Principiul Pareto: 5 moduri de a-ți face viața mai bună

Principiul Pareto: 5 moduri de a-ți face viața mai bună

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 February 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSfaturi

Conform principiului Pareto, cunoscut și sub numele de principiul 80/20, un obiectiv poate fi atins doar cu 20% din efort, iar acest lucru se aplică oricărui domeniu al vieții noastre: dezvoltarea personală, creșterea în carieră, condiția fizică și multe altele .

Wilfredo Pareto a susținut că trebuie să încetăm să ne concentrăm simultan pe toate domeniile vieții noastre zilnice, concentrându-ne doar pe cele care ne ajută la dezvoltarea personală.

Iată cum puteți aplica principiul Pareto în diferite domenii:

1. Principiul Pareto în relații

Cu ajutorul acestui principiu, vă puteți îmbunătăți și relațiile romantice și cele de familie. Gândiți-vă la certurile pe care le-ați avut cu familia și partenerul. Scrieți-le pe o foaie împreună cu motivele, apoi analizați: care sunt motivele principale al acestor certuri și dispute?

Veți găsi cu siguranță o oportunitate de a aplica principiul 80/20 aici. Trebuie doar să aveți puterea și abilitatea de a evita 20% din lucrurile care duc la 80% din problemele dvs.

2. Principiul Pareto în finanțe

Nu puteți învăța cum să gestionați eficient salariul și rămâneți fără bani până la jumătatea lunii? Este simplu, grupați-vă cheltuielile în categorii: casă (chirie/rată, apă, electricitate, internet, gaz), transport, mâncare, cheltuieli în timpul liber și îmbrăcăminte, sau creați categorii care să se potrivească mai bine cu stilul dvs. de viață.

Apoi, identificați care 20% din aceste categorii consumă cea mai mare parte a veniturilor dvs. Cu ajutorul acestui principiu veți vedea dacă este posibil să renunțați sau să reduceți unele dintre cheltuielile dvs.

3. Principiul Pareto în productivitatea muncii

Enumerați principalele sarcini zilnice și calculați cât timp pe săptămână (sau pe lună) vă ia pentru a le finaliza pe toate. La ce sarcină petreceți cel mai mult timp? Acest exercițiu vă va ajuta să înțelegeți intensitatea muncii tuturor sarcinilor și vă va oferi posibilitatea de a optimiza procesele, astfel încât acestea să ia mult mai puțin timp.

4. Principiul Pareto în randamentul muncii

Acum ia lista sarcinilor din paragraful anterior și vezi care dintre ele contribuie mai mult la îmbunătățirea afacerilor tale. După cum știți, mulți angajați ai companiei petrec mult timp făcând lucruri inutile, ceea ce împiedică fluxul normal de lucru și duce la perioade de nefuncționare.

Efectuați o analiză comparativă a sarcinilor pentru care petreceți cel mai mult timp și vedeți dacă acestea contribuie la dezvoltarea dvs. personală în companie și la îmbunătățirea afacerii în general.

5. Principiul Pareto în afaceri

Dacă gestionați o bază de clienți, identificați cei mai buni 20% dintre clienții din acea bază și încercați să vă concentrați toată atenția asupra acestora. Desigur, baza dvs. de clienți nu poate depinde doar de unul sau doi cumpărători, dar cea mai logică strategie ar fi să vă concentrați pe clienți mai buni și oferte cu randament mai ridicat.

Atenție, nu spunem că cei care cumpără mai puțin ar trebui să beneficieze de servicii mai slabe. Doar că, în prim-plan, compania ar trebui să optimizeze întotdeauna timpul și efortul petrecut pentru atingerea obiectivelor sale.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!