanatatea noastra.

Scopul acestor functionalitati este sa reduca consecintelor nocive ale utilizarii telefonului la ore tarzii din noapte. Cum se realizeaza acest lucru?

Ecranele device-urilor emit o lumina foarte puternica in spectrul albastru. Aceasta este culoarea pe care creierul o asociaza cu perioada de maxima activitate si anume ziua. Prin reducerea intensitatii albastrului si mutarea spectrului culorilor intr-o zona rosie, practic, device-urile emuleaza lumina de apus. In acel moment creierul incepe sa emita hormonii necesari pentru inducerea starii de somnolenta.

Cum pot fi prevenite efectele luminii albastre emanate de device-utile mobile?

Expunerea constanta la acest tip de lumina scade nivelul de productivitate si provoaca simptome precum dureri de cap, insomnii, senzatie de ochi uscati si vedere intetosate. Singura solutie a oamenilor de stiinta consta in a petrece ceva timp desfasurand alte activitati simple, dupa care se poate reveni la reconectarea cu tehnologia.

Activitatile sustinute in aer liber te ajuta sa ai un somn linistit pe timpul noptii

Cercetatorii vin cu o solutie mai buna, deoarece oamenii nu se pot abtine sa nu isi verifice macar o data mobilul inainte de culcare.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca, activitatile in aer liber sporesc starea de bine a omului si ii ofera organismului capacitatea de a combate depresia, de a fortifica sistemul imunitar.

Un grup de cercetatori de la Universitatea Uppsala din Suedia, a constatat ca expunerea la lumina din timpul zilei poate rezolva problema, puteti vedea studiului aici.

Ei au observat cum activitatile desfasurate in aer liber de catre tineri au fost extrem de benefice sanatatii acestora.

Ba mai mult, in urma activitatilor, utilizarea pana la 2 ore a unei tablete sau device mobil, chiar si pe timp de noapte, nu a afectat absolut deloc somnul lor.

Opinia lor este ca orele petrecute in aer liber, in natura mai clar, ne ajuta sa ne deconectam mai rapid de tehnologie.

Potrivit Christian Benedict, liderului echipei de cercetatori, rezultatele studiului arata ca expunerea la lumina zilei, prin activitati in aer liber sau mici iesiri din birou, asociate cu o reducere a luminii albastre seara, poate ajuta in combaterea tulburarilor de somn.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!